Skocz do zawartości

[Opony] Mtb vs. Trekkingowe - opory toczenia

Petros601

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 24.5.2018 o 10:23, dovectra napisał:

Jestem ciekaw wrażeń, napisz jak się jeździ i czy mają wystarczająco grube boczki.

Opony  (conti Speed Ride 28" 42mm ) dotarly do mnie w sobote i postanowilem je niezwlocznie wrzucic na moj rower :)

Obecnie zrobilem tylko 100km ale juz moge napisac ze:

1. Opory toczenia sa faktycznie mniejsze w porownaniu do Schwalbe Smart Sam 44mm (te same cisnienie 5bar!)
Tam gdzie wczesniej poruszalem sie rekreacyjnym tempem 25km/h teraz wychodzi okolo 27 km/h (na asfalcie). Aby stwierdzic czy padlem ofiara efektu placebo lub faktycznie jest bardziej lekko musze jescze troche pojezdzic....

2. Opony sa bardziej KOMFORTOWE (tego sie nie spodziewalem!!). Opony conti przenosza wyraznie mniej wibracji na rower. To prowadzi do pytania czy nie zwiekszyc cisnienie do 6 Bar :) ..

3.  Na oponach conti o WIELE lepiej pokonuje sie zakrety na utwardzonej nawierzchnii. Mozna sie doslownie 'polozyc' w zkrecie. Schwalbe SS dziwnie sie zachowywaly na bocznej stronie bierznika (byly podsterowne)

4. Jedyna stwierdzona wada : W biezniku zostaje duzo malych kamienii/piasku

P.S. Przpraszm za brak polskich znakow

Napisano
Godzinę temu, render napisał:

Ale czy dla różnicy 2km/h warto takie zamiany robić?? chyba nie

Dla mnie osobiście warto było. Poza tym prędkość to nie jedyna zaleta. Warto dla samego komfortu i bezpieczeństwa w zakrętach.
Nie widzę sensu ciągnąć za sobą bieżnika niczym maszyna rolnicza ponieważ nie jeżdżę w piachu ani błocie.

Dziwi mnie że wszyscy przy zakupie roweru uwagę zwracają głównie w kierunku klasy przerzutek. MOIM ZDANIEM opony w rowerze są ważniejsze od przerzutki. Wolę najtańsze Schimano Tourney z dobrymi/odpowiednimi oponami niż Schimano XT.

Napisano
W dniu 22.05.2018 o 09:49, zekker napisał:

Masa nie wpływa na prędkość, a na przyśpieszenie.

Jednak jakoś ta masa wpływa na prędkość. Jest coś takiego jak bezwładność czyli cięższe koło dłużej utrzyma swoją prędkość obrotową niż lekkie. Przykładem są dyski czasowe. Są znacznie cięższe, ale raz rozkręcone nie wytracają tak prędkości. No, tylko jest to specyficzny rodzaj jazdy, w warunkach MTB czy ściganek szosowych niższa waga wygrywa ze względu właśnie na łatwość przyspieszania, a szczególnie całych serii przyspieszeń i dohamowań. Oczywiście na obu kołach uzyskamy praktycznie tę sama prędkość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...