bongkox Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Witam! Mam do was pytanie ciekawi mnie czy do zacisków z kompletu który obecnie posiadam czyli Shimano M365 da rade zmienić klamki na XT m8000? Zaraz pewnie posypią się wpisy, że to pomysł typowego Janusza , ja jestem ciekawy czy to będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Będzie działać. Tylko jaki jest tego cel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 A czemu miałoby nie działać? Tylko to niczego nie zmieni w pracy samego hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bongkox Napisano 8 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 (edytowane) Po zaliczonej glebie mam pęknięcie na jednej z klamek wiec trzeba będzie ją wymienić ,a XT podobają mi się wizualnie i są wygodniejsze. Przy takiej zmianie po prostu wykręcam wężyki ze swoich klamek wkręcam w nowe odpowietrzam i po sprawie? A co z systemem Servo-Wave które posiadają klamki XT ? Edytowane 8 Maja 2018 przez bongkox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 1 godzinę temu, bongkox napisał: A co z systemem Servo-Wave które posiadają klamki XT ? Powinien działać normalnie, a jak nie to raczej będzie dało się ustawić tak aby było dobrze. PS Jak już to zrobisz to daj znać czy coś się zmieniło w działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 2 godziny temu, kipcior napisał: A czemu miałoby nie działać? Tylko to niczego nie zmieni w pracy samego hamulca. No nie do końca. Servo Wave ma wpływ na to jak pracuje hamulec, "skracając martwy ciąg" klamki. Dodatkowym plusem/minusem może być to, że hamulec będzie łapał odrobinę bardziej gwałtownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Konstrukcja zacisk z tłoczkami 21mm (czyli takimi jak m365) plus klamka z servo (czyli taka jak m8000) istnieje w przyrodzie od dawna to coś co się nazywa deore m596/m615/m6000.... albo nawet jak komuś to nie trafia do przekonania to przecież było coś takiego jak kombinowany poza grupowy zestaw bl-506 (też z servo) z zaciskiem br-m447 (czyli 21mm) i jak działają te zestawy wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bongkox Napisano 8 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 26 minut temu, abdesign napisał: Konstrukcja zacisk z tłoczkami 21mm (czyli takimi jak m365) plus klamka z servo (czyli taka jak m8000) istnieje w przyrodzie od dawna to coś co się nazywa deore m596/m615/m6000.... albo nawet jak komuś to nie trafia do przekonania to przecież było coś takiego jak kombinowany poza grupowy zestaw bl-506 (też z servo) z zaciskiem br-m447 (czyli 21mm) i jak działają te zestawy wiadomo. Właśnie jak działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Deore M6000 działa mocniej jak M447 a słabiej od M7000. To pisze na podstawie osobistych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Pewnie że nowy typ klamki Shimano robi robotę (połowę) więc takie m6000 działa lepiej niż m447(komplet) bo te mają gowniana klamke... Ale od br-m447 z klamką bl-m506 (A to przecież żaden składak - Shimano to tez jako komplet sprzedaje) z całą pewnością już m6000 takie mocniejsze nie jest... sam z przymusu (zepsulem zacisk) na jednym wyjezdzie używałem z klamką bl-m820 zacisku br-m315 (tylko taki hamulec byl w lokalnym sklepie od reki w pieniądzach które mogłem wyrzucić) - odczucia - dokładnie to samo co deore m615 ktore wtedy tez mialem. Shimano ma sens (pełen sens) tylko z dowolną klamką nowego typu z servo (moze sobie być najprostrza bl-m506) i zaciskiem który ma większe tloczki i mniejszą szczelinę między klockami a te to minimum slx. A tak a propos - poszczał mi się dziś zacisk XT.. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi