Gość Napisano 7 Maja 2018 Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Cześć, mam buty Shimano XC51 które są ok poza dwoma sprawami - raz, że w jednym z nich skrzypi podeszwa i niestety np. WD40 wystarcza tylko na krótko ( ), a dwa, że przy dłuższych trasach jednak nieco męczą i są słabo wentylowane. Coraz cieplej się robi a ja jeżdzę jednym rowerem raz szosowo, raz szutrowo, raz w lekkim terenie, myślę więc o czymś na dłuższe głównie asfaltowe wypady, skrzypiące mogą zostać na teren - zresztą tyle co przeżyły.. pokazały, że są wytrzymałe. Zależałoby mi na na: wygodzie i przewiewności kompatybilności z SPD (SPD-SL odpada) sztywności Budżet do powiedzmy 550 zł. Moją uwagę zwróciły Shimano RFP-5, ale nie wiem, czy w tym da się chodzić. Raczej nie planuję jakiegoś wielkiego chodzenia, ale fajnie jeśli da się na nich przejść wygodniej, niż ma to miejsce w przypadku typowych butów szosowych na SPD-SL. Ewentualnie może Shimano XC5 lub XC7 (przy lekkim nagięciu budżetu)? Wydają się lekkie, szytywne, z podeszwą idealną do takiej mieszanki, ale nie wiem jak z wentylacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 7 Maja 2018 Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Buty szosowe czy XC mają sztywne podeszwy, aby nie tracić energii przy pedałowaniu na uginanie buta, ale przez to się niewygodne w nich chodzi. Ja chcesz mieć buty elastyczne, to kup jakieś do "enduro", Shimano AM5/AM7, 5 10 ma sporo różnych modeli, na bike-discount są dobre ceny Mavic'ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Albo kup 2 pary :> jesli wiem, ze bede chodził, zakładam turystyki shimano seri MT, jesli nie bede chodzil, zakładam Nw scorpius (swietne buty b.przewiewne) lub jesli jest chlodniej Diadora Xcountry Comp, zabudowane srednio jesli nie mało przewiewne. ;-) Za 550 bys sie wyrobił w Nw i jakis turystykach :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 @phoe z tego co widzę AM5/AM7 są bez bloków SPD, a nie chcę z nich rezygnować. No i jednak nieco zależy mi na sztywności, bo mowa o jazdach 100-150+ km. Rzecz w tym aby dało się w nich w ogóle chodzić (bo jak miałem SPD-SL to było to raczej kiepskie) no i wspomniana wentylacja. @cinol123 plan jest taki aby zostawić obecne i własnie dokupić coś przewiewnego bardziej na dłuższe trasy jak jest ciepło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.