Kolmark Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) Oczywiste jest, że oleje te się różnią, pozostaje jedynie kwestia CZY RÓŻNICE MAJĄ ISTOTNY WPŁYW? Na pewno inhibitory korozji oraz inhibitory reakcji tworzenia się żywic pod wpływem działania gorących spalin (przedmuch do skrzyni korbowej) są w oleju do amortyzatorów zbędne. Olej silnikowy tak samo nie możne atakować polimerów, bo jednak silnik też ma jakieś tam uszczelki, przewody do chłodnicy oleju itd.) których olej nie ma prawa uszkodzić w żaden sposób. O to akurat bym się nie martwił. Olej silnikowy zawiera jeszcze kilka innych dodatków, które w oleju do amortyzatorów nie mają zastosowania (detergenty? Substancje buforujące?). Podsumowując: olej do amortyzatorów zawiera tych dodatków zdecydowanie mniej, pracuje też w lżejszych warunkach (pokażcie mi amor zagrzany do 100 stopni i pracujący w tej temperaturze w sposób ciągły przez wiele godzin). Lepkość oleju oczywiście wpływa na pracę amortyzatora, ale opinie, że olej silnikowy zaszkodzi amortyzatorowi są moim zdaniem bezpodstawne. Musiałby to być olej silnie alkaliczny (aluminium jest amfoteryczne), ale dzisiejsze silniki też są w dużej części z aluminium, więc i ten argument odpada raczej. Edytowane 10 Maja 2018 przez Kolmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Może ten olej silnikowy ma jakieś plusy bo sprawdziłem te oleje na palcu. Dałem krople na palec i pod wpływem mocnego ściskania chciałem nimi luźno ruszać. Olej od amorków zacinał się i pracował jak ABS a olej silnikowy powodował że gładko palcami było można ruszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 20 Maja 2018 Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 To się podłączę pod temat. Zamówienie chcę u Piotra dokonać. Epixon XC. Planuję kupić 15W do zalania po 10ml goleni, gąbki żeby wywalić filc, smar do uszczelek przeciwkurzowych, sprężynę negatywną miękką bo mi na 85PSI zasysa odrobinę skoku, 85W/140 w komorę powietrzną. Czy coś jeszcze mi do szczęścia potrzeba, żeby zyskać na czułości i zrobić co powinienem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 20 Maja 2018 Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Tego modelu nie zalewa się olejem w dolnych goleniach. Tam powinny być już gąbki zamiast filcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi