podrobak Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Cześć! Planuję kupić rower typu gravel. Po pogrzebaniu w necie ograniczyłem wybór do poniższych modeli: 1) Marin Argenta Elite (MSRP 3900 zł, Tiagra, karbonowy widelec, hamulce dual pivot) 2) Marin Gestalt 1 (4000 zł, Sora, aluminiowy widelec, hamulce tarczowe mechaniczne) 3) Marin Gestalt 2 (4500 zł, Tiagra, karbonowy widelec, hamulce tarczowe mechaniczne) Na pierwszy rzut oka najlepszą opcją wydaje mi się Argenta Elite. Nie bardzo rozumiem dlaczego jest wyraźnie tańsza od Gestalt 2. Chodzi o rodzaj hamulców? Niestety nie ma wielu informacji na temat tego modelu w internecie... Mam bardzo ograniczoną wiedzę na temat rowerów. Czy przeoczyłem coś ważnego? Jeżeli chodzi o hamulce - warto zainwestować w tarczowe? Która z powyższych opcji brzmi dla was najlepiej? zestawienie specyfikacji Argenta Elite z Gestalt 2 Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) Cześć, Marin Argenta to rower szosowy, a nie coś co można nazwać gravelem. Fabrycznie stoi na typowo szosowych cienkich oponach, a wg opisu pomieści ogumienie o szerokości max 28mm*. To mocno ogranicza użyteczność takiego roweru w zastosowaniach innych niż jazda po asfalcie. Tak więc, jeśli faktycznie szukasz gravela, to celuj w Gestalta. Tarczówki są jak najbardziej wskazane w rowerach typu gravel/przełaj. Nawet jeśli, tak jak w tym przypadku, mamy do czynienia z mechanikami. Siła ich hamowania nie będzie uzależniona od stanu i czystości obręczy. Tarczówki nie ograniczają możliwości założenia szerszej opony. Rama Gestalta jest gotowa na ewentualną przyszłą modyfikację w postaci założenia tarczówek hydraulicznych. Do Argenty tarczówek nie założysz. * - wprawdzie to jest 28 mm z błotnikami, czyli teoretycznie, bez błotników, może da się upchnąć ciut szersza oponę, ale nadal problemem mogą być hamulce. Edytowane 6 Maja 2018 przez Pitof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podrobak Napisano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Faktycznie, dzięki za sprostowanie. Nie chciałbym się ograniczyć do asfaltu, więc chyba wezmę Gestalta. Zastanawiam sie tylko czy warto dołożyć 500 zł do karbonowego widelca i Tiagry (z naciskiem na to drugie)... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Ja bym zaczął od ustalenia czy do specyfikacji Gestalt 2 nie zakradł się błąd i czy faktycznie jest tam montowany karbonowy widelec. Rower na głównym zdjęciu, ewidentnie ma założony widelec aluminiowy. Widać spawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Na filmie widać, że widelec jest aluminiowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podrobak Napisano 7 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Faktycznie tak to wygląda... Anyways, Gestalt 2 nie był nigdzie dostępny od ręki, więc kupiłem 1. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi