podrobak Napisano 6 Maja 2018 Napisano 6 Maja 2018 Cześć! Planuję kupić rower typu gravel. Po pogrzebaniu w necie ograniczyłem wybór do poniższych modeli: 1) Marin Argenta Elite (MSRP 3900 zł, Tiagra, karbonowy widelec, hamulce dual pivot) 2) Marin Gestalt 1 (4000 zł, Sora, aluminiowy widelec, hamulce tarczowe mechaniczne) 3) Marin Gestalt 2 (4500 zł, Tiagra, karbonowy widelec, hamulce tarczowe mechaniczne) Na pierwszy rzut oka najlepszą opcją wydaje mi się Argenta Elite. Nie bardzo rozumiem dlaczego jest wyraźnie tańsza od Gestalt 2. Chodzi o rodzaj hamulców? Niestety nie ma wielu informacji na temat tego modelu w internecie... Mam bardzo ograniczoną wiedzę na temat rowerów. Czy przeoczyłem coś ważnego? Jeżeli chodzi o hamulce - warto zainwestować w tarczowe? Która z powyższych opcji brzmi dla was najlepiej? zestawienie specyfikacji Argenta Elite z Gestalt 2 Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dzięki Cytuj
Pitof Napisano 6 Maja 2018 Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) Cześć, Marin Argenta to rower szosowy, a nie coś co można nazwać gravelem. Fabrycznie stoi na typowo szosowych cienkich oponach, a wg opisu pomieści ogumienie o szerokości max 28mm*. To mocno ogranicza użyteczność takiego roweru w zastosowaniach innych niż jazda po asfalcie. Tak więc, jeśli faktycznie szukasz gravela, to celuj w Gestalta. Tarczówki są jak najbardziej wskazane w rowerach typu gravel/przełaj. Nawet jeśli, tak jak w tym przypadku, mamy do czynienia z mechanikami. Siła ich hamowania nie będzie uzależniona od stanu i czystości obręczy. Tarczówki nie ograniczają możliwości założenia szerszej opony. Rama Gestalta jest gotowa na ewentualną przyszłą modyfikację w postaci założenia tarczówek hydraulicznych. Do Argenty tarczówek nie założysz. * - wprawdzie to jest 28 mm z błotnikami, czyli teoretycznie, bez błotników, może da się upchnąć ciut szersza oponę, ale nadal problemem mogą być hamulce. Edytowane 6 Maja 2018 przez Pitof Cytuj
podrobak Napisano 6 Maja 2018 Autor Napisano 6 Maja 2018 Faktycznie, dzięki za sprostowanie. Nie chciałbym się ograniczyć do asfaltu, więc chyba wezmę Gestalta. Zastanawiam sie tylko czy warto dołożyć 500 zł do karbonowego widelca i Tiagry (z naciskiem na to drugie)... Dzięki Cytuj
Pitof Napisano 6 Maja 2018 Napisano 6 Maja 2018 Ja bym zaczął od ustalenia czy do specyfikacji Gestalt 2 nie zakradł się błąd i czy faktycznie jest tam montowany karbonowy widelec. Rower na głównym zdjęciu, ewidentnie ma założony widelec aluminiowy. Widać spawy. Cytuj
podrobak Napisano 7 Maja 2018 Autor Napisano 7 Maja 2018 Faktycznie tak to wygląda... Anyways, Gestalt 2 nie był nigdzie dostępny od ręki, więc kupiłem 1. Dzięki za pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi