Skocz do zawartości

[Piasty] Ośka nie dociska łożyska

Sajber

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z zamontowanie ośki 20180505_105403.thumb.jpg.c515e13923f52de8fc2f6874ea09a7aa.jpg z jednej strony dochodzi elegancko natomiast z drugiej widać kulki łożyska. Czy tak powinno być ? Bo wydaje mi się że przedtem dochodziła ale nie jestem pewien. Kulki mają rozmiar 6.35mm i jest ich 9 z każdej strony. Ośka po skręceniu nie ma luzów i bardzo dobrze się kręci dodam że ośka i kulki są nowe i takie same jak poprzednia. Jak mątuje starą ośke wygląda to tak samo. Próbowałem montować również na odwrót i jest ten sam efekt.

20180505_105417.jpg

20180505_105413.jpg

Napisano

Tu wszystko jest ok, natomiast osłonka piasty ( która jest wciskana na konus i można ją przesunąć czy zdjąć ) lekko odstaje od piasty bo nie jest pewnie od TEJ piasty, co producent to inna osłonka ( średnica zewnętrzna ) Jeśli ta osłonka może się schować do środka ( średnica jej na to pozwala ) to po prostu przesuń ją na konusie te 2 mm głębiej i tyle.

Napisano

Osłona łożyska osłoną (imo od strony napędu też za słabo weszła) ale tak patrzę i wydaje mi się, że oś jest źle założona. Od strony napędu powinna być dłuższa tulejka, oś powinna mocniej wystawać z piasty. Jak będzie za słabo, to wolnobieg przykryje ją całą i nie będzie się dało przykręcić koła lub najmniejsza zębatka będzie szorować po ramie.
Chyba że to projekt jakiegoś singla.

Napisano

Dobiłem młotkiem delikatnie osłonkę piasty i teraz jest ok :) ... jak pisałem próbowałem również zakładać na odwrót i akurat wtedy robiłem zdjęcia teraz jest już dobrze założona :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...