blakbery Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Witam, mam nietypowy problem ponieważ pojawił się u mnie luz na kole, natomiast nie jest to spowodowane ani piastą ani centrą. Wczoraj dokładnie wyczyściłem, nasmarowałem i skontrowałem piastę, przykręciłem z odpowiednią siłą, tak żeby nie było luzów, a następnie wycentrowałem koło aby uniknąć jakiegokolwiek bujania. Niestety po skręceniu dosyć ciasno szybkozamykacza, koło dosyć mocno buja się na boki tak jakby geometria ramy była zła (?). Kiedy na nim usiądę lub w ogóle trochę obciążę to koło przestaje się ruszać na boki. Poniżej zamieszczam dwa filmiki:Luz na koleBrak luzu - piasta
Gość Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Albo mi się zdaje, albo piasta rusza się w widełkach. Szybkozamykacz dobrze zacisnąłeś?
blakbery Napisano 5 Maja 2018 Autor Napisano 5 Maja 2018 Piasta jest sztywno nawet jak koło założę. Szybkozamykacz próbowałem zaciskać lżej, mocniej i bardzo mocno - też nic. Jedyne co się rusza to ośka od szybkozamykacza ale sama piasta jest sztywno.
SoloTM Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Dobrze na ośce wszystko pozakładałeś, po pół cm z każdej strony jest wolnej osi ? Czy z jednej 0,8 a z drugiej 0,2? ( przykład ) /edit widzę, że dobrze.hmm /edit 2 Na filmie widać, że bębenek z kasetą porusza się względem osi, więc coś nie tak z piastą - luz gdzieś ma.
blakbery Napisano 5 Maja 2018 Autor Napisano 5 Maja 2018 Składałem identycznie jak było wcześniej, ponieważ rower był kupiony używany więc myślałem, że było dobrze złożone. Ciężko stwierdzić czy jest po równo natomiast jak się przyjrzę to rzeczywiście prawa widełka (patrząc z góry) jest bliżej, natomiast lewa jest jakieś pół centymetra w bok. Co w takim przypadku?
SoloTM Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Filmik z luzem na piaście jest przed rozłożeniem, nasmarowaniem i skontrowaniem? Generalnie długość gołej osi po obu stronach zrób taką samą, jeśli jedna ze stron będzie za długa, to szybkozamykacz nei spełni swojej roli - nie będziesz mógł poprawnie go zacisnąć bo sam będzie opierał się o oś a nie o ramę.
blakbery Napisano 5 Maja 2018 Autor Napisano 5 Maja 2018 Filmiki są już po całej operacji i tam nie jest pokazany luz tylko właśnie brak luzu na piaście. Okej to rozbieram i próbuję ustawić oś po równo. Edit: Pogrzebałem w tym teraz. Próbowałem różnych sposobów ale co bym nie zrobił to i tak koło lata na boki... Nie wiem, czy to może być wina szybkozamykacza? Bo jest po równo na osi, piasta sztywna, zaciskam mocno a i tak jest luz tak jak był.
lichak Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Tak się lekko przyjrzałem i czy ta oś nie jest za krótka? Nie jest ściśnięta w widełkach, podłóż jakieś podkładki czy coś i zaciśnij nawet nie mocno. Potem daj znać jak sytuacja, bo musi być do rozwiązania, nie wiedziałem nawet że przy takiej operacji może coś się nie zgrać.
Gość Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Obejrzałem filmik w prędkości 0,25. Na pewno wszystko dobrze złożyłeś? Co to za piasty? Łożyska kulkowe czy maszynowe?
blakbery Napisano 6 Maja 2018 Autor Napisano 6 Maja 2018 To są shimano, kulkowe. @lichak też dzisiaj myślałem o podkładkach ale nie wiem czy wtedy widełki będą miały miejsce, żeby się oprzeć bo rzeczywiście wygląda jakby oś była za krótka. @skom25 złożyłem wszystko dobrze na 100% jeszcze patrzyłem w instrukcji na internecie do tego modelu. Ogólnie jak ruszam tym kołem na boki to w zależności w którą stronę popchnę to tak jakby jedna widełka się wychylała w górę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.