jabol Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Cześć, mam problem z mostkiem w moim Specu Carve 29". Poprzedni właściciel zmienił fabryczny 75 mm na 100 mm, co dla mnie jest zdecydowanie za dużo. Pytanie, czy przy 177 cm i dość krótkim tułowiu względem nóg powinienem wrócić do 70-75 mm, czy mogę pokusić się o 60 mm? Kierownica w tym momencie ma 700 mm. Jaki mostek polecacie do powiedzmy 100 zł? Myślałem o czymś z Accenta, ale wiele modeli to min. 80 mm. Może Truvativ T20?http://allegro.pl/mostek-truvativ-stylo-t20-aluminium-60mm-i6716717699.html
cervandes Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Za dobry pieniądz kupisz Pro Koryak, zdecydowanie inna jakość niż chińszczyzna Accenta. Tego 1cm raczej nie poczujesz za bardzo, 3 czy 4cm krócej to duża różnica i tak czy siak będziesz zadowolony skoro zdecydowałeś się na skrócenie mostka. I nie kupuj na allegro. Poszukaj danego mostka w sklepach internetowych, allegro nalicza złodziejską prowizję i od dawna kompletnie się nie opłacają zakupy.
Gość Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Ja stosuję prostą metodę o którejś kiedyś czytałem: Siadasz na rowerze i patrzysz w dół przez mostek na piastę. Jeżeli mostek z kierownicą zasłania piastę, jest ok. Jeżeli piasta jest przed kierownicą to mostek jest za krótki, i odwrotnie. Oczywiście jest to bardzo uogólniona zasada, ale jakiś punkt wyjścia masz, dużo zależy od osobistych preferencji i stylu jazdy. Co do Accenta, głupio to zabrzmi od osoby której rower cały jest zbudowany z podzespołów Accent ( nie licząc sterów, kierownicy i napędu), ale niestety produkty mają swoje mankamenty. Według mnie występuje zbyt duża losowość jakości produktów, i ja powoli od tej marki się będę odsuwał.
js1200 Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Zobacz mostki BBB albo Giant @skom25 - To troszkę stara metoda i może się nie sprawdzać w rowerach z nowocześniejszymi ramami. Ja bym jej nie stosował. @cervandes Od kiedy allegro pobiera prowizję od kupna? Coś się...coś się zmieniło?
Gość Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Teraz, js1200 napisał: Od kiedy allegro pobiera prowizję od kupna? Coś się...coś się zmieniło? Od sprzedaży. Na allegro masz mostek za 100 zł, a w sklepie internetowym tego samego sprzedawcy za 80 zł. Teraz, js1200 napisał: To troszkę stara metoda i może się nie sprawdzać w rowerach z nowocześniejszymi ramami. Ja bym jej nie stosował. Dlatego napisałem że to tylko taka mała wskazówka żeby mniej więcej mieć pojęcie od czego zacząć. Ważna jest też szerokość kierownicy.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Maja 2018 Mod Team Napisano 5 Maja 2018 Według mnie nie ma sensu schodzić poniżej 70 mm, chociaż jest parę kwestii - Twoja budowa, oczekiwana pozycja ( rozumiem, że niezbyt pochylona ) i np. offset sztycy, jeśli jest, bo też może Cię oddalać od kierownicy. Przy takim wzroście, kierownicy 700 mm i sztycy bez offsetu, 670 mm ( górna rura + mostek ) to nie jest dużo i dlatego raczej nie polecam schodzić niżej z tą wartością. Ja bym zmienił mostek na fabryczny 75 mm - myślę, że odczujesz różnicę i nie będziesz chciał mniej.
jabol Napisano 5 Maja 2018 Autor Napisano 5 Maja 2018 1 godzinę temu, KrissDeValnor napisał: Według mnie nie ma sensu schodzić poniżej 70 mm, chociaż jest parę kwestii - Twoja budowa, oczekiwana pozycja ( rozumiem, że niezbyt pochylona ) i np. offset sztycy, jeśli jest, bo też może Cię oddalać od kierownicy. Przy takim wzroście, kierownicy 700 mm i sztycy bez offsetu, 670 mm ( górna rura + mostek ) to nie jest dużo i dlatego raczej nie polecam schodzić niżej z tą wartością. Ja bym zmienił mostek na fabryczny 75 mm - myślę, że odczujesz różnicę i nie będziesz chciał mniej. Mam dość krótki tułów i względnie długie nogi, Przez ten przydługi mostek mam siodło wysunięte maksymalnie do przodu, a i tak jest za długo. Sztyca ma offset ze 2 cm względem osi rury. Skłaniam się ku 60 mm. 2 godziny temu, cervandes napisał: Za dobry pieniądz kupisz Pro Koryak, zdecydowanie inna jakość niż chińszczyzna Accenta. Tego 1cm raczej nie poczujesz za bardzo, 3 czy 4cm krócej to duża różnica i tak czy siak będziesz zadowolony skoro zdecydowałeś się na skrócenie mostka. I nie kupuj na allegro. Poszukaj danego mostka w sklepach internetowych, allegro nalicza złodziejską prowizję i od dawna kompletnie się nie opłacają zakupy. Masz rację, prowizje są spore, ale w tym wypadku 85 zł za Truvativa T20 to najniższa cena, jaką spotkałem. Sklep też ma dobre opinie i nie istnieje od wczoraj. No chyba, że jest z nim coś nie tak...
Lumperator Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Siodło ustawiasz w zgodzie kolano - oś pedału i tego już nie ruszasz. Jeśli tak jest, a siodło masz maksymalnie do przodu, to znaczy, że offsetu nie potrzebujesz. Kup mostek 70mm. Powinno być OK.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.