Skocz do zawartości

[mostek] Właściwa długość, MTB 29"

jabol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam problem z mostkiem w moim Specu Carve 29". Poprzedni właściciel zmienił fabryczny 75 mm na 100 mm, co dla mnie jest zdecydowanie za dużo. Pytanie, czy przy 177 cm i dość krótkim tułowiu względem nóg powinienem wrócić do 70-75 mm, czy mogę pokusić się o 60 mm? Kierownica w tym momencie ma 700 mm.

Jaki mostek polecacie do powiedzmy 100 zł? Myślałem o czymś z Accenta, ale wiele modeli to min. 80 mm. Może Truvativ T20?
http://allegro.pl/mostek-truvativ-stylo-t20-aluminium-60mm-i6716717699.html

image.thumb.png.5fee7b4e128816d4f7a37a1152b16a4d.png

Napisano

Za dobry pieniądz kupisz Pro Koryak, zdecydowanie inna jakość niż chińszczyzna Accenta. Tego 1cm raczej nie poczujesz za bardzo, 3 czy 4cm krócej to duża różnica i tak czy siak będziesz zadowolony skoro zdecydowałeś się na skrócenie mostka.

I nie kupuj na allegro. Poszukaj danego mostka w sklepach internetowych, allegro nalicza złodziejską prowizję i od dawna kompletnie się nie opłacają zakupy. 

Napisano

Ja stosuję prostą metodę o którejś kiedyś czytałem:

Siadasz na rowerze i patrzysz w dół przez mostek na piastę. Jeżeli mostek z kierownicą zasłania piastę, jest ok. Jeżeli piasta jest przed kierownicą to mostek jest za krótki, i odwrotnie.

Oczywiście jest to bardzo uogólniona zasada, ale jakiś punkt wyjścia masz, dużo zależy od osobistych preferencji i stylu jazdy.

Co do Accenta, głupio to zabrzmi od osoby której rower cały jest zbudowany z podzespołów Accent ( nie licząc sterów, kierownicy i napędu), ale niestety produkty mają swoje mankamenty. Według mnie występuje zbyt duża losowość jakości produktów, i ja powoli od tej marki się będę odsuwał.

Napisano

Zobacz mostki BBB albo Giant

@skom25 - To troszkę stara metoda i może się nie sprawdzać w rowerach z nowocześniejszymi ramami. Ja bym jej nie stosował.

@cervandes Od kiedy allegro pobiera prowizję od kupna? Coś się...coś się zmieniło?

Napisano
Teraz, js1200 napisał:

Od kiedy allegro pobiera prowizję od kupna? Coś się...coś się zmieniło?

Od sprzedaży. Na allegro masz mostek za 100 zł, a w sklepie internetowym tego samego sprzedawcy za 80 zł.

Teraz, js1200 napisał:

To troszkę stara metoda i może się nie sprawdzać w rowerach z nowocześniejszymi ramami. Ja bym jej nie stosował.

Dlatego napisałem że to tylko taka mała wskazówka żeby mniej więcej mieć pojęcie od czego zacząć. Ważna jest też szerokość kierownicy.

• Mod Team
Napisano

Według mnie nie ma sensu schodzić poniżej 70 mm, chociaż jest parę kwestii - Twoja budowa, oczekiwana pozycja ( rozumiem, że niezbyt pochylona ) i np. offset sztycy, jeśli jest, bo też może Cię oddalać od kierownicy.
Przy takim wzroście, kierownicy 700 mm i sztycy bez offsetu, 670 mm ( górna rura + mostek ) to nie jest dużo i dlatego raczej nie polecam schodzić niżej z tą wartością.
Ja bym zmienił mostek na fabryczny 75 mm - myślę, że odczujesz różnicę i nie będziesz chciał mniej.

Napisano
1 godzinę temu, KrissDeValnor napisał:

Według mnie nie ma sensu schodzić poniżej 70 mm, chociaż jest parę kwestii - Twoja budowa, oczekiwana pozycja ( rozumiem, że niezbyt pochylona ) i np. offset sztycy, jeśli jest, bo też może Cię oddalać od kierownicy.
Przy takim wzroście, kierownicy 700 mm i sztycy bez offsetu, 670 mm ( górna rura + mostek ) to nie jest dużo i dlatego raczej nie polecam schodzić niżej z tą wartością.
Ja bym zmienił mostek na fabryczny 75 mm - myślę, że odczujesz różnicę i nie będziesz chciał mniej.

Mam dość krótki tułów i względnie długie nogi, Przez ten przydługi mostek mam siodło wysunięte maksymalnie do przodu, a i tak jest za długo. Sztyca ma offset ze 2 cm względem osi rury. Skłaniam się ku 60 mm.

2 godziny temu, cervandes napisał:

Za dobry pieniądz kupisz Pro Koryak, zdecydowanie inna jakość niż chińszczyzna Accenta. Tego 1cm raczej nie poczujesz za bardzo, 3 czy 4cm krócej to duża różnica i tak czy siak będziesz zadowolony skoro zdecydowałeś się na skrócenie mostka.

I nie kupuj na allegro. Poszukaj danego mostka w sklepach internetowych, allegro nalicza złodziejską prowizję i od dawna kompletnie się nie opłacają zakupy. 

Masz rację, prowizje są spore, ale w tym wypadku 85 zł za Truvativa T20 to najniższa cena, jaką spotkałem. Sklep też ma dobre opinie i nie istnieje od wczoraj. No chyba, że jest z nim coś nie tak... 

Napisano

Siodło ustawiasz w zgodzie kolano - oś pedału i tego już nie ruszasz. Jeśli tak jest, a siodło masz maksymalnie do przodu, to znaczy, że offsetu nie potrzebujesz. Kup mostek 70mm. Powinno być OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...