ramik Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Witam wszystkich. Mam problem z tylnim kołem a raczej jego mocowaniem, mam rower Focus Black Forest z 2013 roku po dość dużym przebiegu i zauważyłem, że tylnie koło nie jest w osi. Po poluzowaniu klamry piasty da sie ustawić w osi roweru, ale po przejechaniu kawałka znow sie przesuwa. Na ramie widać ślady ruchu zacisku i rama w tym miejscu nie jest idealnie płaska tak jakby troche wyrobiona. Czy zmiana zacisku coś da czy raczej trzeba coś z robić z ramą bo widać na niej ślady lekkiego wyrobienia po tym zasisku oraz czy piasta powinna siedzieć w miarę bez luzu w gnieździe ramy nawet bez zapietego zacisku?. Koło przesuwa się tylko od osi roweru w lewo co oczywiste bo go ciągnie napęd i tak zostaje i zawsze przesuwa sie ok 1cm co widać na ramie przy suporcie. Z jednej strony przerwa jest ok 2cmm z drugiej ok 1cm.
Gość Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Zmień zacisk na imbusowy, powinno pomóc. Luzu na piaście nie ma?
teraw Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Wyrobiony hak ramy. Prawdopodobnie było jeżdżone na za słabo dokręconym zacisku. Po pierwsze tak jak przedmówca napisał spróbuj wymienić szybkozamykacz na zacisk imbusowy i mocno dokręcić. Jak nie pomoże, to spróbuj wyrównać lewy hak pilnikiem, żeby był symetryczny do prawego. Jak i to nie pomoże to myśl niestety o wymianie ramy
ramik Napisano 5 Maja 2018 Autor Napisano 5 Maja 2018 dzieki bardzo, zajżałem i piasta opiera sie też o hak przerzutki ktory przykrecony do haka ramy. Hak jest duzo bardziej wybity niż rama jest, może wymiana haka pomoże? Dodam, że piasta bardziej sie opiera na haku przerzutki bo jest grubszy niż na ramie. Mam fotki ale bie moge dodać, jest jakies ograniczenie? Luzu na piascie nie ma.
render Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 skrzywiony hak ramy, sprawdź odległość (najlepiej suwmiarką) z przodu i z tyłu haka
ramik Napisano 5 Maja 2018 Autor Napisano 5 Maja 2018 hak ramy prosty, ewidentnie wybity jest hak ramy i hak przerzutki, myśle że jak może jak wymienie hak przerzutki to może pomoże? piasta glownie opiera sie na tym haku przerzutki bo jest przykrecony od strony koła, a na haku ramy tylko w niewielkim stopniu, bo hak przerzutku tam gdzie jest przykrecony do ramy ma grubość ok 2.5mm a ten kawalek piasty z gwintem ktory sie opiera na haku i ramie wystaje ok 3.5mm
Gość Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Nie żebym był czarnowidzem, ale ja tam widzę pękniętą ramę.
ramik Napisano 5 Maja 2018 Autor Napisano 5 Maja 2018 na szczęście to jest właśnie hak przerzutki tak pada światło, że mi też sie wydawało, że to rama, tak jak pisałem piasta opiera się głównie na haku, a tam bardziej na lewo widać wybicie ramy ale dużo węziej niż haka dodam że wsadziłem kawałek miedzianej blaszki tam gdzie jest to wybite i zrobiłem 60km i koło sie nie przesunęło, może sam hak pomoże? jutro odkręce hak żeby zobaczyć czy pekniety i jak wygląda w całości, czy haki po 30-50zl są ok znalazłem ze 2 chyba odpowiedniki w tych cenach , nie podaje w jakich sklepach żeby nie było reklamy, ale dziwi mnie cena bo w serwisie powoedzieli, żebym kupił sam i przywiózł do założenia ale że może kosztować nawet 150zl moze chodziło im o oryginał?
gruber69 Napisano 6 Maja 2018 Napisano 6 Maja 2018 Oś powinna opierać się także na haku ramy. Może da się ją trochę przesunąć w stronę haka ramy aby wszystko siedziało prawidłowo. Na pewno wymiana haka przerzutki poprawi sytuację ale nie wiadomo czy na stałe.
ramik Napisano 6 Maja 2018 Autor Napisano 6 Maja 2018 tak to wyglada z hakiem, nie wiem czy widać ale tak jak mowilem ośka opiera sie mysle w 2/3 na haku przerzutki, a w 1/3 na haku ramy, mam nadzieję, że niwy hak pomoże? Jak nie to czy takie coś się napawa? Z drugiej strony hak ramy też jest roche wytluczony ale dużo mniej i nie ma to też aż takiego znaczenia bo tam nie ciagnie ośki napęd. Co radzicie jednak zamiast samozamykacza imbusowy + oczywiście nowy hak przerzutki. Czy jak teraz bedzie nowy hak przerzutki i bede na maxa zaciskal samozamykaczem to nie powinno sie rozruszać?
ramik Napisano 8 Maja 2018 Autor Napisano 8 Maja 2018 hak przerzutki wymieniony, na razie działa, tera opiera sie tylo na nim ale prawie w 3/4 z tego co wystaje ośka więc powinno być ok. Dzieki wszystkim
gruber69 Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Mimo wszytko sprawdź za jakiś czas jak to wygląda i czy nie wyklepuje się hak. Jeśli tak to trzeba nieco oś przesunąć. I nie można jeździć na luźnym zacisku. Zacisk bez dźwigni, na imbus też może pomóc.
ramik Napisano 11 Maja 2018 Autor Napisano 11 Maja 2018 no właśnie chce zacisk na imbus i podszlifowalem tez troche hak ramy z 2 strony zeby ośka opierajac sie o rame była w osi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.