Skocz do zawartości

[3500-4500] Mtb/xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Zastanawiam się nad kupnem nowego roweru - głównie do lekkiego XC i przejażdżek za miasto. Aktualnie rower jaki posiadam to Rockrider 5.2 na kołach 26'' z ramą zdaje się 18", po wielu "przekładkach". Z oryginalnych części to została chyba głównie rama i kierownica. Mam wrażenie, że mimo przesiadki z poprzedniego roweru z ramą 21" (wtedy to jeszcze nie wiedziałam, że ramy mają rozmiary...) wciąż jest na mnie za duży, wymiana samej ramy to trochę rozmiarowy ryzyk fizyk - zatem szukam czegoś "gotowego".

Byłam w kilku rowerowych, rozglądałam się, przymierzałam, trochę poczytałam. Spotkałam się z bardzo skrajnym podejściem. W jednym sklepie zostałam posadzona po kolei na "damską" 27,5'' z ramą 16", potem 27,5'' z ramą 18", po czym pan stwierdził, że jestem na tyle wysoka (168cm), że śmiało mogę siadać na męskie 29" z ramą 17". Był to Author Instinct 29 2018. Traktor. Nie czułam się tragicznie (po odwróceniu mostka i przesunięciu chwytów nieco do środka kierownicy), ale to raczej wciąż nie było to. Kilka dni później już w zupełnie innym sklepie miałam okazję zasiąść na "damskiej" wersji 29" dla samego dopasowania ramy - był to Specialized Rockhopper Comp w rozmiarze S. I tutaj o wieeeele lepiej, chociaż sztycę musiałam wysunąć na tyle wysoko, że zaczęłam się zastanawiać czy nie lepsza byłaby Mka, której niestety nie mieli. W przypadku tych Speców za 5200zł Specialized Rockhopper Pro (co trochę wybiega poza mój budżet) dostaję rower "tylko" na Deore. Te ramy naprawdę są takie świetne? I tutaj pojawia się Accent Peak Lady SLX za ~5k na osprzęcie SLX, jednak nie miałam okazji się przymierzyć do tego roweru.

Mam wiele wątpliwości czy rzeczywiście koła 29" to dobry wybór przy wzroście 168 cm, czy może lepiej poszukać czegoś na kołach 27,5" (np. damską wersję Authora Instincta?) i jaką ramę wziąć. Czy szukać koniecznie jakiejś damskiej wersji (absolutnie nie upieram się) czy może męską, ale mniejszą niż 17"?

Dzięki za rady! ^_^

Napisano

Na pewno w tym wypadku nie ma co zwracać uwagi na markę, Spec nie jest "świetny" jeśli chodzi o jakość ani zastosowane technologie ramy. Jeśli na którymś z pozostałych rowerów będziesz się czuła optymalnie, to lepiej go wybrać.

Rozmiar M Speca jest już sporo dłuższy niż S, chyba lepiej było by wybrać damskiego Accenta lub Authora w rozm. M.

Niestety najlepszą metodą jest przymiarka, więc raczej wizyta w sklepach nieunikniona. 

Napisano
7 godzin temu, Bukaa napisał:

Mam wiele wątpliwości czy rzeczywiście koła 29" to dobry wybór przy wzroście 168 cm, czy może lepiej poszukać czegoś na kołach 27,5" (np. damską wersję Authora Instincta?) i jaką ramę wziąć. Czy szukać koniecznie jakiejś damskiej wersji (absolutnie nie upieram się) czy może męską, ale mniejszą niż 17"?

Czesciowo odpowiedzią na twoje zapytania może byc blog- wpis po którym ja sięgnełam po ten rower (wersja NX) własnie dlatego 'ze damka' i że leży perfekt :)

https://mambaonbike.pl/accent-peak-lady-quick-test/

gdybym miała tyle $ i brak innych potrzeb smiało cel mój to byłaby wersja SLX. (do znegocjowania jeszcze pamietaj :) )

Napisano
3 godziny temu, lederfox34 napisał:

Czesciowo odpowiedzią na twoje zapytania może byc blog- wpis po którym ja sięgnełam po ten rower (wersja NX) własnie dlatego 'ze damka' i że leży perfekt :)

https://mambaonbike.pl/accent-peak-lady-quick-test/

gdybym miała tyle $ i brak innych potrzeb smiało cel mój to byłaby wersja SLX. (do znegocjowania jeszcze pamietaj :) )

Hej, właśnie głównie pomysł Peaka pojawił się po przeczytaniu tegoż wpisu. :) Tylko tutaj pozostawałaby dalej kwestia doboru rozmiaru - S czy M.

Napisano

Rozm. S Accenta jest krótsza niż S Speca, oraz ma tak samo długą podsiodłówkę, więc będzie jeszcze mniejsza niż Spec ... M accenta jest trochę dłuższa niż S Speca, i ma dłuższą podsiodłówkę, czyli rama niewiele większa niż S Speca, bez efektu nadmiernie wyciągniętej sztycy, to chyba jest odpowiedź na Twój dylemat .

Napisano

Mam "m" przy 175cm i dl nogi~ 81.jest idealnie. Tyle że ja lubię siodełko wyzej niż kierownice. U ciebie może być tak że zejdziesz na minusie że wszystkimi podkładkami. 

Napisano

Problem z doborem rozmiaru roweru pochodzi z budowy ciała. Szkoda ze sprzedawcy nie umieją wyjaśnić klientce różnicy, potem wybrać "ładny" i go dopasować. Moje dziewczyny mają długie nogi są szczupłe wzrost 160cm. Mają Scott Scale contessa 710 w rozmiarach M. Mostek 60cm. Aktualnie je zamieniamy na męskie Scott Scale 960 w rozmiarze S, ale muszę im przenieść siodełko damskie z conetessy, przyciać kierownicę na 680mm i wymienić mostek na 60mm. Robię to po to, aby pozycja ich na rowerze była prawidłowa i ergonomiczna. Może przez pierwsze jazdy czują się dziwnie, ale później nie ma problemów bólowych. Najważniejsze, że tak jest prawidłowo. 

I w takich przypadkach przydał by się ktoś z boku, który spojrzy na pozycję i odpowie czy rozmiar jest dobry, czy też wymaga zmian. 

Napisano

Jesli mozesz popatrzec sobie na geometrie i pomarudzić o specyfice potrzeb= jezdzenia to warto polecic ci jeszcze http://ambike.pl/rower-mtb-ful-29-romet-jig.html 

sama brałam go pod uwagę razem ze 'scigantem' mustangiem 2 29/ jeszcze nie było dostępnego mustanga trail/  (ale tego oczywiscie nie było na kole mnie interesujacym) na plus większość osprzętu, rozmiar i sztyca mykmyk. Wg, mnie warto. 

Napisano

Zdecydowałam się wczoraj na tego Peaka w rozmiarze M. Trochę pojeżdżę i zobacze na ile obecna konfiguracja mi podchodzi - ewentualnie pomyślę nad wyjęciem podkładek pod mostkiem - lub może krótszym mostkiem. O i na pewno opony z mniejszym balonem zakupię. :D

Napisano

To koleżanka niech wrzuci fotkę na forum :) 

zdjęć 'damek' jak na lekarstwo a czasem to pomaga innym przy wyborze- estetyczno konfiguracyjnym. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...