Skocz do zawartości

[Obręcz] Romet Orkan 5.0 zmiana obręczy

Sliwa007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem, potzebuję zakupić koło do mojego Orkana 5.0 z 2015 dotychczas były Alexrims MD17, na co zmienić dotychczasowe są już pokrzywione, jezdzę dużo po asfalcie, ale lubię wjechać w las, np okolice Śnieżnika, myślę nad czym mocniejszym, co proponujecie?

Pozdrawiam

Napisano

Jak pokrzywione? Ranty pozaginałeś od dobić czy tylko są zcentowane? Jak pierwszy przypadek to raczej kwestia ciśnienia i opon jak drugi to niewłaściwy naciąg szprych był.  Ile chcesz wydać na obręcze i z jakimi oponami będą się toczyć?

Napisano
Teraz, Dokumosa napisał:

Jak pokrzywione? Ranty pozaginałeś od dobić czy tylko są zcentowane? Jak pierwszy przypadek to raczej kwestia ciśnienia i opon jak drugi to niewłaściwy naciąg szprych był.  Ile chcesz wydać na obręcze i z jakimi oponami będą się toczyć?

Dok, koła były już kilka razy centrowane, toczą się póki co z oryginałem czyli Schwalbe Range Cruiser 40-62, ile chcę wydać?pierwszy raz w życiu bedę kupował koło więc do kokńca nie wiem, chcę aby nie były gorszej jakości niż te co mam? ile za takie trzeba zapłacić? nie wiem, dlatego proszę was o pomoc.

Napisano

Przyzwoite obręcze w okolicach 50-100zł/szt się nabędzie. Nawet najlepsza obręcz źle zapleciona (przede wszystkim nierównomierny i zbyt słaby naciąg) będzie się szybko krzywić.  Z pancernych obręczy np. dt swiss 545d lub nieco lżejsze 533d.

Napisano
14 minut temu, Dokumosa napisał:

Nie ma różnicy jeśli chodzi o obręcze.

no tak, ale przy pełnych kołach?! To robi różnicę

Napisano

Nie robi. Kompletne koła 28 i 29 to te same kola. Trzeba zwrócić uwagę na standard mocowania piast w widełkach, standard mocowania tarcz hamulcowych (jeśli tarcze mają zostać stare) no i oczywiście do roweru trekingowego nikt nie będzie pakował koła z obręczą o szerokości 30mm i większej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...