Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Witam. Mam problem z wymiana suportu na kwadrat w rowerze bo okazało się że niby tutaj i tutj jest kwadrat ale ten co chce włozyć z roweru innego do nowego nie pasuje okazuje sie że musi byc odrobine mniejszy. Czy sa rózne rodzaje suportów na kwadrat i czy komus cos mówi oznaczenie C910 albo B910? Niby na jednym i drugim jest to samo a mianowicie BC 1,37" x 24T oraz L 68 R tylko jeszcze nizej pisze w jasnych prostokatach C910 lub B910 szerokosc sie zgadza jak zmoim wiekszym 122,5 oraz jest tam numer jeszcze 201603109b. Czy bedzie z tym problem zeby cos takiego w sklepie kupic czy raczej powinni miec na stanie ktos sie orientuje?
RBTS Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Występują dwa standardy. ISO oraz J.I.S. Tutaj masz wszystko dokładnie opisane. https://www.sheldonbrown.com/bbtaper.html
Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Nie moge zdjęć wstawiać zajete całe miejsce czy mam nowe konto załozyć ? Czy własciciel forum może cos z tym zrobić? Ewentualnie jak samemu miejsce zwolnic na nowe zdjęcia?
Tatanka Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 15 minut temu, Thomass13 napisał: Niby na jednym i drugim jest to samo a mianowicie BC 1,37" x 24T oraz L 68 R Według mojej wiedzy to są identyczne suporty , wiec muszą pasować zamiennie. 17 minut temu, Thomass13 napisał: ale ten co chce włozyć z roweru innego do nowego nie pasuje A z nowego do innego pasuje?
Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Nie pasuje miska blokująca wkład suportu nie wkręce jej nie wiem czemu powinno być to samo a ma wieksza średnicę. Z drugiej strony nie prubuję korby odkręcać bo mam ząbek zepsuty w kluczu do ściagania korb i nie chce gwintu zjechać
Tatanka Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 19 minut temu, Thomass13 napisał: czy komus cos mówi oznaczenie C910 albo B910? Zapewne oznaczenie modelu.
Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Nie moge nowych zdjec wkejac ale o to taki rower jak na końcu zdjecie tylko teraz mam go prawie całego złozonego ze sterami a-head https://www.forumrowerowe.org/topic/227582-renowacja-ramy-aluminium/ I mam nadzieje że taki suport powinni miec w sklepie
Tatanka Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Jeśli większa średnica nakrętki , to chyba włoski suport,ale powinno być inne oznaczenie
Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Ten co ja potrzebuję ta miska ma mniejsza średnice nakrętki. I czy ktos wie czy da sie stare zdjęcia usunąć bo pokazuje mi jakis limit wrzucania zdjęć?
Tatanka Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Na pierwszym zdjęciu wygląda jakby jakaś tulejka siedziała w mufie.Co to jest?
Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 To jest łozysko maszynowe. I jeszcze jedno pytanie czy nie mozna usunąc starych zdjęć żeby kolejne mozna było dodawac bo jakies limity tutaj są. Czy mam nowe konto załozyć? A jak ewentualnie je usunąć? Te najstarsze zdjęcia?
Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Ogolnie jak mozna zdjęcia usunąć. O renowacji i starsze tez bo to juz nieaktualne jest. I dlczego jest limit tylko 100 mega? Czyli nkit nie potrafi mi odpowiedziec jak usunąc stare załaczniki i zdjęcia żeby miejsce zwolnić na swoim koncie?
SoloTM Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Thomass13, Tobie ta wiedza niepotrzebna skoro masz średnicę miski większa to znaczy, że to włoski suport/typ. ( ponad 35 mm ) ponizej to anglik. Włochy to już rzadkość dzisiaj. Pozostaje anglik., czyli 34 mm z hakiem. Czyli jak juz wiesz czy wloch potrzebny czy anglik to mierzysz mufę czy ma 68 czy 73 mm. Jak już wiesz to teraz dobierasz długość osi suportu do korby którą posiadasz. I tyle. Najpopularniejszy suport to anglik 68x122 mm. Ale o długości osi decyduje korba, pamiętaj. Możliwe, ze będzie potrzebna krótsza oś, np. 113 mm. Itp itd. /edit pomyliłem trochę wątek z piastami, ale poprawiłem już wsio.
Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Czy w sklepie zakupie taki suport? Czy będzie z tym problem?
SoloTM Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Anglik tak, włoski powinieneś, bywa, ze wybór długości osi jest ubogi.
Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Ma os poprzecinana szliferka katowa troche z jednej i drugiej strony bo musiałem sie dostac do starych korb. Eentualnie czy taki suport mozna nałozyć śruby blokujace korby sie wkrecaja dobrze suport ładnie chodzi? na pewno os nie odpadnie bo to gruby pret.?
SoloTM Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Nie rozumiem zacznij od misek. Jaką mają średnicę. Potem długość mufy. Potem korba, oznaczenie jakue ma. I wtedy będzie wiadomo jaki suport potrzebujesz.
Thomass13 Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Pojade z tym suportem do sklepu tak dobiora mi odpowiednia długośc korbe tez jedna biore żeby wiedzieli co i jak. Chodzi z tym nacinaniem tak że jakby chciał ktos przeciąc rurke na pół przykładowo szlifierka z tarcza to tak jest najechane na os suportu troche
Thomass13 Napisano 4 Maja 2018 Autor Napisano 4 Maja 2018 A więc tak wyszło na to z tym suportem że tutaj podchodzi BB-DE004 - 122 mm a jest to dokładnie firmy neco de one łozyskach maszynowych. W sklepie mieli także zamontowane
Thomass13 Napisano 12 Maja 2018 Autor Napisano 12 Maja 2018 Dodaję zdjęcia ośki suportu jak ona wygląda i czy jeszcze na cos się przyda ale pewnie jedynie do kosza sie nadaje cos tak ponacinanego Sa to obie strony pokazane z 3-ch perspektyw. Sruby sie wkecaja oczywiscie. A sa tak ponacinane żeby stara korbe zdjąć bo ściagacz sobie na tym popsułem cały gwint był zjechany na korbie.
SoloTM Napisano 12 Maja 2018 Napisano 12 Maja 2018 Suport na śmietnik. Miskę lewą możesz sobie zostawić, może kiedyś się przyda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.