Sylwester Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Witam, około miesiąc temu kupiłem rower na allegro z 2 ręki, wydawał się spoko, trzeba było kilka rzeczy drobnych powymieniać, zająłem się serwisem, dziś pierwszy wyjazd i okazało się że koszyk na bidon skrzypi, dokładniej pęknięcia na ramie pod nim, koszyk takiego kształtu że świetnie skrywał uszkodzenie. Zwrot nie wchodzi w grę raczej bo już ze 3 tygodnie mam ten rower, wiadomo. Myślicie że da się coś z tym zrobić ? czy jeździć i czekać aż całkiem pęknie?
Tatanka Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Rama raczej nie pęknie z tego powodu,chociaż głowy nie dam.Natomiast bidonu już bym nie woził w tym miejscu,żeby dodatkowo nie pogłębiać uszkodzenia.
Sylwester Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 zdemontowałem w trasie i nie założę go więcej w to miejsce, jest jeszcze jedno miejsce na rurze tej z której wychodzi siodło, ale nie mogę tam założyć bo w środku między otworami jest obejma od przedniej przerzutki :E
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Maja 2018 Mod Team Napisano 3 Maja 2018 A czy przypadkiem jakiś "fachman" nie nawiercił sobie tych otworów, bo niby od czego mogłoby to pęknąć przy tak małym obciążeniu fabrycznie wierconych - od bidonu z wodą ? Śmiem wątpić...
Dziubek Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Jako alternatywa https://rowerplus.pl/adaptery-koszyka-na-bidon/3626-sks-adapter-koszyka-na-bidon-mocowany-do-sztycy.html?s=1#wersje Mam, używałem dość długi czas, nie mam zastrzeżeń poza detalem że potrafi się przechylić na którąś ze stron przy wybojach.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Maja 2018 Mod Team Napisano 3 Maja 2018 Mam błotnik mocowany właśnie na tej zasadzie i po prostu musiałem go mocno skręcić, żeby się nie obniżał lub nie podnosił - nie ma takiej możliwości w tym koszyku ? Czy to nie jest przypadkiem zaślepka z logiem, pod którą kryje się śruba ?
Sylwester Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Teraz, KrissDeValnor napisał: A czy przypadkiem jakiś "fachman" nie nawiercił sobie tych otworów, bo niby od czego mogłoby to pęknąć przy tak małym obciążeniu fabrycznie wierconych - od bidonu z wodą ? Śmiem wątpić... też dziwnie to dla mnie wygląda, w każdym razie Manic ma w tym miejscu mocowanie na bidon.
Dziubek Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Teraz, KrissDeValnor napisał: Mam błotnik mocowany właśnie na tej zasadzie i po prostu musiałem go mocno skręcić, żeby się nie obniżał lub nie podnosił - nie ma takiej możliwości w tym koszyku ? Z tego co kojarzę można. Tam pasek od wew. strony jest gumowany, ale ja preferowałem nie przesadzać z siłą docisku bo plastik ma swoje ograniczone możliwości naprężenia. W błotnikach SKS-a jest dokładnie to samo.
Tatanka Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 2 minuty temu, KrissDeValnor napisał: bo niby od czego mogłoby to pęknąć przy tak małym obciążeniu Kto wie co się działo z tym rowerem ? Koszyczek dostał strzała i po zawodach.
Sylwester Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 Teraz, Tatanka napisał: Kto wie co się działo z tym rowerem ? Koszyczek dostał strzała i po zawodach. przyszedł zapakowany w karton, tylne koło miało kasetę nie zdjętą, która całą drogę drapała ramę, i zrobiła na niej małego wgniotka, blisko tego miejsca bidonu. Możliwe że i temu się przyczyniła ...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Maja 2018 Mod Team Napisano 3 Maja 2018 Dziubek Właśnie o tym mówię, bo mam SKS - jak chcesz mieć na sztywno, to nie masz wyjścia i musisz mocniej skręcić, ja to zrobiłem i nie mam już problemu z opadającym lub podnoszącym się błotnikiem
Dziubek Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Ja też problemu nie mam, błotniki za małe do obecnego roweru, a koszyk jest w rezerwie
Sylwester Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 drodzy państwo, jakieś konkrety co do ramy ? Nie ma szans tego zespawać, nie ?
phoe Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 To faktycznie wygląda, jakby ktoś zrobił te otwory sam... zostaw jak jest, po prostu masz ramę bez koszyka na bidon.
Sylwester Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 26 minut temu, phoe napisał: To faktycznie wygląda, jakby ktoś zrobił te otwory sam... zostaw jak jest, po prostu masz ramę bez koszyka na bidon. popaczyłem trochę na te drugie otworki, wg mnie te są fabryczne, po prostu się wyciągnęły z wnętrza ramy lekko
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Maja 2018 Mod Team Napisano 3 Maja 2018 Albo zostawiasz jak jest, albo się bawisz w lekką szpachlę, gładzenie/szlifowanie, malowanie, a potem montujesz w tym miejscu koszyk na opaski. Chociaż nowym koszykiem możesz to zamaskować i teraz.
Sylwester Napisano 3 Maja 2018 Autor Napisano 3 Maja 2018 wizualnie dam radę to znieść, bardziej technicznie, coby nie pękło
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Maja 2018 Mod Team Napisano 3 Maja 2018 Obym się nie okazał złym prorokiem, ale według mnie nie powinno pęknąć - zakładając, że nie ma żadnych innych uszkodzeń oprócz tych roz...pitolonych otworów. Najlepiej bardzo dokładnie obejrzyj całą ramę, a jak masz możliwość skonsultować to z jakimś okolicznym specem od naprawy ram, to też nie zaszkodzi. Gdybyś zrobił dokładne zdjęcia, to ewentualnie mogę podjechać do gościa, który naprawia ramy i zapytać co o tym sądzi.
Sylwester Napisano 4 Maja 2018 Autor Napisano 4 Maja 2018 W wolnej chwili się tym zajmę. Oglądałem ramę i nic więcej nie widziałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.