Skocz do zawartości
  • 0

Pierwszy rower

Gość Piotr

Pytanie

Gość Piotr
Napisano

Witam wszystkich! 

Z racji iż mamy piękna i słoneczną pogodę a perspektywa spędzania czasu w domu nie jest zachęcają postanowiłem pojeździć rowerem! Oczywiście zapomniałem, że takowego nie posiadam :D moje pytanie do was drodze forumowicze. Jaki rower kupić? Coś o mnie : mężczyzna 172cm wzrostu. Głównym przeznaczeniem miałaby być jazda po szosie ale również po drogach nieutwardzonych. Mój budżet to 1200-1300 zł. Liczę na waszą wyrozumiałość i pomoc =) Pozdrawiam serdecznie. Z góry przepraszam za niefachowe podejście do tematu :/ 

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotr
Napisano

Mam szansę kupić lazaro integral v3 na pełnym alivio. Używany jeden sezon. Za 1000 zł. Co o tym myśleć? 

Gość Piotr
Napisano

Zastanawia mnie kwestia typu roweru. Czy aby na pewno crossowy bedzie najlepszy 

Gość Piotr
Napisano

Trekkingowy. Zastanawia mnie to czy rower typu cross będzie dobrze sobie radził na szosie 

Gość Piotr
Napisano

Dziękuję za wyjaśnienie :D a różnica między cross a MTB? 

Napisano

W uproszczeniu,rower mtb to geometria ramy przystosowana do pokonywania trudniejszego terenu,opony z bieżnikiem na cięższy teren,stopniowanie napędu  zoptymalizowane na cięższy teren.

Gość Piotr
Napisano

Okay także będę kupować crossa ;) A jeśli bym nie kupił tego lazaro. To nad czym w tym przedziale cenowy mógłbym jeszcze pomyśleć? Mówię o nowym/używanym. 

Gość Piotr
Napisano

A jeszcze takie pytanko. Do 172 cm wzrostu ramę 19 czy 17? 

Gość Piotr
Napisano

Troszkę się nastawilem na tego lazaro integral v3. Mam nadzieję, że rama 19 nie będzie zbyt duża ;) żebym mógł pedalowac :') 

Gość Piotr
Napisano

Około 74cm. A rower kands maestro? Jakieś opinie? Czy byłby lepszy pod względem wielkości? 

Napisano

Z przekrokiem 74 (jeśli dobrze zmierzyłeś) to i na 17" nie wejdziesz z kołami 28" - więc maestro tym bardziej odpada (19" to minimum w ofercie)

Najniższy w tej grupie cenowo- wyposażeniowej jest eries, ale też wymiar "klejnotowy" nie wystarczy do swobodnego zsiadania na ramę ..

Gość Piotr
Napisano

Chyba zdecyduje się na lazaro 17'. Mam nadzieję, że nie będzie tragedii :P

Gość Piotr
Napisano

Zmierzyłem ponownie. Troszkę bardziej się do tego przyłożyłem. Jest jakieś 77/78 cm :D

Gość Piotr
Napisano

Pierwszym razem nie mierzylem w butach w których zamierzam jeździć 

Gość Piotr
Napisano

Czyli eries byłby pewnie najlepszym wyborem? 

Gość Piotr
Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Najprawdopodobniej kupię eries cross disc. Bo rozumiem, że raczej 17' od lazaro mogłaby być przy duża? 

Gość Piotr
Napisano

Różnica w cenie jakieś 300zl. Oprócz wielkości i opon coś jeszcze za nim przemawia? Pomijając uchwyt na bidon :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...