Skocz do zawartości

[Dziwne dzwieki] Pomocy

DeXi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie do końca wiem o jakie dźwięki chodzi, ale jeśli o to dzwonienie to mam dokładnie ten sam rower i swego czasu miałem podobne dziewki (tylko nie ciągle, ale co kilka sekund na chwile) dobywające się gdzieś z przodu jadąc jakieś 27...30 km/h lub szybciej. Już nie pamiętam, ale problem być może pojawił się po myciu.

U mnie próbowałem dokręcać centerlock, czyścić i przejrzeć samozamykacze, dokręcać stery i mostek, sprawdzałem luzy w piaście i amorze. Nic nie pomagało. Okazało się ze to chyba były dzwoniące hamulce (tarcze lub klocki z ta blaszka która je rozgina). Pierwsza regulacja hamulców nie pomogła, ale wyjecie klocków i druga regulacja już tak.

Od tamtej pory problem praktycznie zniknął. Czasami zadzwoni na sekundę i później znowu ok na kilka tygodni.

Kilka razy czyściłem z błota nie płucząc dobrze przestrzeni miedzy klockami i jak zostawał tam piach to miałem podobne objawy (z przodu, z tyłu, lub i tu i tu). Teraz już przy każdym myciu płuczę i tam i nie ma problemu.

Dla pewności dokręć wszystkie śruby z przodu, żeby wyeliminować inne rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...