Skocz do zawartości

[Dziwne dzwieki] Pomocy

DeXi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowicz, jestem tutaj nowy takze jesli to nieodpowiednie miejsce na ten temat z gory przepraszam.

Dwa miesiace temu kupilem nowy rower [Cube LTD race blackline] po dokladnym umyciu zaczely dobiegac mnie dziwne dzwieki ktore pojawiaja sie po przekroczeniu 20km/h. Zalaczam filmik z owym problemem, co to moze byc? Regulowalem hamulce problem nadal jest :/ strasznie mnie to irytuje podczas jazdy prosze o pomoc! Z gory dziekuje za kazda odp :))

Napisano

Ja bym obstawiał hamulce mimo wszystko.

Na wszystkich przełożeniach występuje ten dźwięk?

Napisano

Wydaje mi sie ze przy kazdym, pedalujac lub nie ten dzwiek sie pojawia przy wiekszych predkosciach, przy spokojnej jezdzie tego nie slychac

Napisano

No to tarcze.

Można jeszcze podejrzewać łożyska, ale przy takim hałasie na pewno być widział że coś jest nie tak "na sucho"

Napisano

Dziwne by bylo jakby to byly lozyska, rower ma niecale dwa miesiace wydaje mi sie ze smar tak szybko by nie puscil, hehe chodz na tym swiecie dzieja sie rzeczy ktore fizjologom sie nawet nie snily, dzieki wielkie za odpowiedz! Bede szperal przy tych tarczach.

Napisano

Jakie masz zaciski kół? Sztywna oś czy 9mm? Sprawdź czy są prawidłowo zaciśnięte, chociaż w takich przypadkach problem raczej objawia się przy skręcaniu.

Napisano

Zaciski piast a nie zaciski hamulcowe :)

Widziałem że z przodu Recon, hamulce całkiem niezłe więc na 99% sztywna oś, więc raczej nie tutaj leży problem.

• Mod Team
Napisano

Niestety bez zmiany amora i ramy nie wymienisz osi na sztywne...
Co najwyżej możesz kombinować z thruboltem z tyłu, ale większy problem ze sztywnością występuje niestety z przodu...
Jak jest dokładnie u Ciebie, to nie mam pojęcia - albo jestem głuchy, bo po nagraniu się nie zorientowałem, musiałbym usłyszeć na żywo.

Napisano

Wydaje mi sie ze to przednie kolo, na nagraniu wiatr troche przeszkadza, jesli to nie hamulce, to moze to ten samozaciskacz? 

• Mod Team
Napisano

A nasila się to np. przy szybkim wchodzeniu w zakręty w nierównym terenie ?
Jest to w ogóle ciągły hałas, czy przerywany ?
Rozumiem, że bez obciążenia jest absolutna cisza, bo hamulce są poprawnie ustawione, tak ?
Docelowo dla zwiększenia sztywności przodu musiałbyś myśleć o wymianie amortyzatora na taki ze sztywną osią - konieczna jest zwykle wymiana piasty i przeplecenie koła.
Jak będziesz chciał wymienić w przyszłości koła, to nie będzie trzeba przeplatać, bo kupisz gotowe z odpowiednią piastą.
PS
Zadowolony jesteś z tego Garmina 25 :icon_question:

Napisano

Tzn ja poprostu chce sie pozbyc tego nieznosnego dzwieku, tak jest to ciagly dzwiek, mozliwe ze od nacisku, gdy jade ponizej 20km/h czy na spokojnie nic nie brzeczy, ale zas jak przyspieszam, wjezdzam pod gorke ten dzwiek sie pojawia.

jesli chodzi o garmina to jak na tak male urzadzonko jest bardzo czytelne, swietnie wspolpracoje z czujnikiem rytmu i predkosci, czasami ma problem z lacznoscia gps no i ta cena... ale mial wszystko czego potzebowalem a czego sie nie robi dla swojego ulubionego hobby :)

• Mod Team
Napisano

A może jednak coś z piastami - jakiś luz ?
Ja np. regulowałem kiedyś ustawienie zacisku, a po wyjechaniu jakieś zgrzyty - mówię co jest :angry2: i winna okazała się piasta.
Próbowałeś w domu mocno rozpędzić koło i posłuchać ?
Jak nie jesteś w stanie sam sobie z tym poradzić, to nie masz wyjścia i musisz się udać do serwisu.

Ile trzyma bateria w Garminie ?
A problem z łącznością jakiego rodzaju - długo łapie sygnał, czy może nieoczekiwanie gubi po drodze ?

Napisano

Probowalem w domu rozpedzic te kolo ale nic nie slysze, dopiero jak na niego wsiade i sie rozpedze, jesli chodzi o serwis mieszkam za granica i tutejsi „specjalisci” mnie rozbrajaja, raz bylem wymienic detke (nowy rower, gwarancja niech wymieniaja) no i ci fachowcy cztery razy zmieniali mi ta  detke, uprzedzalem ze prawdopodobnie mysi byc cos z opona ale co ja sie tam znam oni sa fachowcami, koles zapewnial mnie ze wszystko sprawdzone ze juz tutaj nie wroce, kutwa usiadlem na rower i w polowie drogi do domu ta detka zas la.. jak ja sie wkur.. wrocilemtam narobilem dymu i dopiero wtedy laskawie dokladnie sprawdzili opone i znalezli w niej igle.. wspominalem rowniez o owym problemie z ktorym probojemy sie tutaj uporac ale owi specjalisci jak twierdza nic nie slysza za kazdymrazem ustawiali mi te hamulce i stwierdzali ze jest ok. Ale problem nadal jest uznalem ze sam sie tym zajme bo rece opadaja..

Garmin, bateria nie trzyma jakos super dlugo bo jakies 8h jesli chodzi o sygnal gps to przed jazda czasem dlugo szuka sygnalo, podczas jazdy ani razu mi sie nie zdarzylo zeby sie rozlaczal

Napisano

Tak dla pewności, mówimy o tym metalicznym szuraniu, tak?

Złap koło od boku i szarpnij, czujesz jakiś luz?

Skąd jesteś?

Napisano

Tak jest, metaliczne szuranie czy brzeczenie bardziej, w kazdym badz razie metaliczne, zlapalem za kola nic nie czuje. Jestem z Tychow ale obecnie przebywam za granica :)

Napisano

No to możesz przeprowadzić jeszcze próbę, ale jest ona ryzykowna więc nie wiem czy warto.

Wyjmij klocki z zacisków, wtedy nie ma opcji żeby tarcza tarła, wtedy się przejedź i sprawdź czy nadal jest ten dźwięk.

Napisano

Myslalem o tym, ale jak sie szczenki zacisna bedzie problem je pozniej rozchylic, moze najlepiej zdjac caly hamulec?

Napisano

Jak nie dotkniesz klamki to nic się nie zaciśnie. Wyjmij klocki, klamkę sobie odchyl tak żeby nie dało się jej nacisnąć ( np do góry) i sprawdź.

Napisano

Dzis w drodze do pracy towarzyszyla mi moja kobieta, twierdzi ze ten dzwiek wydobywa sie z tylnego kola, przy mocnych zakretach dzwiek sie nasila, dzis wieczorem przeprowadze operacje wyjecia tych klockow :)) zobaczymy co to bedzie.

Napisano

Tak sobie przypomnialem ze przed myciem roweru tylna kasete pryskalem odtluszczaczem i przeplukalem ja woda, myslicie ze istnieje jakas szansa ze ten plyn mogl gdzies sie dostac i rozpuscic troche smaru?

Napisano

Do bebenka i wyplukal smar. Tyle ze wtedy byloby to slychac tylko jak nie pedalujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...