shadar Napisano 1 Maja 2018 Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Witam, mam problem... zmieniając koła (jeśli kogoś interesuje wątek jest tu) postanowiłem zmienić tarczę 160 na 180. W tym celu zakupiłem 2x adapter SM-MA-F 180 P/P - zakup konsultowałem ze sprzedającym bo miałem obawy czy adapter będzie pasował na tył. Dla bezpieczeństwa wysłałem zdjęcie mocowań hamulca (zdjęcia w załączeniu). Potwierdził żeby kupować 2 te same adaptery. Dziś wieczorem w końcu zabrałem się za montaż, przód poszedł bezproblemowo. Niestety z tyłem nie było tak łatwo. Po zamontowaniu zgodnie z instrukcją (strzałka UP do góry) hamulec permanentnie blokował tarczę nie pozwalając na jej obrót. Po zamontowaniu "do góry nogami" tarcza pasuje, ale jest "na styk" bez żadnej tolerancji. Teraz zastanawiam się czy ja robię coś źle, czy po prostu sprzedający polecił mi zły adapter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 1 Maja 2018 Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Niekoniecznie polecił zły - adaptery poszczególnych producentów minimalnie mogą różnić się między sobą, i z konkretną ramą i tarczą zagrają bądź nie. Miałem ten sam problem w przypadku sztywnego widelca i adaptera IS-PM. Ja widzę dwie opcje - zmianę adaptera na inny albo po prostu podłożenie pod niego podkładek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadar Napisano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 (edytowane) Tak zrobiłem, dodałem podkładkę i ten 1mm załatwił sprawę. Pytanie tylko czy to bezpieczne rozwiązanie? Nie chciał bym akcji gdzie nagle tarcze mi zablokuje Edytowane 2 Maja 2018 przez sznib nie cytujemy posta poprzedzającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Maja 2018 Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Jak się obawiasz to dodaj drugą podkładkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinifarina Napisano 4 Maja 2018 Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 (edytowane) A może powinien być odwrotnie względem otworów. Masz mocowanie w trójkącie a nie na nim. Gdybyś zrobił zdjęcia z boku a nie pod skosem od razu by było widać czy zacisk jest równolegle usytuowany względem osi Edytowane 4 Maja 2018 przez Pinifarina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadar Napisano 9 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Przejechałem testowo 55 km i żyję Bardzo możliwe że jest tak jak pisze @Pinifarina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi