Lesiu83 Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 Witam , zakupiłem dziś synowi rower na komunie Orbea MX 24 Team i chciałbym się doradzić jakie dokupić do tego roweru pedały platformowe. Z doświadczenia wiem , że to co przyjdzie z rowerem to się nadaje na śmietnik. Istnieją takie pedały tylko w wersji junior ? Niekoniecznie piny musza być metalowe , pedał moze mieć piny plastikowe. Sam mam takie pedały w swoim rowerze i wiem ze trzymanie i jazda do standardowych pedalow to dzień, a noc. Drugie pytanie za jakiś czas chciałbym do tego roweru dołożyć mu hamulce tarczowe , tylko moja wiedza nie jest na tyle duża abym wiedział , które będą pasować i z jakiej serii wybierać (Shimano). Tutaj link do roweru : https://www.orbea.com/pl-pl/rowery/mx-24-team-18 rower mogę śmiało doinwestować bo i tak zostanie dla córki. Doradzicie ? Bo w zakładce dziecięce nie bardzo ludzie chcą się udzielać. Pozdro
Gość Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 Cena wsadzenia hamulców tarczowych zbliży się do około 50% wartości roweru, bez sensu. Nie lepiej było kupić od razu na tarczach?
Lesiu83 Napisano 1 Maja 2018 Autor Napisano 1 Maja 2018 I tak i nie , mogłem kupić ale kolor roweru już by nie był odpowiedni dla mojej córki ,a ten czarny z takim pastelowym zielonym przejdzie. To hamulce tarczowe kosztują 900 zł , jeśli mówimy o połowie wartości roweru ? Mieszkam w UK i jak patrzę na ceny to mi to jakoś inaczej wychodzi , Np Shimano Alivio wyjdzie gdzieś około 400-500 zł. Teraz ważniejsze są te pedały , chciałbym je dzisiaj zamówić.
Gość Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 Hamulce + tarcze + adaptery do widelca i ramy + piasty + szprychy + zaplatanie koła. Licząc z grubsza: Hamulce: ~300- 400 zł Tarcze: ~ 100 zł w wersji budżetowej Adaptery: ~50 zł Piasty: ~250 zł za piasty Deore Szprychy: ~ 75 zł Zaplatanie kół: ~100 zł Wychodzi mniej więcej 800- 900 zł. Oczywiście możesz kupić hamulce za 200 zł i jakieś najtańsze piasty, tylko jaki to ma sens? Tak czy inaczej, przeróbka z V- Brake na Tarcze to jest najdroższa i najmniej opłacalna operacja jaka istnieje.
Dokumosa Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 Z 24" jest takie coś jak Kross Level replica pro i można to kupić za 1500zl. Ma powietrzny amortyzator i hydrauliczne hamulce tarczowe. Mój syn drugi sezon takiego ujeżdża. Do tej pory wymieniłem w nim tylko kilka x hak przerzutki, poza tym sprawuje się bez problemu. Robi na nim 150-200km tygodniowo.
Track Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 Nie wiem czy jest sens szukać pedałów junior, ja swojemu młodemu rok temu do roweru komunijnego na kółkach 26" kupiłem VP-535 i jest zadowolony, sam takich używam na lato. Dostępne też są prawie identyczne pod marką Author APD-F13, Dartmoor CANDY, Dartmoor CANDY PRO. Z mniejszych platform to Dartmoor Cookie lub VP-225.
Lesiu83 Napisano 1 Maja 2018 Autor Napisano 1 Maja 2018 SKOM25 widzę , że obeznany jesteś , na zagranicznym forum czytałem ze tam jest wszystko przygotowane w tym rowerze pod hamulce lecz mogę się mylić. Znalazłem tamten wątek i faktycznie koła i piasty do wymiany jedynie widelec i ramą jest dostosowana do tarcz. Także chyba odpuszczę . Dokumosa kierowałem się głównie wagą dlatego tez taki wybór , ten rower waży 9,9kg , a wszędzie gdzie czytałem czy to u nas w Polsce czy na forach w UK większość odradza amory dla dzieci bo tylko zwiększają wagę , a w zasadzie pod ich waga się nie uginają. Poza tym na stronie widnieje cena 1900 zł plus przesyłka do UK Track mówisz żeby nie głowic się i kupić normalnie dla dorosłych ? Np: https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.co.uk%2Fulk%2Fitm%2F232711092633
Dokumosa Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Powietrzny dostosowujesz do masy dziecka i działa b. dobrze. Sprężynowe (czyli to co zwykle widywane) faktycznie jest tylko balastem.
Lesiu83 Napisano 2 Maja 2018 Autor Napisano 2 Maja 2018 DOKUMOSA tak wiem jak działa air fork , sam u siebie mam w rowerze RS Reba , lecz z tych rowerów co przeglądałem żaden w tej cenie nie oferował takiego amortyzatora , tylko najtańsze Suntour. Powtorze pytanie czy ktoś montował w rowerze 24” kolo pedały platformowe dla dorosłych ? Nie będą za duże ?
Gość Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Zobacz sobie pedały VP-196, są dość "filigranowe". Nie bardzo wiem też gdzie leży problem którego dopatrujesz się w pedałach, lepiej mieć nieco za dużo niż za małe.
Dokumosa Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Platformy juniorskie są o 30% mniejsze. Np. SixPack oferuje takie wersje niektórych dorosłych serii. Typowa platforma będzie IMHO za duża.
Lesiu83 Napisano 5 Maja 2018 Autor Napisano 5 Maja 2018 Platformy które dodali do roweru okazały się całkiem spoko takie jak chciałem. Panowie teraz mam inny problem ukrecilem ta przykrywkę od headset , pomóżcie proszę co ja mam dokupić . To jest firmy FSA Ukrecilem to dlatego ze był luz na widelcu i myślałem ze to trzeba mocniej dokręcić
Piter233 Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Tzn. załatwiłeś gwint? Śruba już nie łapie? Jak nie łapie to albo przegwintować albo wstawić nową gwiazdkę, starą wyjąć albo po najprostszej linii oporu wbić głębiej. Swoją drogą to co ty masz za łapę że ukręciłeś gwint w gwiazdce?
Gość Napisano 5 Maja 2018 Napisano 5 Maja 2018 Nie gwint z tego co widzę tylko Top Cap pękł. Idź do większego sklepu z serwisem, albo Ci sprzedadzą nowy albo wygrzebią z gratów jakiś stary. Swoją drogą, nie wiem co robiłeś, ale robiłeś to źle. Poluzowałeś najpierw mostek przed kręceniem śrubą?
Lesiu83 Napisano 5 Maja 2018 Autor Napisano 5 Maja 2018 Panowie mądry Polak po szkodzie , obejrzałem już filmiki na YouTube i teraz wiem jak to robić i w żadnym wypadku nie przykręcać tej śruby za mocno. SKOM25 właśnie nie poluzowałem zrobiłem to na odwrót czyli najpierw przykręciłem mostek a później ta śrubę od headset. Tak pękł tylko top cap , zamówiłem coś takiego będzie ok ? https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.co.uk%2Fulk%2Fitm%2F351814720272
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.