Nerfin Napisano 1 Maja 2018 Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Witam Po 7 latach postanowiłem wrócić do jazdy na rowerze. Nabyłem rower firmy SCOTT - rower używany, niestety od samego początku mam spory problem z siła hamowania moich hamulców. Rower posiada hamulce hydrauliczne Tektro Draco 2, mają one bardzo słabą siłę hamowania. Na samym początku odkręciłem zacisk poruszałem klamką i zakręciłem, niestety nic nie pomogło, następne odtłuściłem obie tarcze i klocki , niestety też większej skuteczności, wymieniłem przednie okładziny na spiekane - jest troszkę lepiej. Hamulce nie są zapowietrzone, nie wiem czy one mają tak hamować czy nie ale po dłuższych zjazdach bardzo bolą mnie ręce... Rower mojej żony Kross Hexagon X6 posiada hamulce tarczowe na linkach - hamuje o wiele lepiej niż moje hydrauliczne... Bardzo prosiłbym o radę co dalej zrobić, wymienić okładziny może zwiększyć średnice tarcz ? Jeśli tak to na jakie ? Parametry mojej osoby to: Waga 124 kg, lekki nie jestem ale czy to może mieć duży wpływ ? Poniżej zdjęcia moich tarcz przód, tył Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 2 Maja 2018 Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 (edytowane) Oczywiście, że (niestety) waga ma znaczenie. Doraźnie, ale i docelowo może pomóc wymiana posiadanej przedniej tarczy 160mm na taką o średnicy 180mm. Do tego jednak niezbędny będzie adapter typu PM/PM 180mm (czyli PostMount/PostMount dla tarczy 180mm). Można rozważyć nawet tarczę 203mm, ale tego może nie wytrzymać widelec, większość jednak toleruje tarczę 180mm bez konsekwencji. Następnym krokiem może być wymiana hamulców na lepsze. Hamulce Shimano SLX z tarczą 180mm zatrzymują walec drogowy Nie są też jakoś przesadnie drogie, ale mocne i dobre. Właściwie to nawet Deore będą bardzo dobre, a tańsze. Edytowane 2 Maja 2018 przez Kolmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemogg Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 (edytowane) Rozebrać zacisk na czynniki pierwsze, wyczyścić i przepłukać i zalać świeżym olejem mineralnym i wtedy można coś powiedzieć bo jak kupiłeś używany i tam nigdy nic robione nie było to wcale mnie nie dziwi brak skuteczności tych hamulców. Też mam draco 2 z 2010r. To raz . Dwa, że klocki żywiczne jakie tam masz nie odtłuszcza się , jak sa zatłuszczone to tylko do kosza, z Twojego opisu wygląda jakby były zatłuszczone, kup sobie nawet podstawowe shimano B01s po 13zł choćby i wtedy zobaczysz czy to wina zacisku, klocków czy tarczy. Edytowane 8 Maja 2018 przez przemogg uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi