Skocz do zawartości

[Opony] Wybór opon

telik87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamówiłem opony Race King 27.5 x 2.0", tak jak mi radziliście. 

Na oponach są "ogonki". Nie podoba mi się to... Nie mam wiedzy na ten temat, do czego służą. Czy to nie są opony na zimę? 

20180525_140331.jpg

Napisano

:D:D:D

To są znaczniki oznaczające, że opona jest nowa. Troszkę pojeździsz i będą znikały.

Nie, to nie ma nic wspólnego z oponami zimowymi.

PS. Jak masz ochotę, to bierzesz obcinaczki do paznokci i możesz sobie każden jeden oberżnąć.

Napisano

Kurczę jeżdżę i jeżdżę a wewnętrzne cycki i tak się trzymają, coś jest nie tak, pewnie za duże ciśnienie w oponie, albo za słabo składam się w zakrętach na szutrze i asfalcie.

Napisano
W dniu 26.05.2018 o 00:18, Dokumosa napisał:

Nożyczkami a jeszcze szybciej ostrym nożem na rozpędzony kole golenie robisz.

W dniu 25.05.2018 o 17:34, cervandes napisał:

Jak masz ochotę, to bierzesz obcinaczki do paznokci i możesz sobie każden jeden oberżnąć

Wczoraj goliłem żonie nowe Saguaro maszynką do włosów :D

• 3 miesiące temu...
Napisano

Prośba do doświadczonych userów o opinię ws. Schwalbe Land Cruiser Plus.  Rower Kellys Axis, rama 19, koła 28. 

Obecnie jeżdżę na Sch. Marathon Plus, szer. 1,4 cala, a chcę zmienić na Sch. Land Cruiser lub Land Cruiser Plus (LCP), szer. 1,6 cala. Jak LCP radzi sobie w lasach, bo widzę, że w środku bieżnika jest jak gdyby ciągła, tzn. nie ma przerw, które mogłyby wgryzać się w teren. A jednocześnie producent pisze, że LCP podchodzi pod oponę MTB.

Napisano

No właśnie, znowu jakiś bajer marketingowy :P producenta. Na zagranicznych forach piszą, że LCP szybciej się zużywa niż Marathon Plus i, co też można wyczytać na str. producenta, ma mniej skuteczną wkładkę antyprzebiciową. Ale jest też znacznie tańsza.

Jednak nie mogę nic znaleźć o jej właściwościach w terenie, powiedzmy krosowym: las, szuter, lekkie podjazdy, trochę piasku...

Napisano

Właściwości opony (opory toczenia, przyczepność na szosie, w terenie, itp.) podaje sam producent na swojej stronie:

https://www.schwalbe.com/en-GB/tour-reader/land-cruiser-plus.html 

Z mojego doświadczenia wynika, że dość rzetelnie podają te informacje. Ten Land Cruiser Plus wypada dość blado, jedyna zaleta to niska cena. Miałem kiedyś te opony, we wcześniejszej wersji i były takie sobie. Do lasu nie były złe (poza głębszym piaskiem), na asfalcie słabo, za duże opory toczenia. 

Da się znaleźć lepsze modele, np. https://www.schwalbe.com/en-GB/tour-reader/schwalbe-g-one-bite.html , ma praktycznie wszystkie parametry lepsze (w tym znacznie niższa waga), od LCP. Z tym, że cena też już zupełnie inna :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...