telik87 Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 Witam, posiadam rower górski Giant Talon 3. Mam opony Maxxis Ikon 27.5x2.20 60TPI zwijane (nowe, kupione w tym roku). Strasznie hałasują na asfalcie / ścieżkach rowerowych. Z tego powodu ludzie gapią się na mnie, co tak za hałasujący rower mam To mi przeszkadza. Te opony, które mam raczej bardziej się nadają w góry lub na maratony kolarskie (tak startuję). Poszukuję jakieś inne opony, bardziej z przeznaczeniem na asfalt i mocno utwardzone drogi leśne (piasek i błoto bardzo rzadko). Nie mieszkam bliżej gór. Jestem z Katowic. Jakie opony byście mi doradzili?
cervandes Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 Detonatory!! A tak poważniej to Race Kingi cichutko suną, do tego przyczepnością są porównywalne do Ikonek a oporami toczenia zdecydowanie je przebijają. 2.2 ofkors.
telik87 Napisano 1 Maja 2018 Autor Napisano 1 Maja 2018 Opony Schwalbe Land Cruiser nie posiadają 27.5. Są tylko 26 i 28.
TheJW Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 Możliwe, pisałem na szybko z telefonu i szczerze mówiąc - nie sprawdzałem nawet zbyt dokładnie. @Track polecam model opony na podstawie wymagań, a nie roweru. A tak swoją drogą - najwidoczniej niewiele jeszcze widziałeś...
Track Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 Nie wiem po co dociążać rower takimi kotwicami o wadze 980 g, mowa o Land Cruiser Plus 7 minut temu, TheJW napisał: A tak swoją drogą - najwidoczniej niewiele jeszcze widziałeś... A co masz na myśli.
telik87 Napisano 1 Maja 2018 Autor Napisano 1 Maja 2018 Schwalbe Land Cruiser odpadają, bo nie ma 27.5 To Race Kingi? 27.5 x 2.2 czy 27.5 x 2.0? Na pewno nie będą hałasować na asfalcie / ścieżkach rowerowych?
Track Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 https://www.schwalbe.com/en/tour-reader/land-cruiser-plus.html
TheJW Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 1 godzinę temu, Track napisał: 1 godzinę temu, TheJW napisał: A tak swoją drogą - najwidoczniej niewiele jeszcze widziałeś... A co masz na myśli. Co i do jakich rowerów ludzie potrafią sobie założyć, albo zażyczyć. @telik87 Faktycznie nie ma tego modelu w rozmiarze 27,5". RaceKingi poleciłem jakiś czas temu koledze z roboty (do kół 26") i jest zachwycony. Ale szczerze mówiąc - nie wspominał nic o hałasie, czy jego braku, bo po prostu nie zwracał na to uwagi. Do opisywanego zastosowania opona 27,5x2.0" w zupełności Ci wystarczy.
Jermak Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Witam jesli jeszcze nie wybrane zobacz ten mode Schwalbe hurricane performance Ja mam I chwale
telik87 Napisano 2 Maja 2018 Autor Napisano 2 Maja 2018 Opony Schwalbe Hurricane Performance są tylko drutowe. Wolałbym zwijane. Mam wątpliwości co do opon Race King 27.5 x 2.0". To nie są opony uniwersalne (typu semi-slick). Na środku bieżnika mają odstające kostki. Obawiam się, że mogą powodować hałas. Ciężko znaleźć opony w rozmiarze 27.5". Albo nie ma w tym rozmiarze, albo są drutowe.
TheJW Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Podpytałem dzisiaj kolegę od Race Kingów. Mówi, że na twardym je słychać, ale nie jest to specjalnie uciążliwe.
telik87 Napisano 6 Maja 2018 Autor Napisano 6 Maja 2018 Ok dzięki, to wezmę Race Kingi, ale jakie zamówić 2.0 czy 2.2? We wcześniejszym poście wspomniałeś o 2.2. Użytkownik o nicku TheJw napisał, że wystarczą mi 2.0. Opinie w necie są podzielone.
TheJW Napisano 6 Maja 2018 Napisano 6 Maja 2018 I właśnie dlatego musisz sam podjąć decyzję. Ja podtrzymuję zdanie, że do opisywanej jazdy 2.0 zdecydowanie wystarczą. 2.2 mógłbyś brać myśląc o jeździe w terenie.
cervandes Napisano 6 Maja 2018 Napisano 6 Maja 2018 2.2 to nie tylko teren ale i tłumienie. Jeśli lubisz niezbyt wysokie ciśnienie i jak opona pracuje wybierając wszystkie nierówności, to wybór jest oczywisty. Różnice w oporach toczenia znikome, waga też nie do odczucia za to opona o wiele wyższa napompowana ciut niżej niż normalnie pompujesz będzie dawała efekt płynącego po nierównościach roweru. Ja uwielbiam ten efekt, żaden, najczulszy nawet amortyzator nie wybierze Ci tego co wybierze z podłoża przyjemnie miękka guma.
telik87 Napisano 7 Maja 2018 Autor Napisano 7 Maja 2018 Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, do ilu barów napompować koło z przodu i z tyłu. Race Kingi 2.0 mają ciśnienie: 50-65 PSI (3,5-4,5 bar).
cervandes Napisano 7 Maja 2018 Napisano 7 Maja 2018 A ile ważysz to mamy wywnioskować po nicku? Ja z przodu jeżdżę na 2Bar, a jak idę w grubszy teren to i 1,8. A z tyłu 2,5, a jeśli planuję jakąś długą trasę po asfalcie to niecałe 3. Ważę 84kg.
telik87 Napisano 7 Maja 2018 Autor Napisano 7 Maja 2018 Chciałem później napisać, ile ważę, ale nie było już możliwości edycji. Nie chciałem post pod postem Tragedia z tymi ograniczeniami czasowymi (możliwość edycji postu powinna być dłuższa niż 15 minut) Ważę 60 kg. Stosujesz pewnie inne opony, a co z Race King? Mają 3,5 - 4,5 barów.
cervandes Napisano 8 Maja 2018 Napisano 8 Maja 2018 Owszem, teraz stosuję inne, ale poprzednio jeździłem właśnie na Race King druciaki 2.2 i pompowałem je jak wyżej.
telik87 Napisano 8 Maja 2018 Autor Napisano 8 Maja 2018 Mniej niż to co zaleca producent? Mniej niż 3,5 barów??? Opony nie zniszczą się?
Track Napisano 8 Maja 2018 Napisano 8 Maja 2018 Ciśnienie w okolicach 3 barów dla mnie w RK to jest już sporo (na tylnym kole) a ważę ponad 100kg. Nie wyobrażam sobie jazdy, nawet po równym asfalcie na ciśnieniu powyżej 3bar.
cervandes Napisano 8 Maja 2018 Napisano 8 Maja 2018 1 godzinę temu, telik87 napisał: Mniej niż to co zaleca producent? Mniej niż 3,5 barów??? Opony nie zniszczą się? Zjechałem na nich 4000km i przełożyłem Lubej na rower, wyglądają prawie idealnie. Cycków nie mają a tylna jest już lekko przytarta ale cały bieżnik jest mięsisty, na oko ciężko dopatrzyć się różnicy między przednim i tylnym kołem. Znaczy się trwałe i nie niszczy ich niskie ciśnienie. Zresztą wszyscy tak jeżdżą, 3BAR to już kamień nie opona.
gumowy Napisano 8 Maja 2018 Napisano 8 Maja 2018 Race King to opona w teren, zakładanie jej na asfalt jest totalnie bez sensu. Sugeruję coś bardziej dopasowanego do potrzeb, np.: coś takiego: http://www.cstpoland.pl/pl/premium/72-232-b-fast-275.html#/173-b_fast_rozmiar_etrto_tpi_technologie_stopka_waga_kolor-275x195_50_584_60_eps_zwijana_430_black Zwijana, waga 430g, na pewno lekko się toczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.