Skocz do zawartości

[pompka] Pompka CO2 - opinie, porady

jaruone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak co roku przed majówką zbiera mi się na jakieś zakupy rowerowe i dozbrojenie moich 2 kółek w jakiś przydatny gadżet.

Cały zeszły sezon jeździłem bez zapasowych dętek w sakwie, i na szczęście nic mi się nie wydarzyło, a jedyna guma , to w parku jadąc do pracy - prawdopodobnie kolec z drzewa.

W zeszłym roku w Lesie Kabackim spotkałem rowerzystę, który łatał oponę, ale miał dupowatą pompkę więc nie mógł jej napompować, moja również była dupowata (bodajże SKS ROOKIE  dodawana do Unibików) więc mu nie pomogłem i chyba czekał go spacer :) Dało mi to trochę do myślenia, i na ten sezon postanowiłem  nabyć komplet zapasowych dętek,  oraz jakąś pompkę. Jeżdżę trekkingiem na kołach 700x40C (28x1.6) i pomyślałem, że pompka na naboje CO2 to fajne rozwiązanie - szybko, bez zbędnych nerwów , że prędzej rozpalę ta pompką ogień niż napompuję oponę :)

Pewnie skuszę się na coś najtańszego w Decathlonie, chciałbym jednak zasięgnąć Waszej rady - wydaje mi się , że naboje 20g do takich kół jak moje to minimum, a 25g to już spory koszt.

Czy może lepiej iść w najtańsze 16g naboje i np. pompując koło zużyć 2 naboje (z 12 PLN)  żeby nabić trochę więcej ? Macie jakieś doświadczenia w tej materii ? Czy może taka pompka CO2 to nieużyteczny bajer, i lepiej zamiast SKS Rookie kupić coś wydajniejszego , a zarazem poręcznego?

Dzięki za odzew - faktycznie to chyba przerost formy nad treścią, w takim codziennym, niewyścigowym jeżdżeniu. Jakiś czas temu na Pepperze ktoś wrzucił fajną promocję na takie pompki Co2 i od tamtej pory się nimi lekko "zajarałem", a spokojnie podchodząc do tematu to zwykła pompka (nawet bez manometru jak SKS Rookie) da radę.

10 godzin temu, phoe napisał:

SKS ROOKIE - co z nią było nie tak? Może była ustawiona na Schrader, a chcieliście nią pompować preste?

W sumie możliwe :) Dałem facetowi pompkę , i patrzyłem co czyni nie mieszając się - on miał "strój kolarski" ja byłem "po cywilu" , więc to on był "pro" ,a takim się rad nie udziela :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...