Skocz do zawartości

[napęd] zmiana na 1x11 oraz upgrade

dww3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dwa pytania odnośnie napędu . 

1. Rower mojej dziewczyny MTB mondraker 27,5 z napędem 3x9 jednak widzę że zmiana przerzutek sprawia jej problemy i wywołuje niechęć do jeżdżenia dlatego myślę nad tanim napędem 1x11 aby nie martwiła się ciągle o zmiany biegów. Jeżdżenie po mieście i lesie w stosunku 50:50, mało agresywna jazda. Co byście polecili ? Sam używam sram nx i nigdy bym już nie wrócił do 2 lub 3 blatów z przodu.

2. Mój rower - mam napęd 1x11 sram nx w ns eccentric 29 jednak używam tego roweru rowniez do jazdy po płaskim- dojazdy do pracy czy bikepacking i często brakuje mi tej prędkości. Czuję że mógłbym spokojnie popedałować a po prostu nie mogę. Zębatkę przednia mam 32 i czy wymiana na coś większego ma sens ? 

Ja też ani myślę o powrocie do przedniej przerzutki, przejście na 1x11 to był doskonały pomysł w moim przypadku. Najbudżetowiej to masz SLXa i NXa z moim wskazaniem tego pierwszego z racji większej dostępności części, a po drugie do SLXa kupisz do kasety małe koronki a w SRAMIE zawsze jesteś skazany na zmianę całej kasety co mi osobiście mocno nie odpowiadało.

No i zębatki, do Shimano wybierasz sobie na start jaką chcesz, 30-32-34 z oryginalnych. W Sramie prawie zawsze jak nie zawsze jesteś skazany na 32T, dostępność korb z innymi zębatkami jest raczej mocno ograniczona. 

Tak, wymiana na coś większego jak najbardziej ma sens, o ile nie używasz ciągle wolnych przełożeń. Wtedy masz za małą rozpiętość przełożeń i nic nie wykombinujesz jak powrót do 2x11.  Jak będziesz wymieniał 3x9 na 1x11 to może się okazać, że nie dasz rady założyć tej kasety na piastę i wtedy musisz kupić też nową piastę i na nowo zaplatać koło. 

Przy wyborze części też brałbym SLX, jakościowo może nawet lepszy od NXa, i masz dużo większą dostępność części.

Ja poszedłem na całość i kupiłem dziewczynie rower z Nexus 8 by mogła nawet w miejscu zmieniać przełożenia.:P

Z kolei ja mam napęd 2x10, bo 1x11 ma dla mnie z kolei za małą rozpiętość przełożeń i pewnie z bólem będę musiał kiedyś na niego przejść.

Dzięki za odpowiedzi. Doszedłem do wniosku że wymiana u dziewczyny na 1x11 to będzie jednak zbyt duży koszt (połowa wartości roweru) i niech księżniczka nie narzeka tylko nauczy się porządnie zmieniać przełożenia a 1x dostanie za kilka lat w nowym już rowerze :D

Co do mojego roweru, zdecydowanie częściej używam szybkich przełożeń więc wymiana miałaby sens. Obecnie mam z przodu zębatkę Cloud Perform - Zębatka Spiderless 32 i pytanie na jaką mógłbym wymienić aby poczuć różnicę i co będzie pasować? 

Czy to np będzie pasować : https://rowerowy.com/sklep/czesci/zebatki/direct-mount/prod/sram-cring-x-alu ? Ile zębów brać?

W przedostatnim Bike B. był test Eccentric lite i sugestia ze ciezko bedzie zmieścić większą zębatkę poprzez rozbudowany tylny trójkąt. Dlatego pytam.

Dużo dobrego słyszałam o owalnych zębatkach. Sama rozważam (delikatnie) 32 w owalu. Jezdzi się ponoć płynniej bez tzw martwego uciągu. Jeśli wejdzie ci 34 zęby (pytanie do 7anny?)  to może spróbuj. 

Znajomy w B8 wepchnął 36 w owalu i powiedział ze nie ma opcji na powrót do czegoś innego :) szukał dłuzej bo też NX miał wiec rozstaw śrub mniej dostępny albo wręcz za popularny. 

Zmieniłem na 34T Sram GX Eagle. Też mam napęd NX i to była dużo tańsza opcja niż zębatki z innych grup nawet tych do 1x11 (130 vs 400). Większych niestety nie robią w grupie GX bo dałbym od razu 36. Na zębatce Eagle napęd pracuje nieco ciszej i bez żadnego problemy współpracuje z 1x11.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...