mandacik Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam,Mam problem z dobraniem wielkości ramy. Mam rower na oku. Ma 176 cm oraz nogę 80 cm. Który rozmiar będzie odpowiedni? Mam dylemat między 52 a 54. Rower z Uk więc nie mam szans przymierzyć. Rower wg producenta to gravel, ale raczej bliżej mu do przełaja. Porównałem wiele rowerów pod względem geometrii i najbliżej wychodzi SCOTT SPEEDSTER GRAVEL 20, a wg producenta M/54. Proszę o pomoc. Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez mandacik błąd zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, ja bym wybrał 54. Rozmiar 52 ma efektywną długość 520 mm, a więc bardzo mało. Zapewne skończyłoby się na próbie ratowania się jakimś nienaturalnie długim mostkiem. Kolejny problem to najprawdopodobniej buty zaczepiające o przednie koło przy skrętach. Ten rower ma karbonową sztycę? Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Pitof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marew Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Ja mam podobne wymiary i wybrałem M, rower Accent furious. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandacik Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 8 godzin temu, Pitof napisał: Ten rower ma karbonową sztycę? NIe cały aluminium - https://www.radialcycles.co.uk/bikes/gravel-cyclocross-bikes/revere-x-2-1-radial-gravel-cross-bike.html@marew Furious u mnie też M jak przymierzałem, ale tu całkiem inna geometria. Ogólnie planuje kupić ww. rower a po roku ramę furiousa i wyjdzie mi taniej niż samemu skłądać czy kupując całość. Jakoś 1x11 to nie dla mnie koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 2 godziny temu, marew napisał: Ja mam podobne wymiary i wybrałem M, rower Accent furious. A ja wybrałem niebieski z czarnymi detalami. Rany boskie, co to w ogóle za rada??? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marew Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 39 minut temu, gocu napisał: A ja wybrałem niebieski z czarnymi detalami. Rany boskie, co to w ogóle za rada??? :/ Żeby miał punkt odniesienia,porównanie, gdyż mam 173 i noga w granicach 80 cm. A nie porównywalem geometrii, założyłem że będą podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 O sztycę zapytałem z ciekawości, bo przy rurze podsiodłowej 54 to ona będzie niewiele wystawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandacik Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Zamówiona 54. Co będzie to będzie, a najwyżej rok się przemęczę i na furious przejdę za kilka stówek. Napisałem do producenta ten również twierdzi, że "54 jest tym czego szukasz" Teraz czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Dobrze będzie. Ja jestem praktycznie twojego wzrostu, tylko nogi mam troszkę krótsze i nie bardzo sobie wyobrażam jeżdżenia na ramie w rozmiarze 52 z tak króciutką górną rurą. Buty w przednim kole, a kolana w kierownicy Jedynym dyskomfortem może się okazać wysoki przekrok z racji tego, że ta rama jest kwadratowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Nie chciałem otwierać nowego tematu, stoję przed wyborem gravela i najprawdopodobniej będzie to Ns Bikes Rag+, natomiast problem mam z rozmiarem, mam 172 i nogę 76. S czy M? Skłaniam się przy S, ale dobrze by było się przymierzyć, a z tym jest problem, chyba że ktoś wie gdzie na Śląsku są na stanie te rowery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Moim zdaniem S. Rower jest dość długi i wydaje mi się że będziesz się męczyć na M ( przy założeniu że już sama rama nie będzie za blisko klejnotów). Edytowane 23 Grudnia 2019 przez Negator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 W dniu 29.04.2018 o 23:47, Pitof napisał: Witam, ja bym wybrał 54. Rozmiar 52 ma efektywną długość 520 mm, a więc bardzo mało. Zapewne skończyłoby się na próbie ratowania się jakimś nienaturalnie długim mostkiem. Kolejny problem to najprawdopodobniej buty zaczepiające o przednie koło przy skrętach. Ten rower ma karbonową sztycę? Mam noge 87 i 183 cm wzrostu. Rozmiar 56 i jak skrecam to zaczepiam butem. Tylko, że spd jakie by nie były zawsze zaczepią koło... kilku sprzedawców mi to mówiło jak kupowałem buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi