emge74 Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisano 29 Kwietnia 2018 do ramy MTB budowanego od podstaw roweru chcę założyć sztywny widelec - wybrałem Mosso M6. i tutaj utknąłem na pewnej niedogodności. główka będzie wyposażona w stery na łożyskach maszynowy dla rury 1 1/8. średnica wewnętrzna na przyjęcie misek 44mm. natomiast średnica zewnętrzna główki to _50mm_, a średnica widelca w miejscu gdzie oprze się na sterach to _55mm_. przekonany jestem, że 5mm różnicy w miejscu, które sporo przecież pracuje, to będzie półka na brud. nie mówiąc już o tym, że wyglądać to też nie będzie. jednym słowem lipa. czy można tutaj coś poradzić?
js1200 Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisano 29 Kwietnia 2018 Będzie to na pewno dziwnie wyglądać, ale rozwiązanie może znajdziesz w znalezieniu odpowiednich sterów/adapterów? Rozumiem, że zarówno główka jak i widelec są w tym samym standardzie? Jak montowałem u siebie widelec z rurą stożkową, musiałem dokupić adapter. Może tutaj coś znajdziesz: KLIK
Gość Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisano 29 Kwietnia 2018 Jesteś pewny tych wymiarów? Widziałem sporo rowerów z tym widelcem i nigdy problemu nie było.
emge74 Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Napisano 30 Kwietnia 2018 11 godzin temu, skom25 napisał: Jesteś pewny tych wymiarów? Widziałem sporo rowerów z tym widelcem i nigdy problemu nie było. takie info dostałem od sprzedawcy, a główkę sam mierzyłem
Gość Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 To raczej musiał coś źle zmierzyć. Popatrz sobie na zdjęcia w internecie. Projektant tworząc widelec przecież wie pod jaką rurę sterową będzie, więc i wymiar zewnętrzny powinien być zachowany. PS: Zobacz sobie widelec Accent, sam mam taki i nie narzekam. W porównaniu do Mosso jest bardzo tani.
emge74 Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Napisano 30 Kwietnia 2018 z Accent-a widzę tylko jeden model pod hamulce tarczowe i jest on z rurą tapered wię nie będzie do mnie pasował. muszę znaleźć coś z prostą rurą 1 1/8". czy u Ciebie średnica zewnętrzna główki na dole też jest 50mm?
js1200 Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 Będzie pasował jeśli zastosujesz adapter U mnie w mtb śr. zew. gł. to 50mm i też jest prosta. Kupiłem widelec tapered i do tego adapter, dzięki czemu wszystko pasuje.
Gość Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 19 minut temu, js1200 napisał: Będzie pasował jeśli zastosujesz adapter U mnie w mtb śr. zew. gł. to 50mm i też jest prosta. Kupiłem widelec tapered i do tego adapter, dzięki czemu wszystko pasuje. Nie ma czegoś takiego jak adapter rury Tapered do ramy z prostą główką. Można jedynie kupić stery z miską na zewnątrz, ale i tak nie ma pewności że rura wejdzie. Z linka który wkleiłeś też dużo nie wynika. Przypadkiem nie kupiłeś widelca z prostą rura i nie wsadziłeś adaptera do główki Tapered? Ogólnie taki Accent jest, tyle że najwyraźniej się skończyły. Możesz napisać do Velo kiedy będą.
js1200 Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 Nie kolego. Kupiłem widelec z rurą tapered i dopasowałem go do prostej główki dzięki adapterowi i mam na myśli dolną miskę pod łożyska, a nie jakieś adaptery rury. I jest pewność, że wejdzie, tylko trzeba zastosować właściwy model dolnej miski.
malutki Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 ten mosso występuje też u force'a, i tam jest chyba rozwiązanie skąd się wzieło 50 mm ;-) Tak główka ramy jest prosta pod 1 1/8 i widelec jest w tym rozmiarze to wszystko będzie pasować. Jak widelec będzie tapered to do dolna miska sterów będzie musiała być w standardzie EC44/40 (przypadek B5 z linku)
pand0ra Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 Montaż widelca tapered do ramy z główką 1 1/8", która ma miejsce na miski pół-zintegrowane 44mm: https://piwnicarowerowa.pl/pl/cane-creek-ster-dolny-40-ec44-40-1-5-redukcja,3,3330,3330 http://www.rowerowyraj.pl/stery/1076-stery-cloud-perform-f7-4444-mm-tapered.html Jednak nie zawsze to działa, wystarczy, że główka ramy będzie się zwężać i stożek sterówki oprze się o ścianki główki. Tak to wygląda po zamontowaniu - https://electricfatbike.files.wordpress.com/2015/09/f65bda7096af4a3090bbbfe813c43336.jpg
emge74 Napisano 11 Czerwca 2018 Autor Napisano 11 Czerwca 2018 to tak dla zamknięcia tematu - okazło się że gdzieś pojawił się błąd w obliczeniach dot. średnicy widelca pod główką - jak na zdjęciu poniżej wszystko jest dobrze dopasowane
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.