Skocz do zawartości

[Główka] średnica zew. główki, a widelec

emge74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

do ramy MTB budowanego od podstaw roweru chcę założyć sztywny widelec - wybrałem Mosso M6. i tutaj utknąłem na pewnej niedogodności. 

główka będzie wyposażona w stery na łożyskach maszynowy dla rury 1 1/8. średnica wewnętrzna na przyjęcie misek 44mm.

natomiast średnica zewnętrzna główki to _50mm_, a średnica widelca w miejscu gdzie oprze się na sterach to _55mm_. przekonany jestem, że 5mm różnicy w miejscu, które sporo przecież pracuje, to będzie półka na brud. nie mówiąc już o tym, że wyglądać to też nie będzie. jednym słowem lipa. 

czy można tutaj coś poradzić? 

Napisano

Będzie to na pewno dziwnie wyglądać, ale rozwiązanie może znajdziesz w znalezieniu odpowiednich sterów/adapterów?

Rozumiem, że zarówno główka jak i widelec są w tym samym standardzie? Jak montowałem u siebie widelec z rurą stożkową, musiałem dokupić adapter.

Może tutaj coś znajdziesz: KLIK

Napisano

Jesteś pewny tych wymiarów? Widziałem sporo rowerów z tym widelcem i nigdy problemu nie było.

Napisano
11 godzin temu, skom25 napisał:

Jesteś pewny tych wymiarów? Widziałem sporo rowerów z tym widelcem i nigdy problemu nie było.

takie info dostałem od sprzedawcy, a główkę sam mierzyłem

Napisano

To raczej musiał coś źle zmierzyć. Popatrz sobie na zdjęcia w internecie. Projektant tworząc widelec przecież wie pod jaką rurę sterową będzie, więc i wymiar zewnętrzny powinien być zachowany.

PS: Zobacz sobie widelec Accent, sam mam taki i nie narzekam. W porównaniu do Mosso jest bardzo tani.

Napisano

z Accent-a widzę tylko jeden model pod hamulce tarczowe i jest on z rurą tapered wię nie będzie do mnie pasował. muszę znaleźć coś z prostą rurą 1 1/8".

czy u Ciebie średnica zewnętrzna główki na dole też jest 50mm?

Napisano

Będzie pasował jeśli zastosujesz adapter :)
U mnie w mtb śr. zew. gł. to 50mm i też jest prosta. Kupiłem widelec tapered i do tego adapter, dzięki czemu wszystko pasuje.

Napisano
19 minut temu, js1200 napisał:

Będzie pasował jeśli zastosujesz adapter :)
U mnie w mtb śr. zew. gł. to 50mm i też jest prosta. Kupiłem widelec tapered i do tego adapter, dzięki czemu wszystko pasuje.

Nie ma czegoś takiego jak adapter rury Tapered do ramy z prostą główką. Można jedynie kupić stery z miską na zewnątrz, ale i tak nie ma pewności że rura wejdzie. Z linka który wkleiłeś też dużo nie wynika.

Przypadkiem nie kupiłeś widelca z prostą rura i nie wsadziłeś adaptera do główki Tapered?

Ogólnie taki Accent jest, tyle że najwyraźniej się skończyły. Możesz napisać do Velo kiedy będą.

Napisano

Nie kolego. Kupiłem widelec z rurą tapered i dopasowałem go do prostej główki dzięki adapterowi i mam na myśli dolną miskę pod łożyska, a nie jakieś adaptery rury. I jest pewność, że wejdzie, tylko trzeba zastosować właściwy model dolnej miski.

Napisano

ten mosso występuje też u force'a, i tam jest chyba rozwiązanie skąd się wzieło 50 mm ;-)

Tak główka ramy jest prosta pod 1 1/8 i widelec jest w tym rozmiarze to wszystko będzie pasować. Jak widelec będzie tapered to do dolna miska sterów będzie musiała być w standardzie EC44/40 (przypadek B5 z linku)

Napisano

Montaż widelca tapered do ramy z główką 1 1/8", która ma miejsce na miski pół-zintegrowane 44mm:

https://piwnicarowerowa.pl/pl/cane-creek-ster-dolny-40-ec44-40-1-5-redukcja,3,3330,3330

http://www.rowerowyraj.pl/stery/1076-stery-cloud-perform-f7-4444-mm-tapered.html

Jednak nie zawsze to działa, wystarczy, że główka ramy będzie się zwężać i stożek sterówki oprze się o ścianki główki.

Tak to wygląda po zamontowaniu - https://electricfatbike.files.wordpress.com/2015/09/f65bda7096af4a3090bbbfe813c43336.jpg

• 1 miesiąc temu...
Napisano

to tak dla zamknięcia tematu - okazło się że gdzieś pojawił się błąd w obliczeniach
dot. średnicy widelca pod główką - jak na zdjęciu poniżej wszystko jest dobrze dopasowane

mosso widelec.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...