djmarco83 Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Szukam czegoś mocnego i dobrego ale nie może to być ulock bo nie mam na niego miejsca. Albo łańcuch albo składane metalowe. Co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Ja zamówiłem w piątek łańcuch Kryptonite series 4 (pomarańczowy) wersję 90cm wziąłem są też 55cm i 160cm. Po za tym mam jeszcze u-lock Abus Granit X plus 54 300mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmarco83 Napisano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Ile to waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 55cm 2kg 90cm 2.77kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmarco83 Napisano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Trochę sporo to waży. A coś z tych składanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 @djmarco83 Zapięcia składane są drogie, lekkie i mało bezpieczne, więc to raczej takie zabezpieczenie na chwile do sklepu niż na cala noc wystarczy sobie wyobrazić że jest ono wykonane z płaskownika o grubości około 5 mm, jeśli chcesz dobry łańcuch to ten który poleca kolega @dymcio111, ewentualnie łańcuchy firmy Axa PROMOTO lub PROCARAT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmarco83 Napisano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 No mi właśnie chodzi o to, by zapiąć na wyskok do sklepu. W nocy trzyma rower w garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Ja używam Axa Toucan. Bardzo podobał mi się wygląd po złożeniu tego zapięcia. Zdarzało mi się zostawiać rower na noc (o wartości 7000 zł) jednak wiadome jest to że zależy od okolicy itp. jestem bardzo zadowolony a nożycami wcale nie tak łatwo przeciąć to zapięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Na pewno każde zabezpieczenie składane jest łatwiejsze do przecięcia, niż np 14-16mm U-lock lub dobry łańcuch 9-10mm. W składanym wcale nie jest najważniejsza materiał i grubość szekli - choć przeważnie jest ona standardowa około 5mm, ale podatność na przecięcie łączenia. Sam stosuję zamiennie i łącznie U-Locka i łańcuch Axa Newton UL-230, AXA Securado łańcuch 95 cm. Obydwa zabezpieczenia kupiłem łącznie za sumę 100 zł. A co do Axa Toucan za cenę ponad dwa i pół raza większą niż AXA Newton FL90K... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmarco83 Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Zostawiłem swoje stare, grube, linkowe zapięcie i odpuściłem nowe. Za to kupiłem dzisiaj ubezpieczenie za 250PLN na rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 2 Maja 2018 Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Czytałeś jakie warunki ubezpieczenia? No z tego co pamiętam kiedyś to szału ubezpieczeń rowerowych nie było, albo warunek to chyba czynna napaść i zabranie roweru albo jeśli już skradziony na mieście to warunkiem chyba było mieć jakieś certyfikowane przez ubezpieczalnie zabezpieczenie chyba np taki Abus. Może się coś już zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Większość ubezpieczeń na rynku ubezpiecza rower tylko i wyłącznie w przypadku typowego zdarzenia na ulicy "po mordzie i zabrali rower". Część ubezpieczeń mieszkania obejmuje również piwnice i wtedy o ile zamki się zgadzają (ilość i atest) to im wsio czy ukradli z piwnicy rower czy coś innego. Aktualnie na rynku istnieje jedno i jedyne ubezpieczenie rowerowe, które obejmuje kradzież z dowolnego miejsca (pod sklepem, w mieście itp) bez konfrontacji ze złodziejem. Jak wpiszesz w google to od razu jest na pierwszych pozycjach. Te ubezpieczenie jest dostępne tylko dla nowych rowerów maksymalnie miesiąc od zakupu (trzeba mieć papiery). Warunkami wypłaty jest zgłoszenie na policję, pozostałość po zabezpieczeniu i dokumentacja posiadania takowego a wypłata to wartość rynkowa roweru (więc im starszy tym mniej). Ubezpieczenie jest na rok i po tym roku nie ma możliwości kontynuacji. Co do samych kradzieży to właśnie najgorszym błędem jest to "tylko do sklepu więc linka wystarczy". Większość czy nawet nie wszystkie linki padają przy mniejszych lub większych obcęgach do drut a takie obcęgi o dźwigni 50cm nie są aż takie trudne do ukrycia/przenoszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Podpytam w temacie innych zapięć niż u-lock. Łańcuchy Onguard Beast 8018 lub 8016 warte uwagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 4 godziny temu, zekker napisał: Podpytam w temacie innych zapięć niż u-lock. Łańcuchy Onguard Beast 8018 lub 8016 warte uwagi? właśnie myślę o 8018 i z tego co widzę, ma jedną wadę - kłódkę można łatwo rozebrać na części pierwsze - zerknij na YT nie wiem czy nie lepiej wymienić ją na gerda hss 632, ale wtedy lepiej kupić oddzielnie łańcuch i kłódkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Ostatnio Bosnianbill testował na swoim kanale łańcuch Onguard 8120 Mastif, wypadł nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 A tu wspomniany test: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Z rozpoznania wynika, że zamiast gerdy hss lepiej kupić Kabro c5 http://www.kabro.pl/opis_c5.php w linplast za 300 można mieć łańcuch hartowany 9mm kwadratowy 150cm z tą kłódką i mam wrażenie, że do 300 to będzie najlepszy zakup. Tak wiem, że temat jest do 250, ale wydaje mi się że warto dołożyć parę groszy i mieć coś niestandardowego i solidnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 @zekker skoro kłódka w modelu 8018 ma wadę lepiej brać 8016, co do kłódki kabro, jest to jedna z najlepiej certyfikowanych kłódek w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Nie wygląda dobrze takie rozbrojenie kłódki ale warunki miał komfortowe. Spokojnie sobie gmerał na stole, miał jak przyłożyć młotkiem w punktak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 18 Maja 2018 Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 i właśnie dlatego pójdę w kierunku kabro i łańcucha z linplast. A już prawie kupiłem 8018. Obawiam się, że pozostałe zapięcia mają podobne wady. Z tego co zauważyłem to o ile łańcuch hartowany jest sporą przeszkodą, to wszystkie zamki są łatwe do otworzenia przy odpowiednim wyposażeniu. Wprawionemu złodziejowi bezgłośne otwarcie kłódki zajmuje około 60 sekund. Niestety dotyczy także dyskowych czyli np gerda hss. Co z tego, że nie da się jej rozwiercić jak można wytrychem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejot1975 Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Odnośnie ubezpieczeń od kradzieży. Ktoś jeszcze ma, możecie coś polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.