BlackMarry Napisano 28 Kwietnia 2018 Napisano 28 Kwietnia 2018 Witam zwracam się z pytaniem. Posiadam rower Davos 5.0 który posiada charakterystyczne felgi/szprychy ale nie sa to zwykle sprzychy... ZDJ: Przednie kolo lekko mi ósemkuje i leciutko obciera o hamulec tarczowy jest to nie odczuwalne podczas jazdy jednak slyszec to obcieranie. Da sie naprawic to przednie kolo ? Slyszalem ze jedyny sposob to wymienic na nowe. Rower mam od tygodnia. Zostawiajac lekko osemkujace kolo ono bedzie coraz bardziej osemkowac ? chociaz co moge zrobic zeby mi ten hamulec nie tarł ? prosze o pomoc
SoloTM Napisano 28 Kwietnia 2018 Napisano 28 Kwietnia 2018 Nawet jeśli koło ma ósemkę to nie wpływa to na bicie tarczy hamulcowej. Najprawdopodobniej masz krzywą tarczę hamulcową, ewentualnie jest źle przykrecona lub/i piasta jest kiepskiej jakości i to ona powoduje bicie tarczy. Samego koła ( obręczy ) nie wycentrujesz. ( ale to nie tu leży problem z ocieraniem tarczy o klocki )
Track Napisano 28 Kwietnia 2018 Napisano 28 Kwietnia 2018 To koło (szprychy) obciera o zacisk, czy zacisk (klocki) o tarcze?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.