PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Chciałem kupić jakieś lepsze klucze imbusowe. Mam takie zwykłe stalowe: A myślałem o takich z uchwytem: Czy warto? Polecicie jakieś dobre ale nie za drogie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Teoretycznie każde chromowo-wanadowe ( Cr-V ) będa dobre - dla domowego, sporadycznego użytku moga być najtańsze z lidla czy biedronki za około 30 pln. Bardzo dobre to już okolice nawet 100 pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ja polecam klucze Wiha. Mniejsze kosztują około 12 zł/ szt, większe około 15 zł/ szt. Używam ich już 2 lata a grzebie przy rowerze często, zero znaków zużycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Chodziło mi o wygodny uchwyt i długą rękojeść, np. do odkręcania pedałów. Chyba, żeby kupić tylko niektóre rozmiary (np. 8), a reszta takie zwykłe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 6 minut temu, PiotrKaaaaaaaaaaa napisał: Chodziło mi o wygodny uchwyt i długą rękojeść, np. do odkręcania pedałów. Sam szukałem takiego klucza i jest lipa. Długi klucz z uchwytem to koszt ~60 zł. Fajną są klucze Force ( mam komplet), w kształcie litery T ( niebieskie), bardzo dobre jakościowo i przy okazji bardzo tanie, bo chyba 9 zł za sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pand0ra Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Polecam klucze Bondhus, dość tanie, a mocne. Z tym, że używam bez rączki, tylko do amora RockShox mam taki z uchwytem, bo normalny nie wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Teraz, skom25 napisał: Sam szukałem takiego klucza i jest lipa. Długi klucz z uchwytem to koszt ~60 zł. Fajną są klucze Force ( mam komplet), w kształcie litery T ( niebieskie), bardzo dobre jakościowo i przy okazji bardzo tanie, bo chyba 9 zł za sztukę. Jak długi klucz, np 8mm do korb to polecam taki Proxxona: https://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Klucz-imbusowy-Proxxon-L-Griff-8mm-PRK-22416/2468?gclid=CjwKCAjwt5DXBRAtEiwAa3vyEoNIq8Oq9EQZXU7-k1GQkos51mMPZ1LsTK8r_ydZFyt71mOe5QOlXxoCx2gQAvD_BwE Świetne wykonanie. Proxxon u mnie się świetnie sprawdza w domowym warsztacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Tylko że tak ujmę, rączka jest nie z tej strony co potrzeba Miałem na myśli taki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Ano chyba, że rączka potrzebna. Ja po prostu chwytam za sam klucz. 200mm wystarcza w zupełności, a jeżeli nie, coś się zapiekło, to łatwo założyć przedłużkę - na tego parktoola przedłużyli nie założysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Na zdjęciu jest klucz 6 mm. 8 mm jest znacznie dłuższy i nie spotkałem się z sytuacją, w której nie mógłbym odkręcić Parkiem jakiegoś pedału. A jeśli coś jest prawdziwie zapieczone to najczęściej właściciel zdążył już obrobić gniazdo i żadne przedłużki nie pomogą ;-) Swoją drogą imbusy dla Parka robi Bondhus oprócz właśnie tych z rękojeścią. Są z Chin ;-) O ile 8 mm i 10 mm działają bez problemu 3 rok w serwisie, kiedy codziennie ich używam tak 6 mm gnie się przy pierwszym - drugim mocniejszym użyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Przy zalozeniu, że klucz kupujemy tylko do użytku rowerowego to się zgodzę. Jednak ja, kompletując narzędzia staram się wybierać takie, które posłużą mi przy aucie, w domu, w motocyklu i w przypadkach zupełnie niespodziewanych. W takich okolicznościach bywa, że 50-70cm dźwignia potrafi dopiero ruszyć zapieczona śrubę. Jeżeli to ma być klucz tylko "rowerowy" to zgadzam się, że PT może być wygodniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hybryd Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Moim zdaniem najlepsze klucze imbusowe to Wera (950 SPKL/9 SM N Multicolour 05073593001). Niestety drogie. Miałem wcześniej klucze Stanleya i Bondhusa, ale te są lepsze (dłuższe, kolorowe, precyzyjne i o większej średnicy, więc lepiej pasują do ręki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
render Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 a co sądzicie o kluczach Yato ? / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Jest Yato i Yato. Tych z marketów unikaj, te z sklepów z narzędziami to powiedzmy że podobna klasa co np Neo, czyli źle nie jest jak na tą cenę. A nie myślałeś żeby sobie kupić uchwyt i do tego bity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Nie wiem co potrafią Teraz, render napisał: a co sądzicie o kluczach Yato ? Daj spokój Nie wiem co potrafią te Wera ale zawsze naj były Wiha lub Beta! Teraz, skom25 napisał: Jest Yato i Yato. Tych z marketów unikaj, te z sklepów z narzędziami to powiedzmy że podobna klasa co np Neo, czyli źle nie jest jak na tą cenę. A nie myślałeś żeby sobie kupić uchwyt i do tego bity? Neo czy inne Proline też bym unikał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Chcesz bardzo dobre klucze to kup zestaw HONITON, http://allegro.pl/zestaw-komplet-bitow-imbus-honiton-15-elem-i7280844632.html W rowerze nie ma tak dużych sił w połączeniach imbusowych, więc nie wiem nad czym tu się rozwodzić ? Ja mam sześciokątne z Dedry od >5 lat. Ze stali chromowo-wanadowej, wystarczą. Najmocniejsze są udarowe. http://allegro.pl/zestaw-nasadek-imbus-udarowych-honiton-i7280820304.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Z rowerem jest problem taki, że dość często fabrycznie montowane śruby są z "plasteliny". Kiepsko dopasowany klucz + taka śruba i po chwili gniazda nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 3 godziny temu, inforobert napisał: Chcesz bardzo dobre klucze to kup zestaw HONITON, http://allegro.pl/zestaw-komplet-bitow-imbus-honiton-15-elem-i7280844632.html W rowerze nie ma tak dużych sił w połączeniach imbusowych, więc nie wiem nad czym tu się rozwodzić ? Ja mam sześciokątne z Dedry od >5 lat. Ze stali chromowo-wanadowej, wystarczą. Najmocniejsze są udarowe. http://allegro.pl/zestaw-nasadek-imbus-udarowych-honiton-i7280820304.html A jaka rączka do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 To są klucze do uchwytu 1/2". Można zastosować pokrętło typu "T" np: http://www.narzedziak.pl/yato-pokretlo-do-nasadek-1-2-typ-t-yt-1567.html Do 1/2" stosuję grzechotkę bo mi wygodniej, a po drugie zapieczone śruby imbusowe lepiej się odkręca grzechotką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Ten zestaw honiton + pokrętło T to chyba najlepszy sposób na wygodne klucze w niskiej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 W dniu 30.04.2018 o 18:37, render napisał: a co sądzicie o kluczach Yato ? Pół skrzynki narzędziowej do roweru mam YATO. Cęgi, szczypce, francuz itp. W skrzynce narzędziowej też się kilka pozycji znajdzie. I wszystkie dają radę. Imbusy z Lidla do roweru też są dobre. Dla domowego użytku tej jakości narzędzia w zupełności wystarczają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 YATO to moim zdaniem narzędzia posiadające bardzo dobry stosunek cena do jakości i są idealne w w zastosowaniach "zaawansowanego amarora". Dla siebie do prac samochodowo - rowerowych jak coś potrzebuję to kupuję właśnie YATO lub Neo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardok206 Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Ja kupiłem dwa lata temu zestaw Wera. Klucze nie do zdarcia. Były za pieczone śruby młotkiem, rurki przedłużający. Klucze idealnie się sprawują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steve69 Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Godzinę temu, Dziubek napisał: ... Imbusy z Lidla do roweru też są dobre. Dla domowego użytku tej jakości narzędzia w zupełności wystarczają. Raz się skusiłem niską ceną i kupiłem komplet narzynek i gwintowników w Lidlu. Nigdy więcej! Tandeta jakich mało! Niedawno stanąłem przed podobnym wyborem, co kolega @PiotrKaaaaaaaaaaa - szukałem kompletu kluczy imbusowych. Wyszedłem z założenia, że trzeba kupić raz a dobrze - kluczy będę używał nie tylko przy rowerze. Kupiłem to: Klucze kosztowały mnie 80 zł. Sprawdziły się już podczas prac przy samochodzie. -- Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antracyt Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 W pracy używam WIHA https://www.wiha.com/pl/produkte/klucze-sze.html W domu SATA http://sklepznarzedziami.com.pl/produkty/sata-narzedzia-reczne/klucze-trzpieniowe,2,8900 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.