Shadow3m Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 Mam problem z blokami do CB, w jednej parze butów mam na tyle ciasno, ze w sytuacjach krytycznych dla standardowych kątów (15/20) często nie zdążę się wypiąć, zastanawiam się zatem nad przejściem na 0 stopni, ma ktoś z tym doświadczenie? w sensie czy przy jeździe w terenie nie będzie się zbyt łatwo samo wypinać?
Mod Team michuuu Napisano 27 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 27 Kwietnia 2018 Pytanie czy niewielki ruch stopą nie będzie w nieoczekiwanym momencie wypinał buta.
Shadow3m Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 no właśnie to mnie zastanawia, tego chciał bym uniknąć
Mod Team michuuu Napisano 27 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 27 Kwietnia 2018 No to trzeba stówkę położyć i robić za królika doświadczalnego. Opinia użytkowników też może nie dać odpowiedzi, każdy inaczej reaguje na zagrożenie. Jeżdżę od zawsze na standardowych blokach i nie narzekam. A też mam skręcone solidnie.
Waza Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 Przede wszystkim, wybierać bloki 0 stopni może ktoś kto ma nienaganną technikę jazdy (kręcenia), jest w stanie utrzymać płaszczyznę ruchu całego aparatu ruchu od biodra do śródstopia i nie ma żadnych wad postawy, sam musisz ocenić czy Ty tak masz. Inaczej jest to proszenie się o uciążliwą i długotrwałą kontuzję przeciążeniową.
Shadow3m Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 Teraz, michuuu napisał: No to trzeba stówkę położyć i robić za królika doświadczalnego. Opinia użytkowników też może nie dać odpowiedzi, każdy inaczej reaguje na zagrożenie. Jeżdżę od zawsze na standardowych blokach i nie narzekam. A też mam skręcone solidnie. no chyba będę musiał tak zrobić, też w jednych jeżdżę bez problemu, ale w drugich wypięcie blokuje sama konstrukcja buta, pedały obcierają o gumę i wypinają się wolniej... Teraz, Waza napisał: Przede wszystkim, wybierać bloki 0 stopni może ktoś kto ma nienaganną technikę jazdy (kręcenia), jest w stanie utrzymać płaszczyznę ruchu całego aparatu ruchu od biodra do śródstopia i nie ma żadnych wad postawy, sam musisz ocenić czy Ty tak masz. Inaczej jest to proszenie się o uciążliwą i długotrwałą kontuzję przeciążeniową. hmm... a jak to się ma do: "Float: 6 stopni" ?
Waza Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 6 st. to już jest luz który pozwala jeździć nam, amatorom, bez żadnych większych zagrożeń dla kolan i stawów skokowych, o ile się nie ma jakiejś poważnej wady postawy.
Shadow3m Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 no to przyznam się, ze się trochę pogubiłam bo te pedały mają właśnie kąt wypięcia 0 i float 6 :>
Waza Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 Chyba się trochę mylisz, są dwa rodzaje bloków CB. - z luzem roboczym 6 st., i zależnie od strony 15 lub 20 st. kątem wypięcia: https://www.sbike.pl/odziez-obuwie-kaski-bloki-crank-brothers-premium-6-float-mtb-o_150_9961.html - z luzem roboczym 0 st. (czyli bez luzu), z 15 st. kątem wypięcia: https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-pedaly-bloki-akcesoria-bloki-crank-brothers-premium-0-float-mtb-o_l_184_9959.html Jak z tego widać, pierwsze bloki z luzem roboczym mają dwie możliwości ustawienia kąta wypięcia, zależnie który koniec bloku ustawimy do przodu 15 albo 20st. Zakładam, że twój problem z wypięciem może wynikać z tego że masz ustawione bloki na 20 st., co powoduje opóźnienie w wypięciu (trzeba dalej wychylić piętę na zewnątrz żeby nastąpiło wypięcie). Jeżeli mam rację to spróbuj przestawić bloki na 15 st. i trochę pojeździć, może wypięcie stanie się bardziej przewidywalne. Chociaż ja, przyznam, nie jestem zwolennikiem cranków, z tego i kilku innych powodów. Miałem przed laty super lekkie (195g) cranki. Próbowałem się z nimi ułożyć przez 2 m-ce, ale w końcu się poddałem i czym prędzej je sprzedałem, zanim pojawiły się na nich ślady użytkowania.
Shadow3m Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 w pierwszy poście wrzuciłem link, ale mało widoczny więc raz jeszcze http://ambike.pl/bloki-do-pedalow-crank-brothers-duplikat-1.html (chociaż na stronie producenta widzę tylko odmiany o jakich wspomniałeś, wiec może błąd pod tym linkiem?) zaskoczyłeś mnie z tym przestawianiem... mam zestaw 15/20 i po prostu jeden blok jest 15 drugi 20, są jakieś inne?!
Waza Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 W tym ampbike coś namieszali w opisie (co jest częste w sklepach internetowych), sięgając do źródła: Zero stopni luzu roboczego https://www.crankbrothers.com/collections/pedal-accessories/products/zero-float-cleat I 6 st. luzu roboczego https://www.crankbrothers.com/collections/pedal-accessories/products/premium-cleat Z twojego opisu wynika że masz bloki 6 st. luzu roboczego. Te bloki (każdy z nich) mają możliwość ustawienia albo na 15 albo na 20 st. wypięcia. Wystarczy odpowiednio obrócić blok przed przykręceniem do buta. Nie pamiętam jak to jest oznaczone na blokach, jeżeli nie masz ich za bardzo startych może jeszcze widać jakieś oznaczenie kierunku.
Shadow3m Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 ok, to pójdę w tym kierunku dzięki za pomoc
fw66 Napisano 28 Kwietnia 2018 Napisano 28 Kwietnia 2018 W CB zmieniasz kąt przekładając bloki chyba lewa/prawa, a nie tył/przód. Mam podobny system (Look) i pamiętam, że na początku 15o to było za dużo. Ale udało mi się zmniejszyć kąt przez przykręcenie samych bloków pod butami lekko pod kątem. Dosłownie te 2-3o zrobiło ogromną różnice. Moim zdaniem lekki luz musi być, a 0o to już hardcore i nie da się tak jeździć. Może na szosie.
Waza Napisano 28 Kwietnia 2018 Napisano 28 Kwietnia 2018 Ustawienie bloków w bucie pod kątem żeby łatwiej było się wypinać, a nie we właściwej linii stopy, powoduje że noga nieustannie pracuje trochę nienaturalnie, obciążając bardziej którąś ze stron, wewnętrzną albo zewnętrzną. Taka porada to życzenie komuś kontuzji :/
fw66 Napisano 28 Kwietnia 2018 Napisano 28 Kwietnia 2018 Tak by się działo w wersji 0o. Przy 6o luzu, stopa jest prosto. Jeżdże tak już wiele lat. Nikomu źle nie życzę. Najbezpieczniej zmienić na spd.
jakubo1313 Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 W dniu 27.04.2018 o 12:36, michuuu napisał: No to trzeba stówkę położyć i robić za królika doświadczalnego. Opinia użytkowników też może nie dać odpowiedzi, każdy inaczej reaguje na zagrożenie. Jeżdżę od zawsze na standardowych blokach i nie narzekam. A też mam skręcone solidnie. Tyle tylko, w ubijakach niema regulacji siły wypięcia, więc "solidne skręcenie" tu nic nie pomoże ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.