Skocz do zawartości

[buty] pomoc w wyborze

Miki74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Potrzebuje pomocy w wyborze butów SPD z klamrą do roweru MTB, będą to moje pierwsze buty SPD (obecnie raz jeździłem w starych northwave na rzep, jutro pewnie będzie drugi raz), zauważyłem pozytywy takiego spięcia się z rowerem. Dodam że latam po Karkonoszach, Izerach czasem w Rudawach. Pedały mam shimano 520.

- BONTRAGER EVOKE DLX MTB

- BONTRAGER RL MOUNTAIN

- Shimano SH-ME5

Shimano chyba ma najmniej śliską podeszwę.

Te buty mogę kupić za około 300-340zł, rozmiar 44. Czy któreś z nich jakoś szczególnie (nie) polecacie ? Albo inna propozycja ?

BTW Nie wiem jaka jest różnica w blokach Sm-SH51 a SH56. Chodzi o luz ?

Thx za pomoc

Napisano

@Ador thx, muszę sprawdzić jeszcze jeden sklep w JG tam mają spece, zobaczę jak leży noga i w jakiej cenie mają.

a tak przy okazji jest jakaś różnica między SH-ME5  a  SH-ME500 ?

Napisano

W sklepie który podał @Ador znalazłem jeszcze Northwave Scorpius SRS i pod kolor roweru. W sumie najbardziej mi się podobają, problem jest taki że nie mam gdzie przymierzyć.

Napisano

Ostatecznie zdecydowałem się na NORTHWAVE Scream SRS w rozmiarze 43 - długość stopy 27,4 - rozmiar trafiony, nie jest za wąsko. Scorpius jest mocno przewiewny, ale zobaczę jutro czy Scream nie jest zbyt zabudowany :).

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Słuchajcie, wziąłem z decathlonu buty btwin 500 XC i muszę powiedzieć, że są rewelacyjne. Bardzo sztywne, świetnie trzymają stopę dzięki zapinaniu na linkę ATOP, mocny bieżnik, stosunkowo lekkie i ta cena! Polecam serdecznie osobom szukającym dobrych butów :)

Napisano

Dobrze wiedzieć, mi w moich NORTHWAVE Scream SRS  (co miesiąc temu kupiłem 500-600km), strzeliła blacha trzymająca blok. Zobaczymy jak się potoczy reklamacja.

Napisano
W dniu 13.06.2018 o 13:51, Malinowy napisał:

Słuchajcie, wziąłem z decathlonu buty btwin 500 XC i muszę powiedzieć, że są rewelacyjne. Bardzo sztywne, świetnie trzymają stopę dzięki zapinaniu na linkę ATOP, mocny bieżnik, stosunkowo lekkie i ta cena! Polecam serdecznie osobom szukającym dobrych butów :)

Hej

Pytanie, porównywałeś je może z 500-tkami zapinanymi na rzep? Podeszwa mocno sztywna ? Masz jakieś porównanie do klasy sztywności Shimano ?

Napisano

Nie porównywałem ich z tymi rzepowymi. Jednakże samo zapięcie ATOP mega mocne, dość dokładnie opasa całą stopę, podeszwa jest bardzo sztywna. Mam porównanie do m089. Różnica kolosalna. W dodatku fajny bieżnik - wysoki i twardy, dobrze wgryzający się w glebę podczas podbiegów. Są zalane otwory plastikiem do montażu kolców.
Osobiście widziałem już kilka osób w lesie w tych butach i wszyscy sobie chwalą. Moją sympatię również sobie zaskarbiły.

Napisano

Nie czuję. Ale wiadomo, w każdych butach będziesz odczuwał dyskomfort, wraz ze wzrostem dystansu, jaki pokonujesz. To dlatego, że powierzchnia pedałów jest niewielka. Jak się zastanawiasz czy brać czy nie, to się nie zastanawiaj! 

Napisano

Zamów od razu dwa rozmiary, żeby wybrać ten właściwy. Bo decathlon bez problemu przyjmie zwrot tych drugich. Numeracja jest mniejsza, niż w produktach shimano. Ja brałem 45, a u shimano 46.

Napisano

Jeździłem w rockriderach na rzepy. Ogólnie chodzę w 42 ale akurat ten but jakoś za mały był na mnie. 43 był komfortowy. Dzięki za podpowiedź. 

• 7 miesięcy temu...
Napisano

te z decathlonu 500 xc - świetne buty, również je posiadam, warto się zainteresować nimi. Zapięcie a`la BOA daje radę, jedynie problem jest, że decathlon nie wymienia samego systemu jak padnie, tylko od razu całe buty. Ale może to się zmieni,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...