Miki74 Napisano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Witam Potrzebuje pomocy w wyborze butów SPD z klamrą do roweru MTB, będą to moje pierwsze buty SPD (obecnie raz jeździłem w starych northwave na rzep, jutro pewnie będzie drugi raz), zauważyłem pozytywy takiego spięcia się z rowerem. Dodam że latam po Karkonoszach, Izerach czasem w Rudawach. Pedały mam shimano 520. - BONTRAGER EVOKE DLX MTB - BONTRAGER RL MOUNTAIN - Shimano SH-ME5 Shimano chyba ma najmniej śliską podeszwę. Te buty mogę kupić za około 300-340zł, rozmiar 44. Czy któreś z nich jakoś szczególnie (nie) polecacie ? Albo inna propozycja ? BTW Nie wiem jaka jest różnica w blokach Sm-SH51 a SH56. Chodzi o luz ? Thx za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Kwietnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Buty jak buty. W " WYBOŻE" nie pomogę, religia mi na to nie pozwala. Popraw bo oczy pieką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
js1200 Napisano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Wypinanie w SH 51 następuje horyzontalnie, a w SH 56 jest wielokierunkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 https://www.metrobikes.pl/pl/p/Buty-Specialized-Comp-MTB-czarne/30402 compy od speca mam i polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 @Ador thx, muszę sprawdzić jeszcze jeden sklep w JG tam mają spece, zobaczę jak leży noga i w jakiej cenie mają. a tak przy okazji jest jakaś różnica między SH-ME5 a SH-ME500 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 27 Kwietnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 19 minut temu, Miki74 napisał: tam mają spece Jak dla mnie spece trochę "kapciowate". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 W sklepie który podał @Ador znalazłem jeszcze Northwave Scorpius SRS i pod kolor roweru. W sumie najbardziej mi się podobają, problem jest taki że nie mam gdzie przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 27 Kwietnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Teraz, Miki74 napisał: nie mam gdzie przymierzyć. Kupowanie butów bez przymiarki to duże ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Też się zastanawiam nad tymi sh-me5. Sztywniejsze od m089, ciut wygodniejsze i bez tej ruchomej pięty. Ktoś jeszcze polecał firmę spiuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Ostatecznie zdecydowałem się na NORTHWAVE Scream SRS w rozmiarze 43 - długość stopy 27,4 - rozmiar trafiony, nie jest za wąsko. Scorpius jest mocno przewiewny, ale zobaczę jutro czy Scream nie jest zbyt zabudowany :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 W dniu 27.04.2018 o 06:21, Ador napisał: https://www.metrobikes.pl/pl/p/Buty-Specialized-Comp-MTB-czarne/30402 compy od speca mam i polecam. mam podobne tylko z samymi rzepami i też bardzo dobrze mi się używa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Słuchajcie, wziąłem z decathlonu buty btwin 500 XC i muszę powiedzieć, że są rewelacyjne. Bardzo sztywne, świetnie trzymają stopę dzięki zapinaniu na linkę ATOP, mocny bieżnik, stosunkowo lekkie i ta cena! Polecam serdecznie osobom szukającym dobrych butów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Dobrze wiedzieć, mi w moich NORTHWAVE Scream SRS (co miesiąc temu kupiłem 500-600km), strzeliła blacha trzymająca blok. Zobaczymy jak się potoczy reklamacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakniak1 Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 W dniu 13.06.2018 o 13:51, Malinowy napisał: Słuchajcie, wziąłem z decathlonu buty btwin 500 XC i muszę powiedzieć, że są rewelacyjne. Bardzo sztywne, świetnie trzymają stopę dzięki zapinaniu na linkę ATOP, mocny bieżnik, stosunkowo lekkie i ta cena! Polecam serdecznie osobom szukającym dobrych butów Hej Pytanie, porównywałeś je może z 500-tkami zapinanymi na rzep? Podeszwa mocno sztywna ? Masz jakieś porównanie do klasy sztywności Shimano ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Nie porównywałem ich z tymi rzepowymi. Jednakże samo zapięcie ATOP mega mocne, dość dokładnie opasa całą stopę, podeszwa jest bardzo sztywna. Mam porównanie do m089. Różnica kolosalna. W dodatku fajny bieżnik - wysoki i twardy, dobrze wgryzający się w glebę podczas podbiegów. Są zalane otwory plastikiem do montażu kolców. Osobiście widziałem już kilka osób w lesie w tych butach i wszyscy sobie chwalą. Moją sympatię również sobie zaskarbiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakniak1 Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Super. Dzięki za informację. Ps: jak mocno przycisniesz to nie czujesz bloków na stopie, podjazdy lub bardzo mocne pedałowanie ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Nie czuję. Ale wiadomo, w każdych butach będziesz odczuwał dyskomfort, wraz ze wzrostem dystansu, jaki pokonujesz. To dlatego, że powierzchnia pedałów jest niewielka. Jak się zastanawiasz czy brać czy nie, to się nie zastanawiaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakniak1 Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Oki. Dzięki. Trzeba będzie zamówić przez internet, bo 3 sklepy we Wrocławiu numeru 43 nie mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Zamów od razu dwa rozmiary, żeby wybrać ten właściwy. Bo decathlon bez problemu przyjmie zwrot tych drugich. Numeracja jest mniejsza, niż w produktach shimano. Ja brałem 45, a u shimano 46. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakniak1 Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Jeździłem w rockriderach na rzepy. Ogólnie chodzę w 42 ale akurat ten but jakoś za mały był na mnie. 43 był komfortowy. Dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oktoberfest Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 te z decathlonu 500 xc - świetne buty, również je posiadam, warto się zainteresować nimi. Zapięcie a`la BOA daje radę, jedynie problem jest, że decathlon nie wymienia samego systemu jak padnie, tylko od razu całe buty. Ale może to się zmieni, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.