Krzycho666 Napisano 26 Kwietnia 2018 Napisano 26 Kwietnia 2018 Zakupiłem ostatnio rower miejski Batavusa - nówka sztuka, powystawowa, zeszłoroczny model. Nexus 8, hamulce rolkowe, z przodu jakaś mała piasta bez prądnicy - niby też Nexus. Nie miałem do tej pory większego do czynienia z tym sprzętem i nie do końca wiem co tutaj jest normą, a co po za nią wykracza. Po zakręceniu pedałem w powietrzu, tylne koło robi ze 3 obroty i staje. Przednie radzi sobie znacznie lepiej - robi ich kilkanaście po zakręceniu ręką, jednak opór też zdaje się być jakiś dziwnie duży. Czy to normalne przy hamulcach rolkowych / piaście? Kręcąc czuje się taki dziwny opór, jakby hamulce cały czas były lekko zaciśnięte (?). Próbowałem uzupełnić w nich smar, jednak nie przyniosło to absolutnie żadnych zmian. Hamulce hamują normalnie. Przedni nawet nadmiernie mocno, stawiając dęba nawet przy niemałej prędkości. Tylni jakby delikatnie niedomagał - więc stąd też było moje podejrzenie o małej ilości smaru. Tylna piasta trochę sobie szumi podczas kręcenia, ale raczej brzmi to dość zdrowo - choć trochę jakby sucho (?). Coś mi z tym wszystkim nie pasuje, rower jakby próbował stać w miejscu - choć prowadzi się go lekko, to wyczuwalne są pod nogą jakieś dziwne opory i 'szumy' w pracy napędu. Jakie są Wasze doświadczenia z tym sprzętem? Czy faktycznie te piasty i hamulce generują taki znaczny opór własny? Jak to powinno się zachowywać? Z góry dziękuję za pomoc =]
kemor90 Napisano 26 Kwietnia 2018 Napisano 26 Kwietnia 2018 Lekki opór mają ale nie taki. Powinno się spokojnie kilkanaście sekund pokręcić jak nie dłużej. Dla pewności poluzuj linkę od hamulca ale raczej to nie to. Pewnie piastę masz za mocno na konusach skręconą i dlatego tak ciężko się kręci.
dudekmotorek Napisano 5 Stycznia 2020 Napisano 5 Stycznia 2020 Stary typ nexusa miał jakieś łożyska ślizgowe w środku i podobno generowały wyczuwalny opór. Późniejsze były na igiełkowych i tam jest lepiej. Generalnie otwórz dorzuć smaru teflonowego tu i tam ale zrób to oszczędnie i wtedy sprawdź ponownie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.