Skocz do zawartości

[Tiagra 4700] Klamki ST-4700 i inna przerzutka tylna

g286

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu zacząłem odczuwać potrzebę wymiany RD w mojej szosie na miasto, 14 tys km po ulicach i ścieżkach szczecina doprowadziło ją do konkretnego luzu na śrubie głównej mocującej do haka. Z racji że producent twierdzi że grupa  4700 jest kompatybilna sama ze sobą tylko zastanawiałem się nad zakupem nowej RD. Starsze 10 biegowe RD wyższych grup nie są kompatybilne. Dorwałem jednak dziś używaną RD-5800 i chciał bym się podzielić doświadczeniem. Mianowicie ciąg linek w nowych systemach 11 biegowych oraz 4700 jest prawdopodobnie taki sam. Przerzutka działa doskonale. Różnica w manetce 11-10 polega pewnie na braku jednego zęba od 11 biegu podobnie jak bywało w górskich manetkach SRAM. 

Napisano

Pewien jesteś, że to Tiagra 4800? Takiej grupy nie ma, najnowsza to 4700. I tak, ma ona taki sam ciąg jak 11-rzędowe grupy. Stąd brak kompatybilności ze starszymi 10-rzędowymi.

Napisano

Już koryguję :) Ciężko znaleźć jednoznaczne informacje na temat kompatybilności tej grupy, szczególnie ze Shimano twierdzi że brak jakiejkolwiek. 

Napisano

Rodzi się pytanie czy r8000 z systemem Shadow będzie działać z klamką Tiagra 4700. Do gravela byłoby to świetne rozwiązanie.

A dlaczego?

Odpowiedź:

Napisano

Nie wiem jak z tego wywnioskować że jest wstecznie kompatybilna ale jeśli tak piszesz to wierze. :D Trzeba szukać przerzutki. :D

Napisano

Wszystkie 11-rzędowe mechaniczne przerzutki szosowe Shimano są ze sobą kompatybilne. Tiagra 4700 ma zaś taki sam ciąg linki. Stąd logicznie wychodzi, że przerzutka Ultegry musi działać z klamkomanetkami aktualnej Tiagry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...