HerrMann Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Miesiąc temu, podczas mycia mojego Gianta Talona 29 z 2013 roku zauważyłem ryskę na górnej rurze, tuż przy spawie łączącej ją z podsiodłówką. Coś, co początkowo wydawało się ryską na lakierze okazało się pęknięciem. DRAMAT. Co tu robić? Skąd zdobyć nową ramę? Jaką? Ile mnie to "skaleczy"? Gdy ochłonąłem zajrzałem do książki/instrukcji/gwarancji. EUREKA! Rama ma jeszcze 2 miesiące gwarancji! Toteż zacząłem działać... Telefon do Gianta w Płocku... "Nie ma sprawy proszę Pana, proszę przywieźć rower i gwarancję" - usłyszałem. Zawiozłem, zgodnie z zaproszeniem. Pomimo, że rower był kupiony na Śląsku, przyjęto mnie w Płocku jak swojego. Zrobiono zdjęcia roweru i karty gwarancyjnej, a następnego dnia rower miał wyjechać do ekspertyzy. Po powrocie do domu zacząłem szukać losów ludzi, którzy borykali się już wcześniej z tego typu awariami. Opinie były mało optymistyczne. Pisał naród o tym, że Giant się "wypina" na klienta, że nie uznaje gwarancji, że szuka dziury w całym. O innych producentach opinie były podobne. Tymczasem... Równo tydzień później otrzymałem informację, że moja reklamacja została uznana za zasadną i dostanę nową ramę, tyle, że w malowaniu z 2017 roku. Wczoraj, równo 4 tygodnie po zgłoszeniu odebrałem rower. Nowa rama, wszystko BEZPŁATNIE przełożone, wyregulowane. Poziom obsługi w Płockim Giancie - świetny. Rower złożony perfekcyjnie. Praktycznie nic "na sucho". Wszędzie gdzie trzeba użyto pasty montażowej. Do tego wymyto cały napęd. Naprawdę jestem pod wrażeniem, tym bardziej, że moje doświadczenia z innymi "serwisantami" były dalekie od zadowolenia. Moja konkluzja z zaistniałej sytuacji... NIE KATUJCIE SIĘ WPISAMI W INTERNECIE. W razie problemu, podejdźcie do sprawy uczciwie, okażcie wymagane dokumenty, a Giant załatwi resztę. Szczere podziękowania i mój osobisty znak jakości dla ekipy Giant Płock. BRAWO WY! P.S. Nowa rama = nowa gwarancja na nią.
no1 Napisano 26 Kwietnia 2018 Napisano 26 Kwietnia 2018 No tak. Nikt przecież nie poleci na fora założyć konta, żeby opowiedzieć jak producent wspaniale wymienia uszkodzone rzeczy. W internecie ludzie piszą, gdy są wściekli gdy producent odmówił reklamacji.
1415chris Napisano 26 Kwietnia 2018 Napisano 26 Kwietnia 2018 I to powinno byc norma w kraju raju, no poza czterema tygodniami.... Robili ci ta rame pod wymiar...?
HerrMann Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Napisano 26 Kwietnia 2018 Gdyby mi Giant coś bruździł i mnie zwodził, pewnie napisałbym 3 x dłuższy post. Taka już ludzka natura... Jak jest dobrze, to widocznie mi się należy, więc nie ma o czym pisać. Jak jest źle - już ja im pokażę! Opiszę wszędzie gdzie się da! Na serio jestem super zadowolony z obsługi, toteż uznałem, że producentowi i płockiemu sklepowi należy się pochwała. Kosztowało mnie to kilka minut stukania w klawisze, a tam ktoś naprawdę uczciwie podszedł do montażu. Zaznaczam, że jestem upierdliwy i przedokładny. Rama na wymiar? Tak! Do tego zażyczyłem sobie malowanie pod kolor dżinsów, koszuli i ulubionego w dzieciństwie smoczka. Dlatego aż 4 tygodnie. Tak na serio... Rower wrócił do sklepu/serwisu zaraz po ekspertyzie. Jednak rama jechała z kompletnie innego źródła, podejrzewam, że spoza PL. Do tego samo złożenie roweru w sezonie, gdy cały naród robi najazd na serwisy rowerowe. Toteż zeszło i pomimo, że bolało, to warto było poczekać.
errwin Napisano 26 Kwietnia 2018 Napisano 26 Kwietnia 2018 W dniu 25.04.2018 o 13:02, HerrMann napisał: P.S. Nowa rama = nowa gwarancja na nią. Czy do nowej ramy dostałeś nowy paragon/fakturę ?
HerrMann Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 Nie. Dostałam dodatowy wpis karcie gwarancyjnej, opatrzony datą i potwierdzony pieczęcią sklepu. Wystarczyło to zarejestrować na stronie Gianta. Podczas rejestracji ich system zidentyfikował po numerze ramy, że to ServFrameMTBAlu (domyśl się o co chodzi) i od ręki dało radę się zarejestrować.
gocu Napisano 27 Kwietnia 2018 Napisano 27 Kwietnia 2018 W dniu 25.04.2018 o 13:02, HerrMann napisał: Po powrocie do domu zacząłem szukać losów ludzi, którzy borykali się już wcześniej z tego typu awariami. Opinie były mało optymistyczne. Pisał naród o tym, że Giant się "wypina" na klienta, że nie uznaje gwarancji, że szuka dziury w całym Bo warto oprócz czytania opinii w necie sprawdzić kiedy je napisano. Te negatywne opinie (o ile to nie JEDNA opinia, powielona potem przez internetowych bezrefleksyjnych idiotów) o Giancie pochodzą sprzed 15 lat...
HerrMann Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 2 godziny temu, gocu napisał: Te negatywne opinie (o ile to nie JEDNA opinia, powielona potem przez internetowych bezrefleksyjnych idiotów) o Giancie pochodzą sprzed 15 lat... OK - owszem, ale pokaż mi kiedy ostatnio ktoś się zdecydował ich pochwalić. Ja uznałem, że warto.
andi333 Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 Dwa lata temu tez dostałem nową rame bez problemu giant xtc
p4trykx Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 W dniu 25.04.2018 o 13:02, HerrMann napisał: EUREKA! Rama ma jeszcze 2 miesiące gwarancji! Czy Giant nie ma dożywotniej gwarancji na ramę?
kamar59 Napisano 6 Maja 2018 Napisano 6 Maja 2018 Wstaw zdjęcie starej ramy pęknięcia tego i nowej ramy co Ci dali.
HerrMann Napisano 6 Maja 2018 Autor Napisano 6 Maja 2018 Zdjęcia pęknięcia nie zrobiłem. Fotki na starej ramie łatwo znajdziesz w galerii (Pokaż swojego ninera, czy jakoś tak). Fotka na nowej ramie, zrobiona zaraz po odbiorze z serwisu: Dodam, że na żywo, na szczęście nie wygląda to tak pstrokato.
kamar59 Napisano 6 Maja 2018 Napisano 6 Maja 2018 A jak się sprawują koła piasty giantowskie ile tys km przejechaleś na nich? Coś robiłeś przy nich?
HerrMann Napisano 6 Maja 2018 Autor Napisano 6 Maja 2018 Kilometrażu nie podam, bo nie znam, jednak od połowy 2013 roku trochę się musiało zebrać, tym bardziej, że dopiero w tym roku miałem krótką przerwę zimową. Normalnie jeżdżę praktycznie codziennie, nie licząc dni z gołoledzią, śnieżycą, ulewą i temp. poniżej +/- 15 stopni. Koła bezobsługowe. Obręcze pomimo, że nie kapslowane, dotychczas nie wymagały centrowania. Co do piast... Tylna od nowości nie ruszana. Przednia wczesną wiosną tego roku dostała luzu (bicie ok 4mm mierzone na grzbiecie opony). Po serwisie - pomyka dalej. O masę kół nie pytaj, nie ważyłem. Przy mojej wadze, kilka gramów w tą, czy w inną stronę w wadze sprzętu nie ma żadnego znaczenia. Tym bardziej przy moim - nie wyścigowym podejściu do tematu.
kamar59 Napisano 6 Maja 2018 Napisano 6 Maja 2018 Ok, tak pytałem bo w swoim giancie mam koła PXC-2 27,5 zobaczymy jak z nimi będzie.
gocu Napisano 7 Maja 2018 Napisano 7 Maja 2018 W dniu 27.04.2018 o 12:09, HerrMann napisał: OK - owszem, ale pokaż mi kiedy ostatnio ktoś się zdecydował ich pochwalić. Ja uznałem, że warto. A ty rozumiesz że jesteśmy po tej samej stronie barykady czy nie rozumiesz?
HerrMann Napisano 10 Maja 2018 Autor Napisano 10 Maja 2018 W dniu 7.05.2018 o 15:19, gocu napisał: A ty rozumiesz że jesteśmy po tej samej stronie barykady czy nie rozumiesz? Czort Cię tam wie? Nigdy nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.