Skocz do zawartości

[Wymiana ramy] Giant Anthem > Cube Stereo 140 HPA SL

phoe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam rower jak w profilu(Giant Anthem 2.0 2015), myślałem o sprzedaży i kupieniu jakiegoś AM(130-140mm), ale za 9-10k zł mogę co najwyżej kupić rower z dobry widelcem, ale koła czy hamulce to już będą bo będą.
Może i bym mógł kupić droższy rower, no ale szkoda kasy.

... i sobie wpadłem na pomysł, aby w moim obecnym wymienić ramę na np:
https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-stereo-140-hpa-sl-27.5-frame-blue-n-green-692656

Mam teraz Giant Anthem 2.0 2015 rama M, nie wiem czy S by nie była lepsza(chociaż nie narzekam na M), jaki rozmiar teoretycznie powinienem w Cube 27,5 wybrać? 18?
(mój wzrost to 171cm)

Na przód wskoczy Auron RC2, pewnie na 150mm ustawiony, ale co z tylnym damperem? Jak dobrać aby ten rower pracował z nim jak należy?
https://www.bike-discount.de/en/buy/rock-shox-monarch-rt3-mid-tune-454446 - będzie ok?

Mostek i kiera? Póki co obecną przełożę, będzie pewnie mostek za długi, ale to nie problem kupić krótszy.

Reszta gratów, też za starego roweru:
 -Koła DT350 + M442 (nie mam co do nich zastrzeżeń, świetne i w miarę lekkie koła)
- napęd 2x10 XT też jestem z niego zadowolony i jest wystarczający dla mnie
- hamulce XT 785 - są ok, mega mocy nie mają ale zatrzymują rower ;)

btw, wiem że rama jest "goła", tj muszę kupić oś na tył, hak do Shimano(bez sensu że jest osobny do SRAM, no ale mniejsza o to), suport czy bushingi do dampera.

Co wy o takiej zamianie sadzicię?

Rower ma być do śmigania po górach(+ okoliczne lasy), żadnych lotów czy mega dropów nie będzie zaliczał, co najwyżej pseudo Enduro trasy czy Singletracki.

Cenowo mi to w cale dużo nie wyjdzie, bo jak sprzedam starą ramę + damper za 1500-2000zł, to dopłaty będę miał 1000-1500zł licząc na szybko.

• Mod Team

Mam takową ramę- Stereło 140 HaPeA Pro w rozmiarze L ( mam 186 cm od stopy do czubka głowy ). IMO dla Ciebie M może być za długa.

Zero powodów do narzekań ( no może trochę Słów Potocznie Uważanych za Wulgarne przy wymianie linek ). Nic nie skrzypi, geo stabilne, trudno wyprowadzić rower z równowagi, zjazdowo OK, podjazdy bardzo OK . Z obserwacji rama pod napęd 2x10/11 ( przy 3x9 linia łańcucha trochę szwankuje ). 

49 minut temu, phoe napisał:

hak do Shimano(bez sensu że jest osobny do SRAM)

Hak jest standardowy, ten do Shimano jest konieczny jeśli masz tylną zmieniarkę w systemie Direct Mount Shimano. Przy klasycznych zmieniarkach hak jest ten sam dla Sram i Shimano.

Zapytaj czy w zestawie jest gumka do otworu na linkę do mykmyka oraz ślizg i przelotki do wyprowadzenia linek pod suportem.

Fabryczny tłumik Foxa ma zaworowanie z opisem Custom Tune ID CTT2 , co wg Foxa oznacza:

2015, FLOAT-A E-S, CTD LV, Cube, Stereo 140 650b, 7.875, 2.250, 0.8 Spacer, CM, Climb F- zwykła puszka, jeden token ograniczający komorę dla zwiększenia progresji ( co i tak niewiele daje ). Niedługo będę zmieniał tłumik, bo oryginał, tradycyjnie dla Foxa, przelatuje przez skok i ma zbyt mała progresję. 

Ooo, dzięki.

Ja własnie zaraz ich zapytam o parę rzeczy i może przejadę się gdzieś przymierzyć podobnego Cube, chociaż też nie wiem czy osobiście tego nie odebrać, tylko po niemiecku się z nimi nie dogadam za chiny, a mój "englando" w mowie też słaby. :D 

a zapytać chce o:
- jaki rozmiar ramy sugerują, czy 16 czy 18
- jaki damper sugerują i czy mogą wysłać z bushingami, tak żeby miał pełny zestaw do montażu
- o hak (chyba że jesteś pewny że na ten, który dostanę z ramą spokojnie wejdzie XT RD-786)
- o oś 12x142mm czy mają, bo np w przypadku Giant'a pomimo iż dla Gianta oś robi DT, to ta od DT ma gwint krótszy o 2 zwoje... i trzeba kupić tą z logiem Giant'a...
- no i niech wyślą od razu z suportem czy sterami, żeby mi pełny komplet do przełożenia przyszedł
- osłonę na łańcuch czy ta naklejkę na dolnej rurze

Damperów nie ogarniam totalnie, ale myślę że jak coś Wichu go ogarnie, Monarch jest dość prosty w budowie itp.

No i mogę dopytać o to co napisałeś, bo w sumie ona coś czuje że będzie goła... :( ale cena znowu mega dobra wg mnie.

Jaką masz w L wysokość główki ramy?

I chyba generalnie dobry pomysł żeby przekładać, niż rower wymieniać?

• Mod Team
8 minut temu, phoe napisał:

Jaką masz w L wysokość główki ramy?

130 mm.

Stery takie

https://www.bike-discount.de/en/buy/fsa-orbit-1.5e-zs44-zs56-tapered-cube-edition-459317

https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-thru-axle-x-12x100-624006

Hak- dopytaj. 

Cena jest bardzo dobra, nawet jeśli doliczysz stery i oś. Przelotki linek to w tym układzie tzw. pikuś. Tuleje powinien dorobić Proshox .

Stery to wiem, że musza być w Cube pod Cube i te co dałeś pokazuje jako sugerowane(tylko one w kategorii road są :rolleyes:), jak mi mogą sami wrzucić do koszyka co potrzebuje to by było git(lub dać linki) - o coś takiego poprosiłem. ;) 

Ale oś raczej złą dałeś 12x100mm? To szosa. :D Na zdjęciu widziałem rower z osią od DT, ale znowu z gwintami mogą być jaja, zapytałem już ich o oś i hak.

Jak chodzi o suport i stery, to mój rower ma już w sumie 3 sezony więc te rzeczy to i tak się będą domagały wymiany, a jak jeszcze dojdą łożyska od zawiasu, to wyjdzie razem jak nic 500zł.

Zaraz policzę ile by wyszło z tym damperem co dałem.

No... a cena kurde, jak za dobra rame HT. :D

• Mod Team
Teraz, phoe napisał:

Ale oś raczej złą dałeś 12x100mm? To szosa.

Oj tam......ale jest od Cube :)

Z tego co pamiętam, Cube ma oś systemu Syntace z wymiarami osi Syntace ( które zresztą wymyśliło X12 ).

Można do nich w engliszu napisać, na bank pomogą. Dobry sklep z dobrą obsługą.

Ta już napisałem, zagraniczne sklepy odpisują, tylko polskie mają z tym problem... i też przesyłka z Niemiec dociera szybciej niż z polskeigo sklepu nie raz. :D

btw, wychodzi z przesyłką coś koło 820 euro, czyli 3500zł.
(rama, damper, oś(25€), stery(62€), suport(25€), bushingi(powiedzmy 15€)
Bez tragedii, fajnie jakby tylko rama była kompletna.

Jeszcze pytanie o śruby do dampera, o to już nie zapytałem, ale dopytam jak odpiszą, eh.

Odpisali bardzo szybko i dali elegancko linki do wszystkiego, a rama tak jak myślałem bez osłon i osłony po 10 ojro. ;p

Hak jest ok, tylko odpisali tak:
"You can use the rear derailleur with this derailleur hanger, but only if the axle unit is installed."
O co im chodzi że gdy oś jest wsadzona? Przecież hak z tego co widać "trzyma" się bez osi.

Ośkę jako pasującą wskazali tą od DT.

Tylko bushingów nie ma, jutro mają być dostępne.

Ale mam inny problem, w Skiteam nie ma żadnego prawie Fulla dostępnego żeby przymierzyć, a mój obecny Anthem w rozmiarze M, ma jak dobrze mierzę rurę podsiodłową 44cm(mierze od środka osi suportu, to końca komina?)
Cube w rozmiarze 16 cali ma tylko 36cm, jaka cholera? A Niemcy tak jak ty, sugerują ramę 16 cali... w obecnym rowerze sztyca jest wysunięta na jakieś 16-17cm, trochę będzie przegięcie sztyca wystająca na 25 cm... czy dramatyzuje nie potrzebnie? Bo sztycę i tak muszę kupić, a Niemcy mają za 10 ojro Cube 400mm, nie widzę potrzeby kupować lepszej aka lżejszej o 50g.

I z rama 16cali mają racje w sumie(ty też), bo jak porównuje długość ramy itp do mojej obecnej to faktycznie 18 cali będzie za długa... tylko czemu ta podsiodłowka jakaś taka... chyba że obecnie celowo się je robi krótsze, bo myk myk jednak tam trochę wystaje do góry.

• Mod Team

Cube ma dosyć krótką podsiodłówkę i tym parametrem bym się nie kierował. Podejrzewam,że po części jest to efekt dopasowania pod mykmyka ,żeby można było maksymalnie opuścić siodełko.

W kwestii tulejek montażowych tłumika pogadaj z ProShox

http://allegro.pl/tuleje-montazowe-tulejki-do-dampera-proshox-i6741471327.html?reco_id=6116aeeb-47d6-11e8-afba-246e9683c530

Miałem kiedys Attention 29er, też tą krótką podsiodłówkę kojarzę, ale aż takiej różnicy to nie było. :o
Spróbuje i tak się gdzieś przymierzy, a jak się nie uda - to trudno, pewnie ją kupię i tak. ;) 

A co do tulejek, są po 10 euro na B-D, jedna jest, 2-ga ma być na jutro, bez sensu dorabiać. ;)

I dam rade suport i sterty sam założyć? Bo w nowej ramie chyba trzeba planowanie mufy zrobić?

Nie wiem czy wybrałeś już rozmiar, ale ja brałbym zdecydowanie M, po pierwsze 590 mm to wcale nie dużo jeśli chodzi o długość ramy, dasz krótszy mostek np 40 mm i będzie git. Bardziej martwiłbym się o podsiodłówkę, 360 mm w S'ce to bardzo mało, sztyca będzie prawdopodobnie poza granicą wyciągnięcia, 400 mm w M teższału nie robi, ale zawsze możesz dać sztycę ze skokiem 150 mm ;) 

Co do pressfit'a to dasz XT lub XTR i zapomnisz o nim na długo ;)

Zapłaciłem dzisiaj za 16, będzie dobrze bo policzyłem/porównałem z obecnym rowerem + kupiłem od razu 400mm sztycę i pamiętam że w Attention 29er ona też była jakoś mega krótka vs inne rowery, a problemów z tym nie miałem przy ramie 17 cali. Mykmyka póki co nie chce, one częściej nie działają niż działają... ale krótka podsiodłówka własnie tutaj sporo pomaga.

W 18 jeszcze dochodzi dłuższa baza kół o 2cm i coś co mnie zmartwiło - wyższa główka ramy o 1cm, a nie chce mieć na styk rury sterowej, będzie dobrze przy S, mi się wydaje że mam teraz minimalnie za duża ramę w obecnym rowerze właśnie, ale też nie mam porównania z S.

Nie wiem tylko czy wideł ustawić na 150 czy 160mm. :D

O suport się nie martwię(wziąłem XT), w obecnym rowerze z nim problemów nie miałem, po prostu trzeba na jego okolice przy myciu uważać i czyścic regularnie, korbę z osią zintegrowana zdjąć to 15 sec, podobnie ze sterami. ;p

Bushingi wziąłem 31,75x8mm i mam nadzieję, że sam dam rade je zjechać do 30,0x8mm. :D ... jak "popsuje" to wezmę u proshox.

Jeszcze siodło zostało dobrać, jakieś "tanie", myślę o jakimś od WTB, ale nie wiem które wybrać. ;p

Dobra mam ramę, coś tam ją ogarniać zacząłem, ale beka, bo nie ma uchwytów na mocowanie do przewodu tylnego hamulca, a jest prowadzony on na zewnątrz, są tylko otwory w ramie żeby coś tam wkręcić. ;)

Jutro może fotkę wrzucę ramy, dzisiaj już mam dosyć poniedziałku. ;)

Z dobre 30 min walczyłem żeby bushingi z 31,75x8mm, na 30x8mm przerobić, myślałem że tylko tulejkę wystarczy "przyciąć", a jeszcze te 2 boczne podkładki trza było zjechać, ale imadło, pilnik, suwmiarka i jazda. :D 

Suport wciśnięty DIY, na śrubę, podkładki i nakrętki. ;) Nie wiem jeszcze jak stery wrzucić do główki, aż tak dużych podkładek nie mam. :D

4 minuty temu, phoe napisał:

Nie wiem jeszcze jak stery wrzucić do główki, aż tak dużych podkładek nie mam

Przecież masz tam pół zintegrowane, będzie łatwo, sam je przed chwilą wbijałem. Bierzesz ramę, bierzesz stery, kawałek dość grubego drewna (najlepiej dużego) i nawalasz młotkiem, stopniowo oczywiście. Mi się nie chciało gonić 4 pięter do piwnicy po młotek to wbijałem francuzem położonym na płasko. Co do hamulca to kup sobie to: https://velo.pl/accent/gripper-iii albo którąś z innych wersji. A jak chce ci się to szukaj takich przelotek przyklejanych z bbb, mają dodatkowo uszka na uchwyt mocowania pancerza (ten plastik).

Jest już na 160mm ustawiony, zdjęcie póki co 1 w profilu czy w pokaż swojego 27,5. ;)
Auron jest niższy od widelców RS itp o 1 cm przy tym samym skoku, kiedyś mierzył kumpel i porównywał z Fox32 140mm, tak samo mi wyszło jak porównywałem do Reby 100 Aurona na 120mm ustawionego... a fabryczne Cube do tej ramy dawało Pike 150mm.

"Graty" mi nie doszły wszystkie, bo w CR realizacja 1 dzień to ponad tydzień w praktyce- taka sytuacja i nie ma się czym póki co nie wiadomo jak chwalić jeszcze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...