Thomass13 Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Witam zakupiłem uzywany rower z rama aluminiowa jest troche pobijana zwłaszcza pod spodem od strony wkrecania suportu Jest tam polozona baza podkład i malowanie oraz na zewnatrz bezbarwny połysk. Jest mozliwośc piaskowania ale czy to nie wpłynie negatywnie na rame? Ewentualnie jakis srodek do ściagania starej farby i podkładu z roweru gdzies mozna zakupić do ramy aluminiowej. Samo malowanie dzwoniłem wyszło by całe 80 zł u specjalisty. Prawdopodobnie jest to rama alu 6020 naprawde lekka. Czy poprostu nic nie robić i zostawic ja taka jak jest teraz. Z drugiej strony chciałbym cała odnowić nim zaczne ja składac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesPL Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Dzień dobry Są takie środki, ciekawie jest to opisane w linku poniżej. Czy akurat ten środek zadziała na położony podkład i bezbarwny nie wiem. Warto usunąć starą farbę, usunąć papierem ściernym rysy, etc., może nawet zaszpachlować. Swego czasu to robiłem z całkiem niezłym, acz nie do końca doskonałym skutkiem. https://43ride.com/roznosci/2014/raw-o-usuwaniu-lakieru-z-ramy-rowerowej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Czy takie rzeczy lepiej zabezpieczyc bo sie cos bedzie działo z samym aluminium czy mozna jeździć? Samo nałożenie lakieru koszt około 80 zł wole oddac niz sam malowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Ja ściągałem ze stali lakier takim środkiem: http://www.ranal.pl/pl/p49-remover-gel Działa to idealnie, tylko w Twoim przypadku trzeba sprawdzić w składzie, czy nie ma jakichś substancji reagujących z aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Ja najpierw miałem kupowac rower nowy ale ze sie rama taka trafiła to nie chce nowego. Tylko teraz bym ja chetnie odnowil jak nówka żeby rower był. Tylko jakie te substacje dzialaja szkodliwie dla alumiunium to sie nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Piaskowanie piaskowaniu nierówne. Jak zabezpieczysz gwinty i wszelkie otwory technologiczne (na sztycę, na stery...) i zrobi to człek obeznany z tematem to jest to bezpieczne. Możesz też podejść do tematu nieco inaczej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Dzwoniłem do firmy w Czestochowie i tam człowiek doradził mi cos takiego http://allegro.pl/zel-do-usuwania-lakieru-paint-remover-1l-ranal-i6848652113.html?reco_id=6528be50-46f9-11e8-92b8-246e96321c80 wiec lepiej bedzie jak do temtu tak podejde i samemu to wykonam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrVoodoo Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Zapytaj w zakładzie, gdzie malują aluminiowe felgi samochodowe, tam piaskują odpowiednio drobnym piaskiem (szkiełkowanie), zabezpieczą gwinty i od razu mogą pomalować proszkowo, choć takie malowanie bardzo trwałe nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal5150 Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Ja używam tego środka: http://allegro.pl/troton-paint-remover-srodek-do-usuwania-lakieru-i6347049250.html Jest dosyć skuteczny, nie działa destrukcyjnie na aluminium. Poniżej efekt działania na aluminiowe lagi pomalowane lakierem proszkowym: https://www.fotosik.pl/zdjecie/13dc3633b27f7ec9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 4 godziny temu, Thomass13 napisał: Dzwoniłem do firmy w Czestochowie i tam człowiek doradził mi cos takiego http://allegro.pl/zel-do-usuwania-lakieru-paint-remover-1l-ranal-i6848652113.html?reco_id=6528be50-46f9-11e8-92b8-246e96321c80 wiec lepiej bedzie jak do temtu tak podejde i samemu to wykonam To jest właśnie ten środek, o którym pisałem, tylko etykieta jest stara. Skład jest następujący: Dichlorometan, Aceton, Izopropanol. Dwa ostatnie raczej nie reagują z aluminium. Co do pierwszego, to nie wiem... Może ktoś będzie wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 A jak taki żel sie stosuje czym sie to nakłada na rame i ile tego potrzebuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Pędzlem. Myślę, że taka jednolitrowa butelka wystarczy. Może nawet coś zostane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Witam ponownie rozmawiałem z tym gosciem co miałby mi malowac rame aluminiowa. I powiedział że tylko piaskowo by ja wymalował. Wiec jednak nie ma sensu środka do ściagania lakieru kupować i musze do piaskowania oddać potem by wymalował na jaki kolor mi pasuje. Bedzie lakier wypalany w piecu. Tak to by wyglądało. Wiec najpierw piaskowanie potem malowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Z tym piaskowaniem to ostrożnie. Kiedyś malowałem swoją. Zawiozłem do najlepszego zakładu w okolicy. Powiedzieli, że takiej ramy się nie piaskuje, bo ma bardzo cienkie ścianki i można ją uszkodzić (potrójnie cieniowana). Opcją było użycie łupin orzecha, ale i tak nie dawali gwarancji. Natomiast najłatwiejszym sposobem była chemia. Po takiej kąpieli rama była goła i czysta. Prosta robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Ja najpierw do gościa zawioze zobaczę co powie. Też do końca nie jestem przekonany co do piaskowania. Powiem mu ze środkiem chemicznym chce to potraktować. A takiej ramię po malowaniu wypalanej w piecu ok 2000 stopni nie poodlsztalca jej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Jeśli gość nadal będzie upieral się z piaskowaniem poszukam innego zakładu. I jeszcze mu wytłumaczę co dokładnie chce zrobić bo może mnie nie zrozumiał do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steve69 Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 57 minut temu, Thomass13 napisał: .. A takiej ramię po malowaniu wypalanej w piecu ok 2000 stopni nie poodlsztalca jej? Po wygrzewaniu w takiej temperaturze z ramy nie byłoby co zbierać. -- Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Temp topnienia alu6020 to 1300oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Temperatura w piecu do malowania proszkiem, to max. 200-220 st. C. Nic nie stopnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Wiecie co pojade do goscia z rama i porozmawiam z nim jak to widzi przez telefon nie lubie załatwiac spraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Doczytałem i faktycznie temperatura wypalania w piecu 200 stopni Z drugiej strony nie wiem czy ja poprawiać czy jeździc jaka jest moim zdaniem jeszcze bedzie a odpryski wymalowałem tez podobnym kolorem co teraz. Wziąłem pędzelek farba w puszce cos jak hamerite i pojechałem delikatnie nie cała rame tylko te obicia i otarcia. Tak sie ta rama mniej wiecej prezentuje z nowym widelcem w sumie wybierakiem nierowności. Mam nadzieje że farba jakos negatywnie nie wpłynie na rame roweru(aluminium). Jak usunąć stare załaczniki (zdjęcia)aby móc nowe tutaj wrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.