Skocz do zawartości

[nawigacja] na telefon z Androidem + licznik

dww3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

po przeczytaniu masę informacji o licznikach, nawigacjach typu cyclo, garmin itp stwierdziłem że nie ma sensu wydawać 1000-1500 zł na nawigacje która albo ma problemy z oprogramowaniem ( MIO albo działa jak urządzenie z lat 90tych - GARMIN ). Postanowiłem więc rozdzielić urządzenia na licznik ( pomiar prędkości, temperatura itp.) i nawigację w telefonie. Zależy mi również aby mój ślad był zapisywany żebym mógł później wrzucić trasę do programu typu STRAVA czy Endomondo.

Zatem poszukuję:

1.licznika solidnego prostego z czujnikiem prędkości ( kadencja mile widziane ale nie jest to konieczność ) , temperaturą, wysokością.

2. Nawigacji rowerowej na Android która może być płatna oraz online ale żeby miała jak najbardziej aktualne ścieżki i szlaki turystyczne i leśne. Jeżdżę i tak tylko w Polsce. Zapis trasy i eksport do programu Strava czy Endomondo ( jeżeli nie jest to możliwe to może licznik z taką funkcją ? ) Nawigację będę miał w torbie i tylko zerkał co jakiś czas na telefon więc nie musi to być jakieś nawigowanie głosowe itp.

Budżetu nie mam określonego. chciałbym aby było to po prostu wszystko funkcjonalne i tak jak wspominałem urządzenia Garmin czy MIO mnie nie przekonują

Napisano
22 godziny temu, dww3 napisał:

po przeczytaniu masę informacji o licznikach, nawigacjach typu cyclo, garmin itp stwierdziłem że nie ma sensu wydawać 1000-1500 zł na nawigacje która albo ma problemy z oprogramowaniem ( MIO albo działa jak urządzenie z lat 90tych - GARMIN ). Postanowiłem więc rozdzielić urządzenia na licznik ( pomiar prędkości, temperatura itp.) i nawigację w telefonie. Zależy mi również aby mój ślad był zapisywany żebym mógł później wrzucić trasę do programu typu STRAVA czy Endomondo.

Zatem poszukuję:

1.licznika solidnego prostego z czujnikiem prędkości ( kadencja mile widziane ale nie jest to konieczność ) , temperaturą, wysokością.

2. Nawigacji rowerowej na Android która może być płatna oraz online ale żeby miała jak najbardziej aktualne ścieżki i szlaki turystyczne i leśne. Jeżdżę i tak tylko w Polsce. Zapis trasy i eksport do programu Strava czy Endomondo ( jeżeli nie jest to możliwe to może licznik z taką funkcją ? ) Nawigację będę miał w torbie i tylko zerkał co jakiś czas na telefon więc nie musi to być jakieś nawigowanie głosowe itp.

Dobrym rozwiązaniem jest kupienie jakiegoś pancernego smartfona z pojemna baterią. (Cat,  Kruger, itp)

Aplikacji rowerowych jest sporo wiec wybór odpowiedniej nie powinien być problemem,  podobnie z navi.  Darmowe Google maps daje rade :P

Napisano

Ściągnąłem Locusa - okazało się że miałem kiedyś wykupioną już wersję PRO. Jedyną zagwozdką jest dla mnie gdzie mogę ściągnąć mape rowerową OSM na kompie w internecie bo na stronie OSM nie widzę tego.

Co do licznika to zdecyduje się na Sigmę ROX 11

Napisano

albo w sklepie Locusa przez aplikacje ( pierwsza zawsze jest bezpłatna - mapa LM Poland) albo bezpłatna tu  :

http://www.gmaptool.eu/pl/content/locus-polska-osm

Pobierasz i wrzucasz do odpowiedniego folderu.

Co do map szlaków i ścieżek OSM to nie wszystko. Warto tez mieć mape UMPpcPL  i mapy WMS z geoportalu albo inne mapy turystyczne w wersji cyfrowej mapy rastrowej lub formacie TrekBuddy.  Przy odpowiednim przystosowaniu, Locus PRO potrafi nawet "zmiksować" takie mapy na ekranie a nawet zgrabnie wykreslić trasę po nich (bez routingu w trybie mapnika). Każda z tych map w róznych miejscach Polski często posiada rózne informacje.

Co do licznika mam Rox 11.0 ale na co dzień wole sigme 23.16

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...