Skocz do zawartości

[stery] Luz na sterach zintegrowancyh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam problem, w mojej szosie BMC ALR01 - nie mogę usunąć luzu na sterach. Przebieg ok 1500 km, łożyska chodzą świetnie, miski wyglądają idealnie, rura sterowa (karbon) jest ok, ale po jednym treningu luz jest na ok 1mm, a po rozłożeniu i skręceniu trochę mniejszy, ale ciągle wyczuwalny.

Czy ktoś miał taki przypadek i wie jak temu zaradzić?

Napisano

Jedno i drugie, nie ma luzu. Po złożeniu luz jest na górnym. Obrączka kontrująca (ta przecięta), nie wchodzi na równo z łożyskiem, ale nie wygląda tak, jakby powinna wchodzić głęboko. Podkładka z uszczelką wchodzi na górę bez problemu nie zostawiając szpary nad główką ramy. Ot zagadka.

Napisano
Teraz, MrVoodoo napisał:

Obrączka kontrująca (ta przecięta), nie wchodzi na równo z łożyskiem, ale nie wygląda tak, jakby powinna wchodzić głęboko.

To akurat jest ok, pierścień centrujący powinien wystawać lekko ponad łożysko.

Sprawdź to co napisał kolega + ekspander czy wszystko z nim jest ok.

Napisano

Może być jeszcze taka niespodzianka jak ja miałem z sterami Accent, problem był z pierścieniem centrującym. Wymiana na inny, dużo głębszy poprawiła mocno sytuację. Bez tego miałem problem podobny do Twojego, cały czas czułem lekki luz.

Napisano

Dokumosa znalazłeś rozwiązanie :) Koniec był poniżej krawędzi, ale przestał być, oto co się stało:

Ewidentnie ekspander wylazł. Co Panowie radzicie, da się to samemu naprawić?

DSC_0859.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...