mich126 Napisano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Dętka schwalbe extra light, taka jak tutaj: https://www.centrumrowerowe.pl/detka-schwalbe-extra-light-27-5-28-29-cali-pd3907/ W poprzedniej wentyl puszczał powietrze, miałem takie dętki jak wyżej kupione na zapas, zmieniłem, ale w ciągu 3 dni powietrze całkiem uchodziło z nowej dętki. Po wyjęciu dętki wyglądała ona tak jak niżej, z jednej strony był duży balon: Sprawdziłem ją pod wodą, ale nigdzie nie było pęcherzyków. Pomyślałem, że dam większe ciśnienie bo było poniżej 1 bara, ale po jakiś 3 machnięciach dętka pękła i teraz tak myślę że to chyba wada fabryczna? Dętka leżała od nowości w plecaku rowerowym, nie na słońcu itp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teraw Napisano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Jakaś badziewna dętka, cóż zdarza się. Szczerze, czego oczekiwać od kawałka gumy za 15 zł? Co któraś tam będzie zepsuta, trzeba z tym żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Dętek nie pompuje się bardziej niż trochę gdy nie jest wewnątrz opony. To że z jednej strony będzie większy balon niż z innej to normalne. Na całej długości dętki mogą być minimalne różnice w grubości co nie wpływa na wytrzymałość gdy dętka jest w oponie. Po prostu napompowałeś dętkę i rozdymała się bardziej niż by to miało miejsce w oponie. ( nie miała na czym się zatrzymać i w najsłabszym, pewnie najbardziej cienkim miejscu pękła ) Wentyle zdarzają się wadliwe, super cienkie dętki lubią gubić po kilku dniach powietrze, oczywiście nie do zera. Sprawdź też czy w oponie coś siedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Błąd że pompowałeś bez włożenia w oponę. Ja ostatnio kupiłem dętki schwalbe 28x622 rozmiar 18-28 opona 700x28C. Po założeniu i napompowaniu do 7bar jedna pękła na długości 2cm po dniu a druga za dwa dni i takie samo pęknięcie, tak na szwie. Dętki reklamowałem i bez problemu wymieniono. Myślę że sklep zna problem. Teraz zakupiłem rozmiar 25-32, rozmiar zbliżony do opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 No extra light to ze 25zł No i jak przedmówcy zauważyli - nierównomierne zgrubienia to normalna sprawa. Nie pompować więcej niż 0,1 bar jeśli nie jest w kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.