mesqueun Napisano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Niedawno kupiłem używany rower Specializen Enduro Comp FSR, który osiągnął już pełnoletniość. Chciałbym w nim ustawić amortyzatory pod swoją wagę, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić. Słyszałem gdzieś, że amorki należy ustawić tak, aby uginały się w pewnym zakresie gdy usiądzie się na rowerze, a więc należy je ustawić pod wagę konkretnego rowerzysty. Oto amortyzatory: Z przodu jest to dwudziestoletni Rock Shox Judy Cartridge System XL, który na dole posiada pokrętła do regulacji. Tylni to: Fox Evolution Series Float RL, do niego potrzebna jest pompka, którą dzięki uprzejmości znajomego będę dysponował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 4 godziny temu, mesqueun napisał: Rock Shox Judy Cartridge System XL On ma chyba sprężynę stalową więc nic nie zmienisz. Jedynie można bawić się w zmianę twardości sprężyny, ale nie wiem czy przy tak starym sprzęcie to opłacalne. Zrób mu serwis i jeździj, nic więcej z niego nie wyciśniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Aha, a do czego służą te pokrętła na dole prawego i lewego amorka z przodu? Coś tam można ustawiać, bo one są podpisane "adjust". I co z tylnym, jest jakiś podany zakres o ile powinien się ugiąć pod rowerzystą jak się usiądzie na rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Poczytaj o SAG. Pewnie jest to Preload, czyli naprezenie wstepne, tyle ze ono na ogol nie dziala. Drugie to pewnie Rebound, czyli tlumienie odbicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.