Skocz do zawartości

[Odblaski] Odblaski na koła

Thomass13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam może nic takiego o co chce zapytać. Posiadałem jeszcze ostatnio odblaski załozone na koła ale wyczytałem że wcale to akcesorium az tak nie jest potrzebne w rowerze. Poza tym spowoduje że szprychy sie moga poluzowac i koło delikatnie skrzywic. Po za tym z czasem moze taki odblask peknąc i dopiero dziadostwa narobić. Jesli nie jest to jakis wymóg rowerowy wole jeździc bez a oświetlenie przód i tył posiadam. Osłonki miedzy wolnobiegiem a szprychami nie posiadam bo to dopiero beznadziejnie wyglada miałem tego przykład wczesniej jak jeszcze człowiek sie wogole nie orientował i uwazał że taka osłonka to dobra rzecz. Jakoś od jesieni jeżdze i ani razu łańcuch tam mi nie spadł. Jak bym kupił nowy rower na dzień dobry taka osłonka idzie do likwidacji.

Napisano

Ja mam założone po 5 odblasków na koło: srebrne, patyczkowe odblaski na szprychy. Nie przeszkadzają, o dziwo nie spadają przy normalnej jeździe. Jeżdże tak prawie 3 lata i nie zgubiłem żadnego, chociaż przy upadku na rowerze lub wkręceniu się jakiś patyków w lesie potrafią się odpiąć ze szprych. 
Dobrze się prezentują przy ich oświetleniu i są bardzo dobrze widoczne mimo nie dużych rozmiarów.
Z tym, że ja używam roweru do jazdy wszędzie i na codzień, nie tylko do jazdy w terenie, w lesie.

Napisano

@Thomass13

Witaj co do tego czy "krzywią szprychy" to nie wiem, ale widzę rowery które je posiadają i jakoś się to trzyma bez kłopotów. Podstawowym zadaniem takiego odblasku jest zwiększenie twojej widoczności, sam osobiście używam opon z paskiem odblaskowym. Jeśli odblaski plastikowe przeszkadzają, to może wymień je na Odblaski w kształcie pałeczek, srebrnych na szprychy, czasami mają je w Lidlu. Wiem że posiadasz oświetlenie w rowerze, ale sam miałem dwa przypadki, w których podczas jazdy tylna lampka się zepsuła (zaśniedziały styki), a przednia wyleciała z mocowania i rozbiła się o asfalt. Dlatego dodatkowo z przodu i ztyłu mam odblaski + folię odblaskową, ewentualnie widziałem też rowery które mają opaski odblaskowe.

• 1 rok później...
Napisano

Co do odblasków na szprychy i obaw o koło, to Shimano oficjalnie aprobowało niektóre odblaski np. na koła Dura Ace, CatEye RR-550 takie wąskie długaśne z osobnymi uchwytami "klipsami" na końcach (pewnie są nowsze modele).

Rurki na szprychy są fajne, choć już parę zgubiliśmy. Markowe rurki (z grupy 3M Scotchlite) są drogie, kolejne zamówiłem na próbę u Chińczyka (przez amazon.de).

Widzialność dojeżdżającego do przejścia/przejazdu roweru na oponach z bocznymi paskami odblaskowymi jest o niebo o lepsza (łatwo się o tym przekonać jako kierowca auta), chyba chciałbym żeby UE wymusiła odblaskowe opony na dostawcach (bo niektóre modele opon trudno kupić w wersji reflex).

Doświadczony ostatnio stuknięciem mnie przez auto wyjeżdżające z parkingu, dołożę na koła/szprychy dodatkowe lampki LED, w rodzaju CatEye Orbit, NiteIze SpokeLit lub podobne (może polecicie jakiś dobry model od Chińczyka?).

PYTANIE co do folii odblaskowych:

Czy w razie potrzeby (np. chęci sprzedaży roweru) folia samoprzylepna da się bezinwazyjnie usunąć z roweru?

Napisano

Jednak odblasków nie założę ze względu na szprychy cieniowanie na których mam kola zaplecione. Dodałem opaskę odblaskową na sztyce roweru z daleka ja widać. Do tego na plecaku, rękawicach, kasku mam odblaski oraz lampki przód i tył.

• 1 rok później...
Napisano

3M jest fajne, ale nie widziałem w ofercie pomarańczowych, a prawo pozwala tylko na takie odblaski na szprychach. Nie wiem czy jest sens ryzykowania mandatem za inny kolor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...