Skocz do zawartości

[tarcza] trzeszczy

teston

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie - mam hamulce Magura, z przodu tarcza 180 mm i przy mocniejszym hamowaniu słychać trzeszczenie. Najprawdopodobniej są to odgłosy pracującego połączenia tarcza-piasta. Rozkręciłem, zapodałem trochę towotu, dałem nowe śruby i jest nieco lepiej, ale nie idealnie. Może jest jakiś preparat/pasta tłumiąca do takich połączeń - możecie coś podpowiedzieć ? Klej Loctite, to chyba byłaby przesada ?

T.

Napisano

Crossride, kupiłem używkę na Allegro. Oddawanie z takich czy innych przyczyn nie wchodzi w rachubę. Możesz rozwinąć temat podejrzeń ?

Napisano

Te piasty mają głupią konstrukcję. Są wykonane z dwóch elementów i klejone. Niektóre egzemplarze rozklejają się, co skutkuje takimi efektami przy hamowaniu. Na gwarancji koła są wymieniane od ręki, stąd propozycja.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dzięki Fenthin, diagnoza jak najbardziej poprawna. Po wymianie piasty jest błoga cisza, a starą piastę można w rękach przekręcać. No i cofam swoje słowa, iż nie ma sensu z tym walczyć: strach pomyśleć, jakie było obciążenie szprych podczas hamowania (odkształcanie koła) a potem zwalniania hamulca (powrót).

No i temat zdecydowanie nie z działu hamulców B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...