teston Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 Jak w temacie - mam hamulce Magura, z przodu tarcza 180 mm i przy mocniejszym hamowaniu słychać trzeszczenie. Najprawdopodobniej są to odgłosy pracującego połączenia tarcza-piasta. Rozkręciłem, zapodałem trochę towotu, dałem nowe śruby i jest nieco lepiej, ale nie idealnie. Może jest jakiś preparat/pasta tłumiąca do takich połączeń - możecie coś podpowiedzieć ? Klej Loctite, to chyba byłaby przesada ? T.
gruber69 Napisano 20 Kwietnia 2018 Napisano 20 Kwietnia 2018 Same śruby zazwyczaj mają już klej (niebieski). Smaru się pod tarczę nie daje. Trzeba to dobrze oczyścić i wtedy działać dalej. Tarcza na pająku czy jednoczęściowa?
teston Napisano 25 Kwietnia 2018 Autor Napisano 25 Kwietnia 2018 Piasta Marvic, tarcza jednoczęściowa.
Fenthin Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Czyli moje podejrzenia były słuszne. Jeszcze powiedz, że koła Crossone lub Crossride. Jeśli masz nadal gwarancję, możesz od razu oddawać.
teston Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Napisano 26 Kwietnia 2018 Crossride, kupiłem używkę na Allegro. Oddawanie z takich czy innych przyczyn nie wchodzi w rachubę. Możesz rozwinąć temat podejrzeń ?
Fenthin Napisano 26 Kwietnia 2018 Napisano 26 Kwietnia 2018 Te piasty mają głupią konstrukcję. Są wykonane z dwóch elementów i klejone. Niektóre egzemplarze rozklejają się, co skutkuje takimi efektami przy hamowaniu. Na gwarancji koła są wymieniane od ręki, stąd propozycja.
teston Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Napisano 26 Kwietnia 2018 OK, dzięki. Czyli nie ma sensu z tym walczyć.
teston Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Napisano 6 Czerwca 2018 Dzięki Fenthin, diagnoza jak najbardziej poprawna. Po wymianie piasty jest błoga cisza, a starą piastę można w rękach przekręcać. No i cofam swoje słowa, iż nie ma sensu z tym walczyć: strach pomyśleć, jakie było obciążenie szprych podczas hamowania (odkształcanie koła) a potem zwalniania hamulca (powrót). No i temat zdecydowanie nie z działu hamulców
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.