Skocz do zawartości

[Opona] Problem z łataniem opony klejem TipTop

KarolekKrasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Mam problem z klejem TipTop. Niech ktoś mi łaskawie wytłumaczy jak go używać. Klej jest niebieski, nie za gęsty (tubka 4 g.) a na filmach jest przeźroczysty

Jak go nakładam to mam to niebieskie (klej) rozsmarować do przeźroczystości czy na to kleić ? Coś mam odczekać przed klejeniem czy od razu przykładać łatkę ? Nie mogę w sieci żadnej instrukcji na ten temat.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Klej niebieski TipTop to najprawdopodobniej klej Cement BL i jest stosowany do klejenia łatek do opon. W zestawach naprawczych do dętek Rema TipTop razem z łatkami dostarcza klej SVS-VULC i jest on przeźroczysty.

Napisano

jak posmarujesz niebieskim musisz odczekać aż klej podeschnie, sprawdzasz to dotykając palcem kleju, jeżeli łapie Ci palec klej wtedy dopiero nakładasz łatkę i dociskasz, na filmie jest przezroczysty bo to klej do dętek :)

Napisano
Teraz, autsajder napisał:

jak posmarujesz niebieskim musisz odczekać aż klej podeschnie

to dotyczy też kleju przeźroczystego zaleca się odczekać ok. 10-15 min tak aby klej wszedł w reakcję z gumą.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie martw się. Już łatałem nim dętki nie raz w terenie. Jak łatka dobra, to będzie trzymać. Jedynie nie polecam z najtańszymi używać, nie zaklei się za nic. Jakiej marki były, nie powiem, dostałem ją znajomego. Poniżej TIP TOP-a osobiście nie polecam schodzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...