KarolekKrasek Napisano 15 Kwietnia 2018 Napisano 15 Kwietnia 2018 Witajcie. Mam problem z klejem TipTop. Niech ktoś mi łaskawie wytłumaczy jak go używać. Klej jest niebieski, nie za gęsty (tubka 4 g.) a na filmach jest przeźroczysty Jak go nakładam to mam to niebieskie (klej) rozsmarować do przeźroczystości czy na to kleić ? Coś mam odczekać przed klejeniem czy od razu przykładać łatkę ? Nie mogę w sieci żadnej instrukcji na ten temat.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 15 Kwietnia 2018 Kup sobie łatki samoprzylepne, to nie będzie problemu
KarolekKrasek Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Napisano 15 Kwietnia 2018 Dzięki, ale osobiście wolę wulkanizować dziury.
Gawel76 Napisano 15 Kwietnia 2018 Napisano 15 Kwietnia 2018 Jak jest niebieski to smaruj na niebiesko.Odczekaj 1 min przyklej łatkę i dociśnij
KarolekKrasek Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Napisano 15 Kwietnia 2018 Ok. A piszesz z praktyki, teorii czy może sam używasz takiego zestawu ?
Gawel76 Napisano 15 Kwietnia 2018 Napisano 15 Kwietnia 2018 Ja używam łatek samoprzylepnych.Z doświadczenia wiem że trzeba odczekać aż rozpuszczalnik odparuje i wtedy kleić
KarolekKrasek Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Napisano 15 Kwietnia 2018 Dobrze, dziękuję za wypowiedź. Zobaczymy czy może trafi się tutaj jakiś praktyk tego kleju
sztorm Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Klej niebieski TipTop to najprawdopodobniej klej Cement BL i jest stosowany do klejenia łatek do opon. W zestawach naprawczych do dętek Rema TipTop razem z łatkami dostarcza klej SVS-VULC i jest on przeźroczysty.
autsajder Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 jak posmarujesz niebieskim musisz odczekać aż klej podeschnie, sprawdzasz to dotykając palcem kleju, jeżeli łapie Ci palec klej wtedy dopiero nakładasz łatkę i dociskasz, na filmie jest przezroczysty bo to klej do dętek
sztorm Napisano 3 Maja 2018 Napisano 3 Maja 2018 Teraz, autsajder napisał: jak posmarujesz niebieskim musisz odczekać aż klej podeschnie to dotyczy też kleju przeźroczystego zaleca się odczekać ok. 10-15 min tak aby klej wszedł w reakcję z gumą.
KarolekKrasek Napisano 22 Maja 2018 Autor Napisano 22 Maja 2018 Ale ten niebieski też dobrze klei. Załatałem dziurę i jest ok. Pytanie jak długo
Dziubek Napisano 22 Maja 2018 Napisano 22 Maja 2018 Nie martw się. Już łatałem nim dętki nie raz w terenie. Jak łatka dobra, to będzie trzymać. Jedynie nie polecam z najtańszymi używać, nie zaklei się za nic. Jakiej marki były, nie powiem, dostałem ją znajomego. Poniżej TIP TOP-a osobiście nie polecam schodzić.
KarolekKrasek Napisano 22 Maja 2018 Autor Napisano 22 Maja 2018 To wszystko jest dla mnie już jasne. Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.