Skocz do zawartości

[piasta] uszkodzona piasta - co dalej?

miszko333

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć, posiadam rower author z piastami quando, przednia piasta nawala. ( przed publikacją tego posta upewniłem się na 100% że to piasta nawala, poszperałem trochę na tym forum) moje pytanie brzmi co dalej? nie chcę zanosić do serwisu, chciałbym się nauczyć co i jak to się robi. bardzo prosiłbym o wytłumaczenie

• Mod Team
Napisano
21 minut temu, miszko333 napisał:

przednia piasta nawala.

Rozwiń ten wątek jeśli chcesz jakiejś pomocy od kogoś innego niż od wróżbity.

P.S. Ortografia!. Proszę stosować się do zasad pisowni, tj. duże litery, kropki itd.

Napisano

Chodzi mi mniej więcej o to, że koło nie obraca się tak jak ma się obracać, tylko dziwnie się kołysze podczas obrotu. Nie wiem jak to inaczej wyjaśnić. Nie jest to na pewno kwestia mocowania. Wyciągałem koło i pokręciłem - nadal obraca się kołysząc nieregularnie. Co to może być?

Napisano

Jeśli złapiesz za koło zamontowane w widelcu i przy próbie ruszania nim na boki czujesz luzy i stukanie to jest wina piasty i zużytych łożysk. Jeśli wirujące koło faluje na boki to jest wina krzywej obręczy (czasem opony) i wymaga centrowania, a piasta jest w porządku.

Napisano

Kurczę, przeczytałem twoją odpowiedź i zdałem sobie sprawę jak mocno się myliłem. Wychodzi na to, że koło potrzebuje centrowania, nie ma żadnych luzów ani nie stuka. Pytanie co z tym teraz dalej, czy centrowanie to czynność którą nowicjusz wykona bezproblemowo?

Napisano

Jest to do zrobienia, ale jak nie chcesz sobie zepsuć koła to lepiej oddaj do serwisu. Nie znam Poznańskich realiów, ale w Kielcach koszt centrowania zaczyna się od 20 zł zależnie od wielkości bicia.

Koła centruje się w specjalnym uchwycie (centrownicy) odpowiednio napinając i luzując szprychy. Niektórzy ponoć robią to nawet bez wyjmowania koła z roweru, ale wg mnie tak to można koła w ukrainie poprawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...