kombiii Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Z tego co wiem, tyłek do nowego siodełka przywyczaja się i przez 100 km. Jeździłbym nadal.
Track Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Mój tyłek po pierwszych 10 kilometrach stwierdza tak czy nie, niektóre tyłki po przymiarce na "sucho" mówią tak lub nie, ewentualnie - może, trza się wsłuchać w mowę tyłka
th00rop Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Według cyrkla, którym mnie zmierzyli wyszło, że najlepsze bedzie L2. Po montażu i przejechaniu po pierwszej nierówności już czułem jak kości odbijają się od korpusu siodełka. Podmianka na L3 pomogla, ale nie do końca jestem przekonany czy to właśnie to.
th00rop Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Byłem dzisiaj w innym sklepie gdzie mieli trochę tych siodełek i to fajnych firm Fizik, WTB, Selle Royale. Ogólnie zauważyłem, że te które były na stanie wydawały się bardzo twarde, ale miałby jakby nieskończoną ilość pianki - wciskałem kciuk i ledwo wyczułem skorupę. Jeżeli się nie mylę, tak gęsta pianka sprawdzi się na dłuższych przejazdach, ale żadne z tym siedzisk nie miało otworu, a jestem w z tych, który wierzy w wyższość dziury w siodełku
Mod Team michuuu Napisano 6 Czerwca 2018 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2018 6 godzin temu, th00rop napisał: ale żadne z tym siedzisk nie miało otworu Wystarczy kanał biegnący wzdłuż siodełka. Zimą przez dziurę wieje.
th00rop Napisano 6 Czerwca 2018 Napisano 6 Czerwca 2018 Jestem na początku przygody rowerowej więc jazdy zimą nie przewiduję Niestety nie mieli siodełek testowych, ale WTB mnie zaciekawiło przez tą właśnie mocno spienioną gąbkę i spoko cenę.
Suraj Napisano 6 Czerwca 2018 Napisano 6 Czerwca 2018 http://allegro.pl/zelowe-siodelko-rowerowe-wittkop-twin-medicus-1-0-i7379127581.html#thumb/6 a ja od siebie mogę polecić to, super wygodne, jest miekkie, dobrze dopasowuje się do 4 liter i jest tanie. Czuć przyjemną amortyzację. Przejechałem na nim około 500 km i zostanę na dłużej. Jeżdżę rekreacyjnie po płaskim asfalcie i ścieżkach rowerowych na dystansach od 10 do 35 km.
th00rop Napisano 6 Czerwca 2018 Napisano 6 Czerwca 2018 Chce przymierzyć jeszcze WTB Rocket i może coś z nowych modeli Specialized albo Selle Italia. Co do Rocketa, to wersja Pro od Race różni się jedynie wypełnieniem? Wszystkie rodzaje Rocketa mają taki sam kształt, bo w internecie na zdjęciach wyglądają różnie? Chodzi mi głównie, żeby pod tyłkiem był szeroki, a zaraz za szybko się zwężał, bo mam szerokie udziska. A w sieci jeden wygląda właśnie na taki mocno wyprofilowany, a drugi już mniej.
th00rop Napisano 22 Czerwca 2018 Napisano 22 Czerwca 2018 Zamówiłem Rocketa 142mm i 150mm. Nie mogę go dopasować do swojego tyłka Albo czuje jak mnie gniecie w jajka, albo nosek jest już za nisko i ciągle siedzę napięty, bo czuje jak zjeżdżam z siodełka. Zaryzykuje jeszcze z siodełkiem od Speca - może phenom comp, chociaż pewnie okaże się totalną deseczką (nie chciałbym wybierać pufy). Rocket pod tym względem był spoko. Jak znam życie, to skończy się na jakimś budżetowcu, bo ciągłe zamawianie siodełek za 200+ i ich przymierzanie, to trochę średni interes.
robertrobert1 Napisano 23 Czerwca 2018 Napisano 23 Czerwca 2018 Zamów Brooksa i będziesz miał kłopot z głowy.
th00rop Napisano 23 Czerwca 2018 Napisano 23 Czerwca 2018 Tylko, że te siodła na konia jakoś średnio mi się podobają. Potrzeba czasu żeby się ułożyło jak trzeba. No i znowu wygląd :| Ale dzięki za radę, rozważę tę propozycję.
kombiii Napisano 23 Czerwca 2018 Napisano 23 Czerwca 2018 Ja słyszałem wiele dobrego o siodłach "dla konia". Jak jedziesz na rowerze, siodła nie widać. Gdyby nie pomiar mojego tyłka i idealnie dobrane siodełko, brałbym właśnie Brooksa.
th00rop Napisano 23 Czerwca 2018 Napisano 23 Czerwca 2018 Mnie też zmierzyli, ale testowe Selle Italia nie było do konca tym czego szukałem, chociaż było chyba najwygodniejszy z dotychczasowych . Przemyśle jeszcze tego Brooksa.
robertrobert1 Napisano 23 Czerwca 2018 Napisano 23 Czerwca 2018 Siodło na konia? Czy aby na pewno? Oj kolego, mało Ty wiesz o siodłach. https://www.brooksengland.com/cambium/
th00rop Napisano 23 Czerwca 2018 Napisano 23 Czerwca 2018 3 godziny temu, robertrobert1 napisał: Siodło na konia? Czy aby na pewno? Oj kolego, mało Ty wiesz o siodłach. https://www.brooksengland.com/cambium/ Ta seria faktycznie wygląda już mniej "rekreacyjnie", ale cena też zawodowa... C17 to 162 mm szerokości C15 to 140 mm. Jeżeli według pomiaru selle italia, odpowiednia dla mnie szerokość to 143 mm, to wybrać C15? Według tabeli na stronie Brooksa C17 jest polecane dla pozycji 60°. To mi się podoba http://www.brooksengland.pl/kategoria/brooks/cambium-c15-carved-all-weather-meskie
robertrobert1 Napisano 24 Czerwca 2018 Napisano 24 Czerwca 2018 9 godzin temu, th00rop napisał: Ta seria faktycznie wygląda już mniej "rekreacyjnie", ale cena też zawodowa... To mi się podoba http://www.brooksengland.pl/kategoria/brooks/cambium-c15-carved-all-weather-meskie Cena zawodowa ale to są siodełka na kilkanaście lat co najmniej. Inne siodła wymieniasz co kilka lat.
th00rop Napisano 24 Czerwca 2018 Napisano 24 Czerwca 2018 6 godzin temu, robertrobert1 napisał: Cena zawodowa ale to są siodełka na kilkanaście lat co najmniej. Inne siodła wymieniasz co kilka lat. True, zdaję sobie z tego sprawę. Amortyzacja w tym siodełku wynika z jego budowy - skóra/guma, która ugina się pod ciężarem ciała i tłumi nierówności? Widziałem na filmiku jak uderzali je młotkiem. Zwykły C15 cambium carved od "all weather" różni się tylko powłoką jaką są pokryte, aby zapewnić ochronę?
kombiii Napisano 25 Czerwca 2018 Napisano 25 Czerwca 2018 W dniu 24.06.2018 o 01:12, th00rop napisał: Według tabeli na stronie Brooksa Nie mogę znaleźć tej tabeli, mógłbyś podlinkować?
th00rop Napisano 25 Czerwca 2018 Napisano 25 Czerwca 2018 2 godziny temu, kombiii napisał: Nie mogę znaleźć tej tabeli, mógłbyś podlinkować? Tabela jest w linku do siodełka C15.
Mod Team michuuu Napisano 25 Czerwca 2018 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2018 22 godziny temu, robertrobert1 napisał: ale to są siodełka na kilkanaście lat co najmniej Nie neguję zalet ale w związku z tym, że nie miałem okazji spróbować mam pytanie: Jak ma się długowieczność Brooksa przy zmianie ramy i ewentualnej zmianie pozycji (geometria)? Jak już "ułożone" siodełko wtedy funkcjonuje?
Track Napisano 7 Lipca 2018 Napisano 7 Lipca 2018 Przejechałem dotychczas około 900 km na swoim B17 Narrow Imperial i mogę powiedzieć tylko jedno, to jest to czego oczekiwałem. Dziękuję jeszcze raz szczególnie dla kolegi Pitof i robertrobert1.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.