Skocz do zawartości

[koła] czy warto przechodzić z 26" na 27.5"?

Mihauok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim! 
Stoję przed nie lada wyborem. Zaczynam swoją przygodę ze ściganiem w XC, rama to chińczyk, karbonowa, a moje koła to stare dobre 26" - wyjątkowo lekkie, komplet kół to ok. 1400g. Zastanawiam się teraz nad kupnem kół 27.5" o wadze 1520g, zrobieniem ich na tubeless itp. I tutaj moje pytanie - czy te 1,5" na plus w rozmiarze koła da mi lepsze osiągi roweru niż obecne 26"?  Czekają mnie zawody równo za miesiąc i chciałbym wiedzieć, czy opłaca się inwestować w te koła, czy lepiej zostać przy swoich. 29" nie biorę pod uwagę, bo musiałbym za dużo części zmieniać w rowerze. Dajcie znać co o tym sądzicie, za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Napisano
24 minuty temu, Piter233 napisał:

Chcesz zmienić same koła? Jak tak to niezbyt dobry pomysł. Wejść wejdzie, ale mogą być problemy z miejscem na błoto itp. Jeździj dalej na 26.

Miejsce na błoto by zostało. Zastanawia mnie po prostu czy wszystko to jest warte zachodu i pieniędzy.

Napisano

Jak dla mnie - nie. Jak masz dobry komplet kół to jeździj na nich. Każde koło ma swoje wady i zalety. No i brutalna prawda jest taka że to kolarz napędza rower, a nie odwrotnie. Jak ktoś nie ma wyrobionej nogi to nawet na najlepszym sprzęcie polegnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...