phoe Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Omg, kup lejek za 15zł, za 10-15zł 100ml oleju mineralnego i za 2zł w markecie nóż do tapet... i skróć ten przewód zamiast robić z siebie kalekę! Albo kup hamulce w sklepie i powiedz żeby Ci je zamontowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niko00 Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 7 minut temu, Kaiketsu napisał: Kurcze, oba sklepy odpowiedziały mi, żebym spadał nie prowadzą docinania. To jeszcze podpytam na odchodne... czy znacie dobry punkt w Warszawie, który zrobi to za mniej, niż 50 PLN? oczywiście przyniósłbym im hamulce same, bez roweru Zadzwoń do tbike i zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemogg Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 cześć serwis na Warszawa Falenica ul. Michalinki 12 tzn. dojeżdżasz SKM do stacji warszawa falenica i dalej rzut beretem z buta ja dochodzę, jak nie mieli roboty chłopaki wybili mi miskę sterów za kebaba i to takiego nienajwiekszego zadzwoń i potarguj się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaiketsu Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 3 godziny temu, przemogg napisał: cześć serwis na Warszawa Falenica ul. Michalinki 12 tzn. dojeżdżasz SKM do stacji warszawa falenica i dalej rzut beretem z buta ja dochodzę, jak nie mieli roboty chłopaki wybili mi miskę sterów za kebaba i to takiego nienajwiekszego zadzwoń i potarguj się Super, o to chodziło 4 godziny temu, phoe napisał: Omg, kup lejek za 15zł, za 10-15zł 100ml oleju mineralnego i za 2zł w markecie nóż do tapet... i skróć ten przewód zamiast robić z siebie kalekę! Albo kup hamulce w sklepie i powiedz żeby Ci je zamontowali. z kosztami wysyłki tych zabawek wyjdzie tyle samo, co oddanie do przeciętnego serwisu, a tam przynajmniej nie spierdzielą/zapowietrzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Hamulce i tak powinieneś przynajmniej raz lub 2 razy w roku odpowietrzyć lub przelać, zakup lejka i oleju jest konieczny jak maja Ci służyć długo! Tylko tu szukasz bezobsługowych, a takich już nie ma, stare Shimano co prawda działały bez serwisu kilka dobrych lat z reguły, ale z serwisem jeszcze dłużej! Serwisy z reguły nie chcą montować nie swoich hamulców z prostego powodu, jak się oszczają, powiesz że to ich wina, a w cale tak nie musi być, po prostu kiepska jakość Shimano jaką mamy od kilku już lat. Identycznie masz z samochodem, żaden szanujący się warsztat nie pozwoli Ci kupić części do np rozrządu, jak ma na jego wymianę dać gwarancje i wziąć odpowiedzialność że będzie działał prawidłowo, podobnie z hamulcami w rowerze. Kup w lokalnym sklepie i poproś o montaż, lub kup przez internet i sam je skróć. Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaiketsu Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) hamulce to ja sobie sam zamontuję przerasta mnie tylko wizja docinania i odpowietrzania tego od razu po kupnie. Chciałbym chociaż rok pojeździć na takich "żyletach od producenta" bez paskudzenia w tym ;)) Lokalsi mają niestety FATALNE ceny (centrum Warszawy), na ogół nawet 2x większe, niż sklepy w necie... pozostaje albo skrócić samemu, albo podbić do Panów z Falenicy. Spróbuję z tym drugim Chociaż widzę, że na rowerek.pl dają te wszystkie oliwki, narzędzia i inne zabawki do kompletu przy kupnie... hmmm... może spróbuję? Dzięki wszystkim, jak coś spierdzielę to będę tu płakał Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez Kaiketsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Jeżeli dolejesz oleju po skróceniu będziesz miał dokładnie takie same żylety, a może nawet lepsze? Shimano są z reguły dobrze zalane i odpowietrzone, ale można mieć pecha i przyjdzie Ci egzemplarz, troszkę zapowietrzony i tak czy smak musialbyś dlubać. Kolejna sprawa - kupując w pudełku zawsze otrzymujesz, cały komplet akcesoriów potrzebnych do skrócenia - oliwkę z insertem, oraz plastikowe elementy, którymi możesz ścisnąć przewód i wkręcić w imadło chcąc nabić insert. Jedyne co jest Ci potrzebne dodatkowo, to niewielki młotek (lub inny przedmiot, którym wbijesz insert w przewód), strzykawka lub oryginalny lejek shimano, do wkręcenia w klamkę i odrobina płynu. Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez sznib nie cytujemy posta poprzedzającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja na moich XT 785 sprawdzałem i na upartego po skróceniu można jeździć bez odpowietrzenia, ale to głupota, zbiorniczek u góry ma trochę miejsca na powietrze. A Ci internetowi "skracacze", podejrzewam że własnie tak robią, skróci, skręci hamulec i wysyła. "procedura" skrócenia jest aż tak banalna, że prostsza być już nie może, odpowietrzenie tak samo , wkręcić lejek, nalać do niego oleju i nacisnąć klamkę kilka razy. Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaiketsu Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 jeśli to takie proste, to może się skuszę. Chętnie bym też od razu wymienił klocki na ceramiki, bo nie znoszę piszczenia, a tam wszędzie żywiczne pchają... polecicie jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Eeee zywiczne sa najcichsze, są jeszcze metaliczne czy półmetaliczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaiketsu Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 To musiałem jakieś głupoty przeczytać - że niby ceramiki najlepsze, a żywiczne najgorsze. Tym lepiej OK, to jeszcze raz - dzięki za pomoc wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 17 Kwietnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Bo w sumie tak jest. Żywiczne są najsłabsze i najszybciej się zużywają, plus to ciche działanie. Pośrodku są klocki półmetaliczne, jako taki "złoty środek", a najsilniejsze i najbardziej trwałe są metaliki i ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 A ja zawsze miałem wrażenie, że właśnie organiki najmocniej łapią. To, że lecą moment to insza inszość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 17 Kwietnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Ważne jest też jakiej firmy klocki, a od tego jest osobny temat. Ja teraz mam metaliki EBC Gold i są bardzo mocne, bez porównania z żywicznymi Shimano, czy półmetalikami Alligatora, które niedawno używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Odnośnie klocków to trochę nie ten temat. W każdym razie fabrycznie w m6000/m615 są organiczne i grzechem byłoby ich nie zjeździć do końca ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi