KOOKY22 Napisano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Witam panowie. Na pewno gdzieś to jest ale zrozumcie mnie nie mam kiedy mam dynamiczny tryb pracy i dochodzą obowiązki w domu i nie mam czasu na surfowanie o internecie. Nawiązując do tematu jak prawidłowo powinien wyglądać rowerzysta (chodzi mi o kamizelkę odblaskową) czy jest ona konieczna czy m9zna mieć koszulkę/kurtkę z elementami odblaskowymi? Rower oczywiście wyposażony mam w oświetlenie natomiast ma dylemat dotyczący górnego ubioru. Ładnie wygląda w koszulce z elementami odblaskowymi a nie jakaś tania kamizelka 10 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Kamizelka w świetle prawa, nie jest obowiązkowym elementem ubioru rowerzysty. Dotyczy to zarówno obszaru zabudowanego jak i niezabudowanego w dzień jak i w porze nocnej. Osobiście nie stosuję kamizelki odblaskowej zwłaszcza w nocy gdyż nie widać kierunków ręki czyli skrętu. Zdecydowanie rozsądniej jest jeżdzić w jasnym kontrastowym odzieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOOKY22 Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Nikt więcej się nie wypowie sie na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steve69 Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Przecież dostałeś odpowiedź na swoje pytanie. Czego więcej oczekujesz? -- Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 43 minuty temu, KOOKY22 napisał: Nikt więcej się nie wypowie sie na ten temat? No to ja się wypowiem. Kamizelka w świetle prawa, nie jest obowiązkowym elementem ubioru rowerzysty. Dotyczy to zarówno obszaru zabudowanego jak i niezabudowanego w dzień jak i w porze nocnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOOKY22 Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Troszkę mało przekonujące. Planuję nocny przejazd rowerem i zanim to zrobię chciałem się w 100% dowiedzieć jak to jest z ta kamizelką? Jeśli jest konieczna kamizelka badz można zastosować koszulki/kurtki rowerowe z elementami odblaskowymi to na pewno zainwestował bym w kurtke badz koszulke niż jakąś śmieszną kamizelkę. Uwielbiam jaskrawe kolory, stąd moje pytanie. Teraz, bbc napisał: No to ja się wypowiem. Kamizelka w świetle prawa, nie jest obowiązkowym elementem ubioru rowerzysty. Dotyczy to zarówno obszaru zabudowanego jak i niezabudowanego w dzień jak i w porze nocnej. No to za co te mandaty sypali. Za brak kamizelek? Po 500 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Przykład. Może być link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Tak to obecnie wygląda: "Od 31 sierpnia 2014 roku, każdy pieszy, który porusza się wieczorem po drodze poza obszarem zabudowanym, musi mieć odblask umieszczony w sposób widoczny dla kierujących. Za jego brak grozi mandat w wysokości nawet do 500 zł." Jak pisali poprzednicy, ten "odblaskowy" obowiązek nie dotyczy rowerzystów, bo to rower - czyli pojazd - a nie kierujący nim, musi być wyposażony zgodnie z przepisami. Jeśli jednak będziesz pchał rower (np. z powodu "kapcia"), to automatycznie stajesz się pieszym i musisz mieć odblaski (niekoniecznie kamizelkę)... http://www.zinfo.pl/artykuly/24399 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOOKY22 Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 16 godzin temu, KOOKY22 napisał: No to za co te mandaty sypali. Za brak kamizelek? Po 500 zł Mandaty? A konkretnie kto, komu i kiedy? Jakiś rowerzysta dostał mandat 500zł za brak kamizelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOOKY22 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Przepraszam. Faktycznie to piesi mają obowiązek kamizelkę mieć nie rowerzyści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Kwietnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Piesi tez nie mają obowiązku mieć kamizelki, tylko odblask jakiś. Jak na razie kamizelki są zalecane, ale nie obowiązkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 jak napisał @sznib to piesi mają mieć odblask jeżeli poruszają się poza terenem zabudowanym. w terenie zabudowanym mogą sobie chodzić w środku ubrani cali na czarno i szybciej zginą niż mandat dostaną (dużo szybciej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOOKY22 Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 A jak to jest z alkoholem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Teraz, KOOKY22 napisał: A jak to jest z alkoholem? Alkohol możesz przewozić na rowerze w dowolnej postaci. Nie potrzebuje ani kamizelki ani odblasków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOOKY22 Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Jestem w trasie i akurat spotkała mnie taka sytuacja że przyjechali do karczmy grupa 10 ludzi i kupiła po jednym piwie. Jak to jest traktowane w świetle prawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Kupować zawsze mogą a nawet mogą je wypić. Pytanie jest tylko co dalej zamierzają zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOOKY22 Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 16 minut temu, robertrobert1 napisał: Kupować zawsze mogą a nawet mogą je wypić. Pytanie jest tylko co dalej zamierzają zrobić? Wypili po jednym i pojechali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 W świetle prawa ... złamali prawo. W praktyce jednak gdy przemieszczamy się po drogach gruntowych zachodzi małe prawdopodobieństwo aby alkohol przyczynił się do jakiś skutków negatywnych. Jeśli ktoś potrafi kontrolować się to można bezkarnie dużo wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 W dniu 15.04.2018 o 17:27, robertrobert1 napisał: W świetle prawa ... złamali prawo. No tego nie wiesz. Nikt nie zmierzył im zawartości alkoholu we krwi. A u nas nie Rosja i dopuszczalna zawartość wynosi 0,2 promila więc mogli się zmieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.