szczepanma Napisano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Chce kupić pierwszy raz na pierwszą jazdę dziecka fotelik na kierownicę na przód dla dziecka w wieku 16 miesięcy. Chcę przedni żeby dziecko mogło podziwiać widoki i mieć go na oku. Mnie tato kiedyś woził w takim wiklinowym i nadal go mam ale mam do niego obawy. Rower to rama męska, 26" koła ale pewno zmienię rower wiec pytam o coś uniwersalnego żeby można było przełożyć. Ewentualnie wsadzić też na składak Wigry. Słyszałem o firmie WeeRide, podobno dobre. Może coś mi doradzicie w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Fotelików na kierownicę nie ma. To niebezpieczne. Są na ramę, między kierownicą a Tobą. Hamax poszukaj. Poprawka. Montowane widzę, że sa. Fotelik wciąż będzie między kierownicą a Tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepanma Napisano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Dzeki ci za odpowiedz. Jest juz maj wiec zakupilem fotelik dla dziecka Hamax jak radziles, niestety na aukcji byl zly opis. Mial byc na przod a okazalo sie ze jest na tyl (w specyfikacji jest na przod). Nie wiem czy hamax produkuje w ogole fotelik na przod, bo jakos nic nie widze. Pytanko jeszcze mam o szybki demontaz fotelika i montaz na innym rowerze. Widze ze fotelik na tyl na takie magiczne pudelko ktore pozwala na mocowanie fotelika i momentalne go wypiecie a czy fotelik na przod tez posiada taki myk? Bo raz ja a raz zona bedziemy wozic dziecko na dwoch roznych rpwerach i chcialbym aby to bylo przekladane momentalnie. Dzieki za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 20 Maja 2018 Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Kup samo mocowanie do ramy ( takie samo jak w zestawie z fotelikiem - możesz szukać uzywanego ) zamontujesz na drugim rowerze i przekładka to kilka sekund. ( mam na myśli że fotelik w obu przypadkach będzie tak samo montowany tyle, że będzie miał dwa mocowania do ramy i przekładasz tylko fotelik ) Oczywiście będzie montowany na tył. https://www.olx.pl/oferta/uchwyt-montazowy-do-fotelika-rowerowego-hamax-CID88-IDudVkr.html#2856091832 https://www.olx.pl/oferta/hamax-uchwyt-fotelika-CID88-IDupy0H.html#2856091832 https://www.olx.pl/oferta/mocowanie-hamax-do-fotelikow-rowerowych-CID767-IDuc8YX.html#605f8e8ee7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepanma Napisano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Dzieki, pewno kupie to mocowanie jesi tylko nie oddam fotelika, napisalem do goscia i czekam na odpowiedz.Czyli nie ma Hamax ana przod ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 20 Maja 2018 Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Nie wiem do końca, ale lepiej wg. mnie jeśli fotelik jest z tyłu. Rower lepiej skręca, widzisz więcej itp itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIY Napisano 21 Maja 2018 Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 W dniu 11.04.2018 o 12:53, szczepanma napisał: Chce kupić pierwszy raz na pierwszą jazdę dziecka fotelik na kierownicę na przód dla dziecka w wieku 16 miesięcy. Chcę przedni żeby dziecko mogło podziwiać widoki i mieć go na oku. Mnie tato kiedyś woził w takim wiklinowym i nadal go mam ale mam do niego obawy. Rower to rama męska, 26" koła ale pewno zmienię rower wiec pytam o coś uniwersalnego żeby można było przełożyć. Ewentualnie wsadzić też na składak Wigry. Słyszałem o firmie WeeRide, podobno dobre. Może coś mi doradzicie w tym temacie. Jeśli chodzi o dobór fotelika to jako ojciec dwójki rowerowych dzieci polecę..... przyczepkę Też rozważaliśmy fotelik ale: -jak z tyłu to dziecko podziwia jedynie nasze plecy -jak z przodu to niebezpiecznie i dość mocno potrafi krępować "woźnicę" -konieczność założenia dziecku kasku a dla najmłodszych ciężko dobrać i dopasować -masakruje środek ciężkości i buja rowerem -brak możliwości "rozsądnego" przespania się dziecka -jedyny plus fotelika to chyba rozmiar/łatwość przechowywania W przyczepce dziecko widzi wszystko, nie buja nim na boki, może się przespać, do bagażnika wziąć zabawki, może jechać rodzeństwo albo dziecko znajomych/rodziny, można podjechać na zakupy, z reguły jest siatka zabezpieczająca przed komarami i folia przeciwdeszczowa, no i wg mnie jest przede wszystkim bezpieczniej - przy upadku dziecko/dzieci nadal siedzą bezpieczne przypięte pasami, dodatkowo mają dookoła "klatkę bezpieczeństwa". Wiem, że już kupiłeś/aś fotelik, ale może porada przyda się innym do podjęcia decyzji. My natrzaskaliśmy mnóstwo kilometrów z naszą przyczepką (Trek Gobug), po wszelakim terenie i w każdych warunkach atmosferycznych (pierwsze jazdy jak młody miał 10 miesięcy). Jak było zimno to folia i dzieciakom kocyk, do bagażnika wchodziły nawet dwa wielkie arbuzy :D, często wycieczki po placach zabaw z całą furą swoich zabawek, ponadto przekąski, spanie..... taki rowerowy odpowiednik vw multivana Pozdrawiam DIY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.