Skocz do zawartości

[fotelik dla dziecka] MTB

szczepanma

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupić pierwszy raz na pierwszą jazdę dziecka fotelik na kierownicę na przód dla dziecka w wieku 16 miesięcy. Chcę przedni żeby dziecko mogło podziwiać widoki i mieć go na oku. Mnie tato kiedyś woził w takim wiklinowym i nadal go mam ale mam do niego obawy. Rower to rama męska, 26" koła ale pewno zmienię rower wiec pytam o coś uniwersalnego żeby można było przełożyć. Ewentualnie wsadzić też na składak Wigry. Słyszałem o firmie WeeRide, podobno dobre. 

Może coś mi doradzicie w tym temacie.

• 1 miesiąc temu...

Dzeki ci za odpowiedz. Jest juz maj wiec zakupilem fotelik dla dziecka Hamax jak radziles, niestety na aukcji byl zly opis. Mial byc na przod a okazalo sie ze jest na tyl (w specyfikacji jest na przod). Nie wiem czy hamax produkuje w ogole fotelik na przod, bo jakos nic nie widze. Pytanko jeszcze mam o szybki demontaz fotelika i montaz na innym rowerze. Widze ze fotelik na tyl na takie magiczne pudelko ktore pozwala na mocowanie fotelika i momentalne go wypiecie a czy fotelik na przod tez posiada taki myk? Bo raz ja a raz zona bedziemy wozic dziecko na dwoch roznych rpwerach i chcialbym aby to bylo przekladane momentalnie.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam

Kup samo mocowanie do ramy ( takie samo jak w zestawie z fotelikiem - możesz szukać uzywanego ) zamontujesz na drugim rowerze i przekładka to kilka sekund. ( mam na myśli że fotelik w obu przypadkach będzie tak samo montowany tyle, że będzie miał dwa mocowania do ramy i przekładasz tylko fotelik ) Oczywiście będzie montowany na tył.

https://www.olx.pl/oferta/uchwyt-montazowy-do-fotelika-rowerowego-hamax-CID88-IDudVkr.html#2856091832

https://www.olx.pl/oferta/hamax-uchwyt-fotelika-CID88-IDupy0H.html#2856091832

https://www.olx.pl/oferta/mocowanie-hamax-do-fotelikow-rowerowych-CID767-IDuc8YX.html#605f8e8ee7

W dniu 11.04.2018 o 12:53, szczepanma napisał:

Chce kupić pierwszy raz na pierwszą jazdę dziecka fotelik na kierownicę na przód dla dziecka w wieku 16 miesięcy. Chcę przedni żeby dziecko mogło podziwiać widoki i mieć go na oku. Mnie tato kiedyś woził w takim wiklinowym i nadal go mam ale mam do niego obawy. Rower to rama męska, 26" koła ale pewno zmienię rower wiec pytam o coś uniwersalnego żeby można było przełożyć. Ewentualnie wsadzić też na składak Wigry. Słyszałem o firmie WeeRide, podobno dobre. 

Może coś mi doradzicie w tym temacie.

Jeśli chodzi o dobór fotelika to jako ojciec dwójki rowerowych dzieci polecę..... przyczepkę :) Też rozważaliśmy fotelik ale:

-jak z tyłu to dziecko podziwia jedynie nasze plecy

-jak z przodu to niebezpiecznie i dość mocno potrafi krępować "woźnicę"

-konieczność założenia dziecku kasku a dla najmłodszych ciężko dobrać i dopasować

-masakruje środek ciężkości i buja rowerem

-brak możliwości "rozsądnego" przespania się dziecka

-jedyny plus fotelika to chyba rozmiar/łatwość przechowywania

W przyczepce dziecko widzi wszystko, nie buja nim na boki, może się przespać, do bagażnika wziąć zabawki, może jechać rodzeństwo albo dziecko znajomych/rodziny, można podjechać na zakupy, z reguły jest siatka zabezpieczająca przed komarami i folia przeciwdeszczowa, no i wg mnie jest przede wszystkim bezpieczniej - przy upadku dziecko/dzieci nadal siedzą bezpieczne przypięte pasami, dodatkowo mają dookoła "klatkę bezpieczeństwa".

Wiem, że już kupiłeś/aś fotelik, ale może porada przyda się innym do podjęcia decyzji. My natrzaskaliśmy mnóstwo kilometrów z naszą przyczepką (Trek Gobug), po wszelakim terenie i w każdych warunkach atmosferycznych (pierwsze jazdy jak młody miał 10 miesięcy). Jak było zimno to folia i dzieciakom kocyk, do bagażnika wchodziły nawet dwa wielkie arbuzy :D, często wycieczki po placach zabaw z całą furą swoich zabawek, ponadto przekąski, spanie..... taki rowerowy odpowiednik vw multivana :D

Pozdrawiam

DIY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...