misterbociek Napisano 10 Kwietnia 2018 Napisano 10 Kwietnia 2018 Witam! Mam problem. Przez rok jeździłem rowerem MTB KANDS ENERGY 1500 o rozmiarze 21 cali na kołach 26"'. Z tego co pamiętam rower wydawał mi się krótki i siodełko miałem cofnięte maksymalnie do tyłu. Teraz szukam kolejnego roweru tylko że na kołach 29" i tak patrze i wszędzie pisze że dla mojego wzrostu(długości nogi) ma być rozmiar M czyli 18" i nie wiem co robić... Ogólnie jazda nastawiona na szybką jazdę na powierzchni utwardzonej.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2018 Gdzie będziesz jeździł ? W mieście, czy w lesie ? Jakiej pozycji oczekujesz - rozumiem, że pochylonej ? Jakie masz warunki fizyczne ? Jak nie jesteś pewien niektórych rzeczy, to idź do sklepu i się przymierz do kilku rowerów w różnych rozmiarach - powinno się sporo wyjaśnić, chociaż niektóre rzeczy wyjdą w tzw. praniu.
dran2 Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 10 godzin temu, misterbociek napisał: szybką jazdę na powierzchni utwardzonej. To czemu MTB a nie coś szosowego? Miało by to dodatkową zaletę, twoje pytanie mogło by wtedy doczekać się jakiejś sensownej odpowiedzi. W MTB w odróżnieniu od szosy nie ma dziś jednego sensownego sposobu mierzenia rozmiaru ramy, bo każda rama jest inna i nie da się jej określić jednym parametrem, ani tym bardziej porównać rozmiarów ram różnych producentów i modeli podając długość jednej rurki jak robi się to w szosach. W MTB musisz szukać tabelki dla danego modelu gdzieś na stronie producenta albo samemu wiedzieć czego chcesz i kupować na podstawie całej tabelki z geometrią ramy. Ufanie uniwersalnym zasadom może skończyć się dobraniem złego rozmiaru.
misterbociek Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Napisano 11 Kwietnia 2018 W kands i np kros rozmiary są niby te same w tabelach ale nie wiem jak z geometrią :/ Myślałem nad rowerem crossowym ale nie widzę nic ciekawego. Ogólnie musi być amortyzator w przodzie i dobre koła bo 1/3 trasy to las i z moją masą rower będzie miał ciężko.
misterbociek Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Napisano 11 Kwietnia 2018 A co byście powiedzieli na http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-xc30-silver-29-100mm-taper-i7197363320.html + http://allegro.pl/rama-29-mtb-accent-peak-bialo-czerwona-poly-m-i7015292309.html ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.