Adamicki Napisano 29 Października 2006 Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witam. Orientuje się ktoś jakie są różnice pomiędzy manetkami XT na 8: SL-M740 i SL-M748? Jak na nie popatruję to widzę, że jedne mają cyferki, drugie nie. W Bike Center napisali, że 748 mają łożyska kulkowe. 740 jeszcze nie wiem jakie. Różnią się te manetki od siebie czymś więcej niż tylko wyglądem? Pozdro, Adamicki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 29 Października 2006 Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Różnią się rocznikiem i zarazem budową. M740 ma trochę inaczej montowany "wyświetlacz", M748 ma już budową bardzo zbliżoną do późniejszych RF XT. W działaniu są raczej identyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Dzięki, Żbiku. Dostałem z Cyklotura odpowiedź, że ta manetka ma łożyska ślizgowe. Ciekawe bo w Bike Center napisali, że 748 posiadają kulkowe. Z kolei z Centrum przyszła odpowiedź, że 740 są na ślizgowych, ale już im się i tak skończyły. Wnioski: ktoś tam ściemnia albo się pomylił, albo się nie zna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 30 Października 2006 Udostępnij Napisano 30 Października 2006 "udoskonalony wewnętrzny mechanizm o krótkim skoku, oparty na 2 łożyskach zapewnia precyzję i lekkość zmiany biegów" Jeżeli byłyby to ślizgi, to nie pisaliby o tym raczej Łożyska ślizgowe to zwykłe tuleje z teflonu, więc po co by mieli podkreślać słowo "łożyska"...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Ok, przekonałeś mnie. A Cyklotur jest bee. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 14 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 witam, i jaka konkluzja co do tych manetek. Które są lepsze? Bo już się pogubiłem, a planuję zakup takowych. Zresztą byłem dziś w "zaprzyjaźnionym" sklepie i rozmawiałem na temat tych manetek. Twierdzą ze to nie jest XT tylko manetki pozagrupowe, coś na pograniczu deore i lx. XT zawsze posiada napis XT, a te nie mają. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 14 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Hmm.. Gdzieś indziej też wyczytałem, że to coś pomiędzy Deore a LX. Tak więc sam już nie wiem. :025: Może kupię nowe manetki XT SL-M760 i przynajmniej będę miał pewność, że to XT. Ale z kolei chciałem zostać przy systemie 3x8.. A w Centrum Rowerowym . pl napisali mi, że nie wiedzią na jakich łożyskach są 748, bo są tak dobre, że jeszcze nie musieli ich nigdy rozbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 14 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 ale jeżeli są na ślizgowych to raczej nie będzie to rewela, a z pewnością nie odczuję różnicy w działaniu między Alivio. Alivio 2006 ???????? Albo przejść na napęd na 9. Manetki LX 2007 (które z pewnościa będą lepsze od tych pseudo XT) kosztują 50n pln taniej. Różnicę można dołożyc przy zmianie kasety i łańcucha Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 14 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Ja jeżeli już to kupię manetki XT 2007, a nie LX 2007. Różnica w cenie znaczna, ale na rowerze spędzam tak dużo czasu i tyle frajdy mi sprawia, że stosunek cena/przyjemność jest prawie zawsze opłacalny. Aktualnie mam klamkomanetki Shimano Acera ST-EF33 EZ-Fire plus 24-speed. Użytkowane prawie pięć i pół roku, przejechane 24kkm i działają ok. Także chyba nie ma się co obawiać w sumie o pracę jakichkolwiek manetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 14 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A w Centrum Rowerowym . pl napisali mi, że nie wiedzią na jakich łożyskach są 748, bo są tak dobre, że jeszcze nie musieli ich nigdy rozbierać. Zapytaj ich czy jedna dźwignia zmiany biegów jest metalowa. Jesli tak, jest to pozagrupowe XT. Drugą charakterystyczną cechą XT jest praktycznie zerowy martwy skok przy zmianie biegu. Np. w Alivio trzeba przesunąć dźwignię ok. centymetra, żeby poczuć opór i zacząć zmieniać bieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 14 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Adamicki, wiem że XT wygląda ładniej niż LX ale w MR albo BB robili test porównawczy manetek i konkluzja była jedna: nie ma różnicy między LX a XT. Przynajmniej na początku. A różnica w cenie jest około 90 pln. Sporo. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 14 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 roge, dzięki za dane, wyslałem maila z pytaniem. jacekkoz, nie chodzi mi o wygląd tylko o poczucie psychiczne. Ten numer gazety można jeszcze kupić w Empiku? Chociaż w sumie jeśli te manetki różnią się tylko tym wystającym napisem, to rzeczywiście hmm.. w takim razie po co są w dwóch identycznych wersjach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 16 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 roge, w Centrum napisali, że w tych SL-M748 jedna z dźwigni jest metalowa, ale oblana w warstwę plastikową dla lepszej ergonomii. Prawidłowo to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 16 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 roge, w Centrum napisali, że w tych SL-M748 jedna z dźwigni jest metalowa, ale oblana w warstwę plastikową dla lepszej ergonomii. Prawidłowo to? Nie wiem, co dokładnie mieli na myśli, ale końcówka metalowej dźwigni XT jest zakończona plastikiem wyprofilowanym pod kciuk. Tu masz zdjęcie manetki XT: Tutaj zdjęcie SL-R440, czyli szosowa wersja LX: XT to model 739, więc kształty dźwigni w obu manetkach trochę sie różnią, ale różnica między XT i LX jest widoczna na pierwszy rzut oka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 16 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Raczej skłaniam się ku temu, że chodziło im o takie coś, jak w tej klamkomanetce XT, której fotkę wrzuciłeś. Dzięki. A te nowe manetki XT760 i LX580 są o wiele ładniejsze od 748, więc jeszcze nie wiem jak to będzie z moim bikiem, hehe. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.